Dostupni linkovi

Kosovo izdalo uputstvo kako smeniti gradonačelnike


Birački centar u Ujmanu, Zubin Potok, 24. mart 2023.
Birački centar u Ujmanu, Zubin Potok, 24. mart 2023.

Ministarstvo administracije lokalne samouprave Kosova objavilo je administrativno uputstvo koje omogućava građanima da putem peticije smene gradonačelnike opština.

Ovo uputstvo je sastavljeno u okviru koraka koje kosovska izvršna vlast preduzima za smirenje tenzija na severu Kosova.

Građani ovog dela Kosova, naseljenog uglavnom srpskim stanovništvom, protive se novim albanskim gradonačelnicima izabranim u aprilu. Tadašnje izbore bojkotovalo je srpsko stanovništvo.

Kosovo se obavezalo da će održati nove izbore u četiri opštine na severu. Pošto se ne razmatra ostavka albanskih predsednika opština, Vlada je zatražila da se izradi administrativno uputstvo koje bi omogućilo njihovu smenu prikupljanjem potpisa za peticiju.

Šta kaže administrativno uputstvo?

Ministar za administraciju lokalne samouprave Eljbert Krasnići objavio je administrativno uputstvo koje zahteva podršku 20 odsto birača jedne opštine za iniciranje smene predsednika lokalne samouprave.

Prema podacima Centralne izborne komisije, u četiri opštine na severu Kosova - Zvečan, Leposavić, Zubin Potok i Severna Mitrovica - pravo glasa na aprilskim izborima ove godine imalo je 45.095 građana.


U uputstvu se navodi da se prikupljanje ovih potpisa mora obaviti na osnovu slobodne volje i bez pritisaka.

Prvo se mora formirati inicijativna grupa koja se sastoji od najmanje tri osobe koje zastupaju zahtev određene opštine.

Ta grupa, pre nego što počne sa prikupljanjem potpisa, mora da obavesti predsednika skupštine određene opštine i Centralnu izbornu komisiju (CIK). Zatim predsedavajući obaveštava načelnika relevantne opštine, resorno ministarstvo za lokalnu samoupravu i CIK o zahtevu inicijativne grupe.

Po prijemu zahteva, najkasnije u roku od pet dana, predsednik Skupštine opštine ga razmatra i registruje inicijativnu grupu kao ovlašćeno lice. Ako se to ne uradi u roku, onda grupa može da traži od CIK-a da ispita zahtev i registruje ga kao ovlašćeno lice.

Najkasnije u roku od pet dana od registracije, inicijativna grupa je dužna da predsedniku Skupštine opštine dostavi neophodnu dokumentaciju koja uključuje listu potpisa i ovlašćenje Skupštine opštine za javnog prostora na kojem će se prikupljati potpisi.

Zatim CIK, najkasnije u roku od pet dana od prijema zahteva, obaveštava predsednika Skupštine opštine, inicijativnu grupu o ukupnom broju birača u dotičnoj opštini i o broju potrebnih potpisa.

Ova grupa ima 30 dana da prikupi potpise a rok može da se odloži samo jednom, na 15 dana.

Potpisi se, zatim, predaju predsedavajućem Skupštine opštine i CIK-u. Nakon toga, izborna institucija overava potpise i ako ih ne bude onoliko koliko je potrebno, 20 odsto birača, inicijatori zahteva imaju dodatni rok od deset dana da ispune tu kvotu.

Ako CIK tada potvrdi da su prikupljeni odgovarajući potpisi, onda se organizuje glasanje o smeni gradonačelnika. Glasanje organizuje CIK.

Glasanje i za smenu gradonačelnika

Administrativno uputstvo takođe objašnjava proces glasanja za smenu gradonačelnika sa funkcije. Glasanje o ovom pitanju mora da bude održano najkasnije 45 dana nakon potvrde da je kvota od 20 odsto ispunjena.

Ako 50 +1 odsto građana na biračkim spiskovima glasa za smenu predsednika, onda se smatra da je smenjen. Nakon toga, rezultat se šalje predsednici Kosova Vjosi Osmani, koja ima zakonski rok od 30 do 45 dana da raspiše vanredne izbore.

Ali, ako se tokom glasanja ne postigne 50 odsto +1 glas, inicijativa se smatra neuspešnom i, prema administrativnom uputstvu, slična inicijativa se može preduzeti tek posle 12 meseci.

Zbog ulaska albanskih gradonačelnika u zgrade opština, uz asistenciju kosovske policije krajem maja, lokalni Srbi su organizovali proteste u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu.

Nasilje, pucnjava i suzavac nakon intervencije KFOR-a
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00


Tenzije su prerasle u nasilje 30. maja u Zvečanu, nakon što su se srpski demonstranti sukobili sa pripadnicima mirovne misije NATO-a na Kosovu, KFOR-a. U sukobima je povređeno više desetina ljudi sa obe strane.

Međunarodna zajednica na čelu sa Sjedinjenim Državama i Evropskom unijom zatražili su od Kosova i Srbije da smanje tenzije. Iz Prištine su tražili održavanje novih izbora, a iz Beograda da podstaknu Srbe da učestvuju u izbornom procesu.

Vlada Kosova se u julu dogovorila sa EU o nekoliko koraka ka ublažavanju situacije. To uključuje smanjenje prisustva policije u i oko opštinskih zgrada na severu i održavanje novih izbora posle leta.

XS
SM
MD
LG