Dostupni linkovi

Svjedok Sinđelić: Govorilo se o ubistvu Đukanovića


Aleksandar Sinđelić dolazi na sud, Podgorica
Aleksandar Sinđelić dolazi na sud, Podgorica

Nakon što je svjedok saradnik Specijalnog tužilaštva Aleksandar Sinđelić okončao iznošenje svojih saznanja o pripremama "državnog udara" u Crnoj Gori, on je odgovarao na pitanja specijalnog tužioca koja su se odnosila na: nabavku vojno-policijske opreme, novcu koji je dobio, kontaktima sa ruskim obavještajcem, srpskim ekstremistima, Bezbjednosno-informativnom agencijom Srbije (BIA) i drugim okolnostima.

Odgovarajući na pitanja specijalnog tužioca Saše Čađenovića, svjedok saradnik Saša Sinđelić je, između ostalog, iznio detalje iz razgovora sa Nemanjom Ristićem iz Beograda, vođom ekstremističke grupe "Zavetnici" koji je takođe optužen u slučaju državni udar, ali je srpsko pravosuđe odbilo da ga izruči Crnoj Gori.

Bilo je riječi i o još nekim grupama koje su već bile u Crnoj Gori, a za koje Sinđelić, prema sopstvenom kazivanju, nije znao.

"On (Ristić) je govorio biće sukoba, pucnjave... verovatno će na kraju možda čak i da bude ubijen Đukanović. Meni nije poznato odakle Ristiću uopšte bilo kakva takva saznanja, jer siguran sam da Ristić nije imao sa Edijem (Šišmakov) nikakvu vrstu kontakta. Kako je mogao do takvih saznanja doći. govorio je o nekim specijalcima u Crnoj Gori. Ja zaista tada njemu nisam vjerovao kada je govorio o nekim agentima. Bilo mi je malo čudno, kakvi sad agenti. Kazao je da je Crna Gora puna agenata", rekao je Sinđelić.

Kada je riječ o novcu koji je Sinđelić dobio od ruskog državljanina Eduarda Šišmakova, radi se o preko 100.000 eura, koje je Sinđelić kako je rekao nakon neuspješne akcije predao srpskoj BIA-i.

"Ja sam novac dao BIA-i kada sam se predao u Beogradu. Ja sam predao i taj novac i svoj novac. Znači znači u onih 100.000 nalazio se novac koji nisam naplatio za ovu opremu", istakao je Sinđelić.

[RSE/Video, oktobar 2017.]

Šta je Sinđelić rekao na sudu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Predstavljajući komunikaciju sa optuženim ruskim državljaninom Eduardom Šišmakovim, svjedok saradnik Sinđelić je ponovio koju opremu je trebalo da nabavi. Između ostalog, traženo je da Sinđelić nabavi policijske uniforme na koje bi naknadno bila stavljena obilježja crnogorske policije, a sve da bi u toku akcije javnost pomislila da je dio policije stao uz pobunjenike.

"Naknadno bi se stavilo obilježje policije Crne Gore. Trebalo je nabaviti obične uniforme, a kako je obrazlagao (Šišmakov) neki ljudi su trebalo da obuku te uniforme da izgleda kao da je policija prešla na stranu naroda, dok određeni dio stvarno ne pređe", rekao je Sinđelić.

Jedna od važnih pitanja ovog suđenja je zdravstveno i psihičko stanje svjedoka saradnika.

Funkcioneri Demokratskog fronta (DF), ali i advokati odbrane, saopštavali ranije da je Sinđelić psihički nestabilna ličnost, tražili neuropsihijatrijsko vještačenje i na taj način dovodili u pitanje vjerodostojnost njegovog iskaza.

Tužilac Saša Čađenović je pitao svjedoka saradnika o njegovom zdravstvenom stanju, na šta je Sinđelić rekao da je zdrav, da "ne pije ljekove i da nikada u životu nije koristio bilo kakve narkotike".

Čađenović je predložio za dokaz fotografije koje je nedavno objavio "Sky News" a na kojima su optuženi za organizaciju i finansiranje terorističkih napada u Crnoj Gori Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, zajedno sa Sašom Sinđelićem.

Odbrana je zahtijevala da se prije izjašnjenja, utvrdi autentičnost fotografija.

[RSE/Video, novembar 2016.]

Sinđelić i Bujić: Ruske veze
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:27 0:00

Ovo je drugi dan davanja iskaza svjedoka saradnika, koji će na pretresu 7. novembra odgovarati na pitanja odbrane optuženih.

Sinđelić je prethodnog dana iznio sve što se odnosi na njegovo učešće u pripremi "državnog udara", odnosno o nabavci opreme, kontaktima koje je imao u Rusiji i Srbiji, te novcu koji je služio u svrhe stvaranja nestabilnosti na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.​

U međuvremenu, Specijalno tužilaštvo se oglasilo saopštenjem u kome je podsjetilo javnost da će nakon okončanja saslušanja svjedoka saradnika Sinđelića, biti saslušani novi svjedoci, a zatim će uslijediti izvođenje materijalnih dokaza.

"Nakon toga biće moguće dovoditi u vezu iskaze optuženih međusobno, kao i sa iskazima svjedoka. Potom će se materijalnim dokazima provjeriti istinitost, iskaza optuženih i iskaza svjedoka. Sve to će, po uvjerenju Tužilaštva, u potpunosti dovesti do utvrđivanja materijalne istine u predmetnoj krivično pravnoj stvari", navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG