Dostupni linkovi

Izborna komisija Kosova: Propala inicijativa za smenu gradonačelnika u severnim opštinama


Slab odziv birača na glasanju o smeni gradonačelnika na severu Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00

Predsedavajući Centralne izborne komisije Kosova Krešnik Radonići (Kreshnik Radoniqi) izjavio je u nedelju da je inicijativa za smenu gradonačelnika severnih opština na Kosovu – propala, jer 50 odsto plus jedan birač nije učestvovao na referendumu.

Prema njegovim rečima, ukupno je glasalo 253 ljudi.

U Leposaviću su glasala 124 birača ili 0,91 odsto od ukupnog broja, u Zubinom Potoku 18 birača ili 0,26 odsto, u Zvečanu nije bilo birača, dok je u Severnoj Mitrovici bilo 111 birača ili 0,59 odsto glasača.

Sva biračka mesta, njih 23, zatvorena su 21. aprila u 19 časova.

Budući da je glasanje prošlo bez uspeha, gradonačelnici ostaju na vlasti, a nova inicijativa za njihovu smenu može biti pokrenuta za godinu dana.

Inicijativa za smenu je organizovana pošto je Srpska lista – vodeća stranka Srba na Kosovu, koja uživa podršku zvaničnog Beograda – pozvala na bojkot glasanja.

Mreža nevladinih organizacija Demokratija na delu navela je da je "proces glasanja karakterisala izrazita nezainteresovanost građana za učešće u glasanju, uprkos činjenici da je u januaru više od 20 odsto birača, građana sa biračkim pravom, potpisalo peticiju za smenu gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova".

Iz mreže su istakli da na glasanju 21. aprila nije zabeležen ni jedan incident.

Osmani: Pritisci iz Beograda i Srpske liste

Predsednica Kosova Vjosa Osmani ocenila je u nedelju, posle zatvaranja birališta, da je Kosovo građanima u opštinama na severu "omogućilo da smene aktuelne gradonačelnike i izaberu nove kroz proces opoziva".

"Međutim, građani uglavnom nisu iskoristili ovu priliku. Nažalost, to je prvenstveno bilo zbog pritisaka iz Beograda od strane Srpske liste i nelegalnih kriminalnih struktura. Srbija se ponovo nezakonito umešala u izborni proces druge zemlje. Ponovo Vučić (Aleksandar, predsednik Srbije) nije održao reč datu međunarodnim partnerima", navela je Osmani na mreži X.

Ona je istakla da je Kosovo "još jednom pokazalo zrelost, uzornu organizaciju i puno poštovanje svojih zakona i Ustava nudeći svim zajednicama, bez razlike, mogućnost da izaberu svoje predstavnike".

Kako je naglasila, Kosovo je ispunilo sve uslove koje zahteva EU.

"Nepravedne mere protiv Kosova moraju biti ukinute odmah", poručila je predsednica Kosova.

Srpska lista 'nije želela da igra igre'

Iz Srpske liste su posle referenduma naveli da je ova stranka "bila duboko u pravu kada je pozvala srpski narod da ne učestvuje u ovom Kurtijevom igrokazu (Albin, premijer Kosova), jer je on od samog početka napravljen sa ciljem da ne uspe".

U saopštenju se, između ostalog, ističe da su bili "više nego spremni da učestvujemo u ovom procesu kako bi videli leđa i smenili ove lažne gradonačelnike u našim opštinama, ali nismo želeli da igramo igre u režiji režima u Prištini kojima bi se obesmislio čitav proces i sprečila smena Kurtijevih pulena, a onda bi oni to predstavili kao nekakav legitimitet".

Istovremeno, direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Petar Petković izjavio je da su Srbi na Kosovu poručili da ne žele da učestvuju u, kako je ocenio, "teatru apsurda" koji režira Kurti.

"Priština je našem narodu odavno uskratila svaku mogućnost da se demokratskim metodama borbe izbori za svoj položaj i opstanak na Kosovu i Metohiji", ocenio je Petković u saopštenju.

On je pozvao kosovske vlasti da kroz dijalog i implementaciju obaveza koje se tiču Zajednice opština sa srpskom većinom, daju šansu miru i stabilizaciji regiona.

Ambasada SAD: Nisu u potpunosti iskorišćeni demokratski alati

Američka ambasada na Kosovu je u odgovoru za Radio Slobodna Evropa rekla da su SAD i zemlje partneri "pažljivo pratili ovaj proces".

"Cenimo napore kosovskih izbornih zvaničnika da omoguće svim građanima Kosova registrovanim u četiri opštine da učestvuju u ovom demokratskom procesu. Dakle, ne postoji odluka birača o opozivu načelnika. Izabrani gradonačelnici tu ostaju u skladu sa kosovskim pravnim okvirom", navela je Ambasada.

Ambasada je podsetila da su ambasadori KVINT-e (Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Država) i Evropska unija apelovali na Srpsku listu i druge političke aktere Srba na Kosovu 10. aprila da preispitaju stavove i povuku iz učešća u glasanju za opoziv gradonačelnika.

