Dostupni linkovi

Nezaboravne izjave s Olimpijskih igara u Londonu


Ye Shiwen
Priredila: Ena Stevanović

Nezaboravne i zanimljive izjave sportaša poput američkog boksera Warrena, kineske plivačice Ye Shiwen i prvog osvajača medalje sa Guatemale Ericka Barronda su obilježile Olimpijske igre u Londonu.

„Kaciga mi je stalno padala na oči. Onda su mi leće ispale iz očiju u prvoj rundi pa sam morao čekati da se moj protivnik malo približi da bih ga mogao udariti“ - Elyweight Roushee Warren, prvi američki bokser koji se tri puta takmičio na Olimpijadi objašnjava zašto je izgubio.

„Nadam se da će ova medalja inspirirati djecu u mojoj domovini da ostave oružje i noževe i da umjesto toga obuku trenerke. Kad bi se to desilo, bio bih najsretniji čovjek na svijetu“ - Erick Barrondo, prvi sportaš sa Gutemale koji je osvojio Olimpijsku medalju u muškoj disciplini brzog hodanja na dvadeset kilometara.

„Moja majka nam je ujutro govorila ‘Carle, obuj cipele, a ti Oscare stavi svoje protetske noge,’tako da sam odrastao ne misleći na invalidnost, samo sam mislio da imam drugačije cipele” - Južnoafrički atletičar Oscar Pistorius koji trči na protetskim nogama govori o svom djetinjstvu.

“Dobro večer gospodine Bond” - Osamdesetšestogodišnja kraljica Elizabeta je debitirala na filmu sa zvijezdom filma James Bond, Danielom Craigom, na otvaranju Olimpijskih igara.

“Žensko tijelo je remek djelo. Svi vole gledati u žensko tijelo, posebno u dinamičnim atletskim sportovima” - Natalie Cook, osvajačica zlatne medalje na Olimpijadi u Sidneju 2000.godine se bori za nošenje bikinija u odbojci na pijesku.

“Mnogi sada žele početi veslati jer sam ja došao na Olimpijadu. Početi ćemo kad se vratim. Samo moramo sačekati da stignu čamci” - Hamadou Djibo Issaka, veslač iz Nigerije koji je trenirao samo tri mjeseca, ali nikad u svojoj kopnenoj i uglavnom pustinjkoj državi.

“Kad me beba udari, udahnuti ću i izdahnuti i pokušati ću da se smirim i da razgovaram sa bebom: ‘Lijepo se ponašaj i pomozi mami da gađa" - U osmom mjesecu trudnoće Nur Suryani Mohamed Taibi iz Malezije je kasnije izjavila da je beba udarila tri do četiri puta tijekom kvalifikacija u disciplini gađanja zračnom puškom na deset metara.

“Moji rezultati su posljedica teškog rada i treniranja i nikad ne bih koristila zabranjene supstance. Kineski narod ima čiste ruke” - kineska plivačka senzacija Ye Shiwen govori u optužbama za doping nakon što je u šesnaestoj godini postavila svjetski rekord u ženskoj disciplini 400 metara mješovito.

“S obzirom da me Ariel bespoštedno pobjeđivala od svoje devete godine, ja zasigurno mogu potvrditi njen talent” - milijarder i osnivač Microsofta Bill Gates stoji ponizno pred Ariel Hsing, sada šesnaestogodišnjom američkom igračicom stolnog tenisa koja Gatesa zove “ujak Bill”.

“Rekao sam: ‘Medalja je tu, samo je moramo uzeti.’ Imao sam super osjećaj, osjetio sam nešto veliko, ali sad osjećam nešto još veće- ogromnu bol” - Ozlijeđeni švicarski biciklist Fabian Cancellara žali za padom u utrci.

“Naš moto je ’Inspirirajte generaciju’, a ne ‘Stvarajte generaciju’, što se nekad radi u Olimpijskom selu” - gradonačelnik Londona Boris Johnson veliča “energiju i entuzijazam” deset hiljada sportaša Olimpijskih igara kojima je podijeljeno oko 150 hiljada kondoma.

“Teško je, ovo nije balet” - 1.96 metara visok hrvatski vaterpolista Miho Bosković stavlja kesu leda na svoj lakat, opisujući svoj sport nakon teške utakmice protiv Grčke.
XS
SM
MD
LG