Dostupni linkovi

Mogerini: Ono što se desilo ne sme da se ponovi


Beograd: Sastanak Mogerini i Vučića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:27 0:00

Beograd: Sastanak Mogerini i Vučića

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je tokom razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da se događaji od ponedeljka na Kosovu ne smeju ponoviti i da EU očekuje očuvanje mira uz mudar i uzdržan pristup.

"Vučić i Mogerini sastali su se u utorak uveče u Beogradu kako bi, na otvoren i iskren način, razgovarali o najnovijim dešavanjima i budućnosti dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine uz posredovanje EU", saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Kabinet Mogerini je izdao saopštenje u kojem se navodi da je "visoka predstavnica EU, u razgovoru sa predsednikom Vučićem, izrazila žaljenje zbog događaja na Kosovu".

“Ono što se dogodilo juče se ne sme ponoviti. Evropska unija očekuje mir, mudrost, uzdražanost i vođstvo”, citiraju se reči Mogerini u saopštenju.

Mogerini je u utorak predveče iznenada doputovala u Beograd kako bi sa predsednikom Srbije razgovarala o budućnosti dijaloga Beograda i Prištine, posle privođenja šefa Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marka Đurića u ponedeljak. Posle davanja izjave u policijskoj stanici u Prištini, policija je Đurića i udaljila sa teritorije Kosova.

Nakon susreta sa Mogerini, Vučić je izjavio da je zahvaljujući "oštroj, pametnoj i odgovornoj politici", jasno stavljeno do znanja "da ni sa Srbijom ni sa Srbima ne mogu da se igraju".

U izjavi za RTS rekao je da je zahvaljujući odgovornosti Srba tokom poslednjih dešavanja na Kosovu sačuvan mir i stabilnost.

"Uspeli smo da sačuvamo hladnu glavu i da na miran način reagujemo. Sačuvali smo mir, stabilnost, nismo im dali da zauzmu sever Kosova", rekao je Vučić i poručio da nikada neće dozvoliti da se ponove "Oluja" i "Bljesak" (vojne akcije kojima je Hrvatska 1995. godine povratila teritorije koje su bile pod kontrolom Srba).

Upitan o medijskim navodima da je nameravao da pošalje vojsku na Kosovo, Vučić je rekao da neće da govori o spekulacijama, ali da je on po Ustavu nadležan za komandovanje Vojskom Srbije.

Kazao je da se nada da nikada neće morati da donese takvu odluku.

"A, da li je to jedna od mogućnosti koju uvek razmatran kada je srpski narod ugrožen? Podrazumeva se, to je moja ustavna mogućnost, ustavno pravo i ustavna obaveza kad su zemlja i srpski narod ugroženi", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je izjavio i da je u utorak uveče imao razgovor i sa američkim diplomatom Vesom Mičelom i da im je zajednički stav da je očuvanje mira od suštinskog značaja.

Nakon što je predsednik Srpske liste Goran Rakić u utorak na pres-konferenciji u Beogradu, posle koje je odblokiran put u Rudaru, rekao da ova stranka izlazi iz Vlade Kosova i da će u aprilu, uz podršku predsednika Srbije Vučića, samostalno formirati Zajednicu opština sa srpskom većinom (ZSO), premijer Kosova Ramuš Haradinaj je izjavio u Prištini da nema pada Vlade Kosova niti novih izbora, te je pozvao Srpsku listu da razmisli o svojoj odluci.

Srpska lista formira Zajednicu opština
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

Predsednik Vlade Kosova smatra da "jednostrana odluka" o napuštanju Vlade Kosova nije u interesu kosovskih Srba, te je rekao da ne planira da podnese ostavku sa premijerske pozicije iako je izgubio većinu u Skupštini.

Srpska lista bila je na čelu tri ministarstva - Ministarstva za Administraciju lokalne samouprave, za zajednice i povratak i Ministarstva poljoprivrede.

Haradinaj je kazao da je do sada imao dobru saradnju sa Srpskom listom. Tvrdi da dešavanja na Kosovu u ponedeljak nisu bila uperena protiv ikoga "osim onih koji su prekršili zakon".

"Ne planiram da podnesem ostavku, nastavljam da ozbiljno obavljam posao. Nema izbora, nema ni pada Vlade", poručio je Haradinaj.

Samostalno formiranje ZSO je ishitrena i štetna najava.
– Ramuš Haradinaj

Najave Srpske liste o samostalnom formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom Haradinaj je prokomentarisao da kao "ishitrenu i štetnu najavu" i dodao da je "jučerašnji dan dokaz šta se može desiti zbog nedostatka komunikacije".

"Ubeđen sam da ćemo pronaći zajednički jezik kako bi obavili naše zadatke", kazao je Haradinaj. Naglasio je da delovanje Policije Kosova u ponedeljak nije bilo prijatno za Kosovo ali se radilo o "sprovođenju zakona".

