Dostupni linkovi

Muzičkim spektaklom zatvorene Olimpijske igre u Londonu


Tridesete letnje Olimpijske igre u Londonu, na kojima se proteklih 15 dana nadmetalo više od 10.000 takmičara u 29 sportova, zatvorene su u nedelju uveče ceremonijom na kojoj je učestvovalo 15.000 volontera. Ceo događaj uživo je pratilo 80.000 gledalaca, kao i oko milijardu ljudi širom sveta.

Prvi segment zatvaranja počeo je nastupom škotske pevačice Emeli Sande, a tema su jutarnje novine. Usledio je performans grupe Stomp, da bi potom nastupio i londonski gospel hor Urban Voices Collective. Publika je imala priliku da čuje Madness, Blur, Pet Shop Boys i hitove 80-ih, 90-ih.

Nakon toga su sportisti u zajedničkom defileu izašli na scenu. Ta praksa uvedena je od Olimpijskih igara u Melburnu 1956. i simboliše sjedinjvanje svih sportista sveta u jednu naciju. Najuspešniji na ovim Igrama su bili olimpijci SAD-a sa 104 medalje, do čega 46 zlatnih.

Na ceremoniji zatvaranja uručene su i medalje za muški maraton, čime su predane i poslednja olimpijska odličja ovih letnjih igara.

Na video bimu publika je mogla da čuje legendarnog Džona Lenona, Fredija Merkjurija i grupu Queen, te Dejvida Bouvija. Britanski pevač Džordž Majkl otpevao je dve pesme.

Uz legendarnu pesmu "Fashion" Dejvida Bouvija na stadion u Londonu izašle su manekenke, među kojima i Kejt Mos i Naomi Kembel noseći modele Aleksandra Mekvina, Vivijen Vestvud, Sare Barton i drugih britanskih dizajnera čija su imena poznata u celom svetu.

Mogle su se čuti i pesme Pink Floyd, grupe Who, The Beatles, sve u izvođenju mlađih bendova i muzičara.

FOTOGALERIJA: Zatvaranje Olimpijskih igara u Londonu

Žurku su uveličali i Eni Lenoks, Fat Boy Slim, ali i mlađe zvezde poput Džesi Džej, Tina Tempa, Tajo Kruz, Space Girls i sl.

Prava euforija je nastala kad se na sceni pojavio montipajtonovac Erik Ajdl i u horu sa celim stadionom otpevao "Always look on the bright side of life".

Posle zvanične pesme ovogodišnjih OI koju izvodi grupa Muse, Fredi Merkjuri se ponovo pojavio na video bimu, a nakon njega Queen je uz Džesi Džej odsvirao "We will rock you"

Gradonačelnik Londona i predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta predali su domaćinstvo Rio de Žaneiru, organizatoru narednih Igara, nakon čega je umetnička grupa Abraso pokušala da dočara šta gledaoce tamo čeka.

Predsednik MOK Žak Rog proglasio je Igre zatvorenim, nakon čega su, dok se gasio plamen, na sceni nastupili nekadašnja teen atrakcija Take That.

Uz kompoziciju muzičkog direktora ceremonije zatvaranja OI, Dejvida Arnolda "Dih plamena" plesna grupa je plesala uz primabalerinu Darsi Basel. Nakon toga je ugašen plamen.

Veliko finale pripalo je legendarnoj grupi The Who.

Čitava manfestacija nazvana "Simfonija britanske muzike" i u centru pažnje je bila muzika, kao jedan od najznačjanijih britanskih kulturnih proizvoda poslednjih 50 godina.
XS
SM
MD
LG