"Žao nam je što to nisu učinili i zbog toga nisu u potpunosti iskoristili demokratske alate koji su im na raspolaganju prema kosovskom zakonu kako bi unapredili efektivnu i reprezentativnu demokratiju", navela ja Ambasada SAD na Kosovu.

Iz Ambasade su poručili da je pozicija SAD "jasna i nepromenjena".

"Podržavamo raznoliku, inkluzivnu, multietničku demokratiju Kosova i slobodne, poštene i legitimne izbore koji su u njenoj osnovi", istakli su u odgovoru za Radio Slobodna Evropa.

Tužilaštvo i EU nadgledali glasanje

Državno tužilaštvo Kosova je u nedelju izvestilo da je pratilo tok referenduma.

Tomas Šunjog (Tomas Szunyog), ambasador Evropske unije na Kosovu, je sa 60 posmatrača takođe pratio glasanje na severu Kosova, navela je Kancelarija EU u Prištini.

Centralna izborna komisija Kosova je rano u nedelju morala da pronađe alternativne lokacije za biračka mesta, jer obrazovne institucije, koje u četiri opštine na severu Kosova rade u sistemu Srbije, nisu dale dozvolu da se koriste njihove prostorije.

Zašto je organizovan referendum?

Vanredne izbore u aprilu 2023. – koji su održani pošto su Srbi napustili kosovske institucije krajem 2022. godine, u znak nezadovoljstva odlukom o registarskim tablicama Vlade Kosova – bojkotovali su Srpska lista i lokalno srpsko stanovništvo.

Kao rezultat toga, vođstvo opštine Leposavić preuzeo je Ljuljzim Hetemi (Lulzim) iz Pokreta Samoopredeljenje, Zubin Potok Izmir Zećiri (Zeqiri) iz Demokratske partije Kosova (PDK), opština Zvečan poverena je Iljiru Peciju (Ilir), takođe iz PDK-a, dok je Erden Atić (Atiq) izabran za gradonačelnika Severne Mitrovice, takođe iz Samoopredeljenja.

U maju 2023. godine, kada su ovi gradonačelnici – izuzev Atića – otišli u svoje kancelarije da započnu mandat, bili su suočeni sa pobunom lokalnog srpskog stanovništva, koje je protestovalo ispred opštinskih zgrada, koje su istovremeno i opštinski objekti koji funkcionišu po sistemu Srbije.

Situacija je eskalirala 29. maja u Zvečanu, posle sukoba između demonstranata i pripadnika Mirovne misije NATO-a na Kosovu (KFOR). Na desetine ljudi je bilo povređeno na obe strane.

Sukob KFOR-a i demonstranata u Zvečanu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

Potom je međunarodna zajednica pozvala Kosovo da organizuje nove izbore.

Vlada Kosova je u septembru 2023. izdala Administrativno uputstvo koje je građanima omogućilo da prate određene procedure za razrešenje gradonačelnika na severu zemlje.

Prema uputstvu, Srbi su putem peticija prikupili 20 odsto potrebnih potpisa – od ukupnog broja upisanih birača, a Centralna izborna komisija Kosova je kao datum glasanja odredila 21. april.

Prema uputstvu, za razrešenje načelnika opštine potrebno je 50 posto plus jedan glas sa biračkog spiska. Zatim se rezultat šalje predsednici Vjosi Osmani, koja ima 30 do 45 dana da raspiše izbore.

Kako je Centralna izborna komisija Kosova već započela procedure za organizovanje glasanja, stranka Srpska lista je najavila 7. aprila da će bojkotovati glasanje.

Njen čelnik Zlatan Elek požalio se da su vlasti uspostavile "neizvodljive procedure" za izbore 21. aprila i da birački spiskovi "ne odražavaju stvarno stanje na terenu".

"Stav Srpske liste je da ne učestvuje na referendumu jer je premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin) učinio sve da taj proces ne uspe", navela je ova stranka.

Srpska lista je narednih dana povukla svoje članove iz opštinskih izbornih komisija.

Odluku Srpske liste da bojkotuje glasanje kritikovala je Evropska unija, koja je pozvala stranku da preispita odluku.

Ministar administracije lokalne samouprave Kosova Elbert Krasnići (Krasniqi) posetio je 21. aprila biračka mesta u Leposaviću.

Govoreći o bojkotu Srpske liste, Krasnići je rekao da ova stranka želi da ima "monopol" na politiku Srba na Kosovu.

"Srpska lista želi da ima monopol na politiku Srba na Kosovu. Oni institucije vide samo za sebe, a ne za građane. Oni i dalje imaju mesta rezervisana za srpsku zajednicu u Skupštini Kosova i ne predstavljaju interese građana, već primaju plate Skupštine Kosova", rekao je Krasnići.

Kosovski premijer Kurti je, u međuvremenu, 19. aprila pozvao Srbe da glasaju ukoliko žele da smene gradonačelnike severnih opština na Kosovu, tvrdeći da oni mogu biti razrešeni isključivo glasanjem.

Istakao je da, ukoliko građani odluče da smene gradonačelnike, Vlada Kosova garantuje da će ova odluka biti "brzo" sprovedena.

XS
SM
MD
LG