"Ovo smatramo standardnom situacijom reda i zakona koja se sprovodi svaki put u sličnim slučajevima", rekao je Ramuš Haradinaj. "Zamolili smo Đurića putem zvaničnih kanala da ne dođe taj dan, već neka dođe dan kasnije kad istekne zabrana. Ali, u tom slučaju postoje procedure koje se trebaju poštovati.

Kosovski premijer je ponovio da je Kosovo zainteresovano da se nastavi tehnički dijalog sa Srbijom.

"Nikakva oluja i nikakav bljesak"

"Odluka o istupanju iz Vlade Kosova donesena je jednoglasno, jedinstveno i tu smo odluku danas preneli predsedniku Vučiću i on je tu našu odluku podržao", izjavio je zamenik premijera Kosova Dalibor Jevtić.

Jevtić je naglasio da srpski poslanici u Skupštini Kosova više neće podržavati odluke koje su inicijativa Vlade Kosova.

Nakon odluke o istupanju Srpske liste, upitan je i opstanak Vlade Kosova.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je citirao reči srpskog šefa države Vučića sa sastanka da se neće dozvoliti "nikakva oluja i nikakav bljesak".

Rekao je da će na sednici u sredu Skupština deset srpskih opština izneti predlog da se na petogodišnjicu briselskog sporazuma, 20. aprila, formira Zajednica srpskih opština.

"Vučić je rekao da će podržati svaku našu odluku kao što je i do sada to činio", dodao je Rakić. Pozvao je Srbe da se ne odazivaju kosovskim Albancima da budu deo Vojske Kosova.

"Nemojte to da radite, nemojte da mi budemo jedan drugom vuk, nemojte vi da budete vukovi našoj deci. Naćićemo načina, ukoliko vaše materijalno stanje nije, a znamo da nije na zavidnom nivou, da rešimo i taj problem", reči su Rakića.

Sastanak predstavnika Srpske liste, predsednika Srbije Vučića i generalnog sekretara predsednika Srbije Nikole Selakovića
Sastanak predstavnika Srpske liste, predsednika Srbije Vučića i generalnog sekretara predsednika Srbije Nikole Selakovića

Prvi čovek Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić je izjavio u Beogradu da su u ponedeljak, kako je rekao, albanski speratisti, uz podršku pojedinih zapadnih krugova, na bruataln način napali srpski narod na severu Kosova.

"Želim da kažem da sam ponosan na građane Kosovske Mitrovice koji su se goloruki, svojim rukama i na miran, gandijevski način suprotstavili ovom nasilju i teroru i nisu odustali od borbe za svoje kućne pragove i od borbe za svoje domove", kazao je Đurić na pres-konferenciji.

Prema Đurićevim rečima, "notorna je laž" da kosovske vlasti nisu na vreme bile obaveštene o poseti srpskih zvaničnika. Istakao je da je tokom privođenja bio i fizički zlostavljan, ali je poručio da je dobro.

Istovremeno, Situacija u Severnoj Mitrovici u utorak je mirna ali je magistralni put Priština – Leposavić i dalje blokiran kod Rudara, gde je lokalno stanovništvo blokiralo put kamionima i bagerima. Kako je izjavio predsednik Srpske liste Goran Rakić srpski građani su se protekle noći samoorganizovali i ponovo na severu Kosova postavili barikade.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj zakazao je u utorak u 13 časova redovni sastanak Saveta bezbednosti Kosova, a na dnevnom redu je razmatranje opšte bezbednosne situacije u zemlji, nakon čega će se obratiti medijima.

Direktor policije Špend Mađuni izjavio je u utorak da je policija imala odluku Vlade Kosova da spreči ulazak srpskih zvaničnika koji su najavili da posete Kosovu, i policija je sprovela tu odluku nakon urađenih procena situacije.

"U operacionalnom smislu ta odluka je sprovedena od strane nadležnih snaga u severnom delu Kosova", kazao je Mađuni pred skupštinskim Odborom za unutrašnja pitanja.

Dodao je da je Policija Kosova spremna da brani integritet Kosova.

Mađuni je istakao da niko iz policije za region Sever u utorak nije odbio da sprovede naredbe, kako su kružile glasine.

Marko Đurić nije dobio dozvolu kosovskih vlasti za posetu Kosovu, a podnošenje zahteva je praksa za sve strane službenike prilikom posete. Kako je ministar spoljnih poslova Kosova Behdžet Pacoli izjavio, Đurić je krajem prošle nedelje svojim izjavama podsticao na mržnju i na nezadovoljstvo kod albanskog naroda. Pacoli je dodao i da se mora ispoštovati norma, odnosno da se traži dozvola 72 sata unapred.

Đurić saslušan i udaljen sa Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00

Đurić je prisustvovao početku okruglog stola u sklopu unutrašnjeg dijaloga Srbije o Kosovu. Njegov dolazak je kasnio oko 3,5 sata, a nakon 20-ak minuta od početka sastanka je usledila policijska akcija.

Građani Strahinja Andrić, Andrija Aritonović i Danica Đurić
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:11 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG