Dostupni linkovi

Usain Bolt: Sada sam legenda


Usian Bolt slavi zlatnu medalju u pobjedi na 200 metara 9. avgusta 2012. godine
Usian Bolt slavi zlatnu medalju u pobjedi na 200 metara 9. avgusta 2012. godine
Fenomen s Jamajke Usain Bolt ispisao je još jednu stranicu povijesti Olimpijskih.

On je u četvrtak, nakon nedjeljnog trijumfa na 100 metara, pobjedom u utrci na 200 metara postao prvi čovjek koji je uspješno odbranio oba sprinterska naslova.

Običnom čovjeku je ovaj rezultat skoro u domenu naučne fantastike – Bolt je 200 metara pretrčao za 19,32 sekunde, što znači u sekundi je trčao više od 10 metara -- ali nije supio oboriti svoje svjetske rekorde ni na 200 kao ni ranije na 100 metara.

Boltov senzacionalan nastup na igrama lično je podvukao izljevom ponosa, neki će reći neskromnosti:

"To je ono za što sam došao ovdje, pokazati svijetu da sam najbolji. Ja sam legenda. Ja sam najveći sportista koji je ikad postojao.“

Ovom je utrkom Bolt konačno i svijetu dao materijala da ga hvale kao sportsku legendu, nakon što je na stazi „otplesao“ svoju pobjedu, uradio nekoliko sklekova i uzeo foto aparat i slikao jamajčanske kolege Yohana Blakea i Warrena Weira koju su osvojili srebro i bronzu.

Izjavio je novinarima i to da je sada u istoj kategoriji kao Michael Johnson, dvostruki olimpijski pobjednika na 200 i 400 metara. Njegove sam uspjehe gledao dok sam odrastao, kazao je Bolt.

Bolt je u Londonu je, baš kao i u Pekingu prije četiri godine, pokazao da ima duge i brze noge, na kojima mu kolege mogu samo pozavidjeti.

Jasno je da oreol koji ga prati privlači i brojne žene. Navodno je svoju medalju na 100 metara proslavio sa švedskim rukometašicama.

On je međutim stvari ublažio izjavom kako je na povratku u Olimpijsko selo, svratio na kafu, da su ga Šveđanke vidjele i pozvale da se fotografiraju zajedno. Ništa više...

Dodao je međutim da će u subotu napraviti veliki tulum, „kao da mu je rođendan“.

Nakon što je nekoliko puta ponovio različite izjave u kojima je sam sebe nazvao legendom, pitali su ga koji bi mu tip žene odgovarao.

„Ranije sam imao tip žene koji sam tražio, to je sada prošlost“, rekao je Bolt. „Sada se nadam da ću se uskoro zaljubiti!“
XS
SM
MD
LG