Dostupni linkovi

Mogerini stiže u Beograd zbog Kosova


Visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Evropske unije Federika Mogerini stiže večeras u Beograd gde će sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarati o najnovijim dešavanjima na Kosovu, saznaje Radio Slobodna Evropa.

Ovo je potvrdila njena portparolka Maja Kocijančić.

Kocijančić je objasnila da je šefica evropske diplomatije donela odluku u poslednjem trenutku, pa će se se prilikom povratka sa Taškenta, gde je bila na zvaničnoj poseti, zaustaviti u srpskoj prestonici.

Ova poseta je posledica dešavanja na severenom delu Kosova u ponedeljak, kada su kosovske snage uhapsile pa proterale Marka Đurića, šefa kancelarije Vlade Srbije za Kosovo.

EU je u više navrata naglasila da dijalog nema aleternativu, te je zatražila od Beogarda I Prištine da sva otvorena pitanja reše tim putem.

Maja Kocijančić je danas, na redovnoj konferenciji za medije u sedištu EU, potvrdila da je Mogerini u kontaktu, kako sa Aleksandrom Vučićem tako i Hašimom Tačijem.

"Jasno smo rekli da pozivamo vlasti Srbije i Kosova da pokažu neophodnu uzdržanost i zrelost da situacija na Kosovu ne bi dalje eskalirala", rekla je Kocijančić. Ona je naglasila da Brisel očekuje kako od Srbije tako od Kosova, da u potpunosti ispoštuju sporazume koje su postigli u dijalogu i naglasila da je dijalog jedini put napred.

XS
SM
MD
LG