Dostupni linkovi

Pojedinci na severu Kosova bez obećanih plata iz Srbije


Most u Severnoj Mitrovici, 2020.
Most u Severnoj Mitrovici, 2020.

Pet meseci nakon što su podneli ostavke u institucijama na severu Kosova, za neke od građana nisu se pokazale kao dobro rešenje. Tvrde da ih sada "Srpska lista", koja je na ostavke pozvala i ponudila prelazno rešenje, sada sankcioniše i ucenjuje ako ne podržavaju politiku ove partije bliske Beogradu.

"Ostavke koje smo dali nisu izašle na dobro."

Tako Miloš Delić iz Leposavića, opštine sa srpskom većinom na severu Kosova, objašnjava situaciju u kojoj se našao i činjenicu da nije dobio platu za mesec mart.

On je jedan od nekoliko stotina pripadnika srpske zajednice koji su početkom novembra 2022. napustili kosovske institucije na severu u znak protivljenja odluci Vlade Kosova da automobili sa srpskim trebaju biti preregistrovani na kosovske tablice.

Međutim, Delić u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) tvrdi da su "obmanjeni" i "izigrani" jer, kako veruje, sada se Srpska lista "obračunava" sa pojedincima koji ne podržavaju njihovu politiku.

"U tom ugovoru piše da kao radimo za srpsku zajednicu, to mi je pod znakom pitanja, šta znači to", pita se Delić i ponavlja kako će ih Srpska lista sada ucenjivati ugovorima i platama.

Delić, inače po profesiji stomatolog, je oko pet godina radio u kosovskom sistemu kao geronto-domaćin. Geronto-domaćin/domaćica je program pomoći starijim ljudima, koji se uglavnom realizuje kroz lokalnu samoupravu.

Ovaj sagovornik RSE kaže da je ostavku morao da podnese jer je bilo "ucena i pretnji".

Ostavke su tada dali i politički predstavnici Srba iz redova Srpske liste, partije koja ima podršku Beograda. Srbija, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, je ovakav potez podržala i zauzvrat svima dala ugovore na osnovu kojih su trebali da dobijaju platu.

Srpska lista 'sankcioniše' građane

U gotovo identičnoj situaciji se našla i Delićeva koleginice Suzana Milunović, za što krivi Srpsku listu.

"Srpska lista je lista koja godinama ucenjuje narod, mi ovde živimo pod ucenama, pritiskom. Brinemo za naše porodice, ako ne idemo na barikade istog trenutka nas skidaju sa platnog spiska", priča Milunović

Barikade se na severu Kosova podižu kao vid neslaganja sa odlukama Vlade Kosova, a Srpska lista ih je uvek javno podržala. Pojedini građani su i ranije navodili kako su "primorani" da na smene odlaze na barikade, ali je Srpska lista tvrdila da se radi isključivo o volji naroda.

Inače, Delić i Milunović napominju da oni i dalje odlaze na posao, za kojih ih je od ostavke u institucijama Kosova isplaćivala Srbija, ali navode da platu za mart nisu dobili. Usluge na severu Kosova, koje pripadaju lokalnim institucijama, često su isprepletene između kosovskog i srpskog sistema.

Tako u srpskim sredinama na Kosovu funkcionišu Privremeni opštinski organi koji se finansiraju iz budžeta Vlade Srbije. Takođe, zdravstvene i obrazovne institucije u srpskim sredinama na Kosovu rade u sistemu Srbije. Dešava se ipak da radnici dobiju posao u kosovskom sistemu, a onda budu angažovani u srpskim institucijama.

Takav primer je Ivana Ignjatović, koja radi kao vaspitačica u jednoj predškolskoj ustanovi na teritoriji opštine Leposavić. Ni ona nije dobila platu za mart po ugovoru koji joj je dala Srbija, a nakon što je podnela ostavku u kosovskom sistemu.

Za RSE iznosi uverenje da je Srpska lista "sankcioniše" jer ne podržava njihovu politiku.

Ignjatović podvlači da je njen suprug pre šest godina takođe dobio otkaz u kosovskoj opštini Leposavić "iz političkih razloga", da je potom slučaj dobio na sudu, ali da ipak nije vraćen na posao.

"Sada su ukinuli i moju platu. Definitvno utiču na to da se narod masovno iseli odavde, kao što sam već rekla nema vrata na koja bi mogli da pokucamo, da dobijemo neko pozitivno rešenje", kaže ona.

Da li su političari iz Srpske liste ostali bez plata?

Radio Slobodna Evropa se obratio Srpskoj listi sa upitom da prokomentariše optužbe pojedinih meštana Leposavića, ali do objavljivanja ovog teksta odgovor nije stigao.

Nisu odgovorili ni iz Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije.

Osim radnika u kosovskim institucijama, ostavke su prošle godine podneli i političari iz Srpske liste na lokalnom i centralnom nivou.

Međutim, većina njih je već imala dodatnu platu u srpskom sistemu, o čemu je RSE u nekoliko navrata izveštavao.

Takođe, nakon što su poslanici Srpske liste u Skupštini Kosva podneli ostavke, deset novih poslanika položili su zakletve.

Njihovo obrazloženje je bilo da ne žele da izgube mandate koji su rezervisani za srpsku zajednicu. Iako ne prisustvuju sednicama, primaju plate svakog meseca.

XS
SM
MD
LG