Dostupni linkovi

Preko granice Kosova i Srbije uz prelepljivanje tablica


Na graničnom prelazu Jarinje počelo je u ponedeljak 4. oktobra prelepljivanje državnih simbola na kosovskim i srpskim registarskim tablicama belim nalepnicama. Kako javljaju reporteri sa terena, saobraćaj na Jarinju za sada se odvija bez problema, a na srpskoj strani su nešto duže kolone.

Policija Kosova saopštila je da se na svim graničnim prelazima Kosova sa Srbijom sprovodi dogovor o registarskim tablicama koji je 30. septembra postignut u Briselu.

U jednom saopštenju policije, navodi se da sva vozila koja ulaze na Kosovo dobijaju belu nalepnicu za prikrivanje državnih simbola na tablicama.

Nalepnice preko državnih simbola između Srbije i Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00

Vlasnici automobila sa srpskim tablicama, koji se već nalaze na teritoriji Kosova, imaju rok do petka (8. oktobar) da preuzmu nalepnice na graničnim prelazima ili u Centrima za registraciju, kojima će prelepiti državne simbole.

Isto ovo važi za tablice sa oznakama kosovskih gradova koje izdaju organi Srbije, navode za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova.

Mera prelepljivanja državnih simbola će se primenjivati i na svim ostalim graničnim prelazima na osnovu privremenog rešenje koje su dve strane postigle u cilju deeskalacije situacije na severu Kosova.

U opštinama na severu Kosova živi većinsko srpsko stanovništvo, koje je trinaest dana blokiralo Jarinje i Brnjak zbog odluke Vlade Kosova da od 20. septembra sprovodi recipročne mere Srbiji oko registarskih tablica.

Građani Kosova, koji imaju RKS tablice, su u poslednjih deset godina u Srbiju mogli da uđu jedino uz probne tablice.

Opozicija kritikuje Vladu Kosova

Opozicione stranke na Kosovu, Demokratska partija Kosova i Demokratski savez Kosova, su u ponedeljak, 4. septembra, na sednici Skupštine kritikovale sporazum Kosova i Srbije o registarskim tablicama uz ocenu da je taj sporazum štetan i da je Vlada Kosova na čelu sa premijerom Aljbinom Kurtijem, njime priznala legitimitet Srbije na teritoriji Kosova.

Kako navode, sporazumom su legalizovane tablice sa oznakama kosovskih gradova koje izdaju organi Srbije, radi se o tablicama PR (Priština, PZ (Prizren), KM (Kosovska Mitrovica) i tako dalje.

Sa druge strane, zamenik premijera Kosova i šef kosovskog pregovaračkog tima za dijalog sa Srbijom Besnik Biljimi je odbacio ove navode opozicionih partija i napomenuo da su do sada postignuti mnogo štetniji sporazumi od poslednjeg, kao što je Sporazum o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom.

Formiranje Zajednica srpskih opština je predviđena Briselskim sporazumom i zvanični Beograd insistira na sprovođenju tog dogovora, dok Kosovo navodi da ta Zajednica može biti formirana samo u skladu sa Ustavom Kosova. Ovaj sud je 2015. godine utvrdio da pojedini delovi tog sporazuma nisu u skladu sa kosovskim zakonima.

Kosovo i Srbija tehnički spremni za realizaciju sporazuma

Zamenik premijera Kosova i šef kosovske delegacije za dijalog sa Srbijom Besnik (Bislimi) Bisljimi, je za Radio Slobodna Evropa (RSE) 1. oktobra izjavio da Kosovo ima 300 000 pakovanja nalepnica, a da se u svakom pakovanju nalaze po četiri nalepnice, kojima će biti prekriveni državni simboli sa prednje i zadnje strane tablica.

Takođe iz Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije je saopšteno da je sve spremno za realizaciju dogovora oko nalepnica, odnosno da će one biti dostupne građanima na svim prelazima.

Novi – stari dogovor

Da se državni simboli na registarskim tablicama prelepljuju bilo je predviđeno i Briselskim sporazumom o slobodi kretanja iz 2016. godine, odnosno, dogovorom u vezi sa finalizacijom sprovođenja Sporazuma o slobodi kretanja iz 2011. godine.

Tada su se Kosovo i Srbija složili da „relevantne delove registarskih tablica pokriju sa dve bele nalepnice“.

Ovaj dogovor je postignut septembra a „režim nalepnica“, je trebao da stupi na snagu sredinom novembra. Međutim, do realizacije ovog dela sporazuma o slobodi kretanja nikada nije realizovan na terenu, jer je Kosovo imalo "administrativnih problema".

Šta još piše u novom dogovoru?

Prvi deo dogovora o deesekalciji situacije na severu Kosova je sproveden u subotu (2.oktobar), kada su kosovski Srbi uklonili barikade sa puteva koji vode do prelaza Jarinje i Brnjak, nakon čega se sa tih prelaza povuka Specijalna jedinica policije Kosova.

Osim kosovske granične policije, koja inače upravlja prelazima, na severu se sada nalaze i pripadnici vojne misije NATO-a na Kosovu – KFOR. Predviđeno je da KFOR na prelazu Jarinje i Brnjak bude prisutan dve nedelje kako bi se obezbedilo bezbedno okruženje i sloboda kretanja.

U međuvremenu će radna grupa, na čijem će čelu biti predstavnik Evropske unije, raditi na pronalaženju konačnog rešenja oko registarskih tablica. Ova radna grupa će prvi sastanak održati 21. oktobra u Briselu a konačno rešenje mora da pronađe u roku od šest meseci.

NATO umjesto barikada i specijalne policije na sjeveru Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

Zašto je bilo neophodno privremeno rešenje?

Do dogovora Kosova i Srbije o deeskalaciji situacije na severu Kosova i privremenog rešenja oko registarskih tablica je došlo nakon podizanja tenzija između dve strane.

Kosovski Srbi su 20. septembra postavili barikade na putevima koji vode ka prelazima Jarinje i Brnjak, pa je prelaze bilo moguće prelaziti samo pešaka.

To je bila njihova reakcija na odluku Vlade Kosova da Srbiji uvede recipročne mere oko registarskih tablica, odnosno svi vlasnici automobila sa srpskim tablicama su morali da uzimaju probne tablice.

Ova mera se poklopila sa isticanjem važenja statusno neutralnih KS (Kosovo) tablica. Naime, tehnički sporazum o slobodi kretanja između Kosova i Srbije iz 2011, finalizovan je u Briselu 14. septembra 2016. godine, kada je Kosovo prihvatilo da na još pet godina produžiti važenje statusno neutralnih KS tablica. Rok od pet godina istekao je 15. septembra 2021. godine.

Takođe, kosovske vlasti su, kada su uvedene recipročne mere, najavile i da će biti konfiskovane sve tablice koje izdaju organi Srbije za gradove na Kosovu.

Ove tablice, uglavnom KM (Kosovska Mitrovica), se koriste samo na severu Kosova i one su za Kosovo nelegalne jer su u opštinama južno od Ibra ukinute još 2011. na osnovu Briselskog sporazuma.

Prema poslednjem dogovoru iz Brisela od 30. septembra ove godine, državni simboli na KM tablicama će takođe biti prelepljivani nalepnicama u narednih šest meseci, dok se ne pronađe trajno rešenje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG