Dostupni linkovi

Srbi na protestu izneli tri uslova da uklone barikade sa severa Kosova


Srbi se ne povlače sa barikada 'dok se ne ispune uslovi'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00

Srbi se ne povlače sa barikada 'dok se ne ispune uslovi'

Da bi sklonili barikade sa severa Kosova Srbi traže "oslobađanje uhapšenih Srba, povlačenje tajnih spiskova za hapšenje i odstrel Srba, te povlačenje specijalnih jedinica Policije Kosova".

Ove uslove izneo je predsednik Srpske liste Goran Rakić u četvrtak na protestu oko 1.500 Srba kod Zvečana na severu Kosova, koji je protekao mirno i bez prijavljenih incidenata.

Protest u Rudaru koji je trajao oko sat vremena održan je na mestu gde se nalazi jedna od devet barikada koje je lokalno srpsko stanovništvo u podiglo 10. decembra nakon hapšenja bivšeg kosovskog policajca Dejana Pantića.

Borrell: 'Barikade nisu način traženja dogovora'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00

"Bez ispunjenja ovih uslova, nema povlačenja barikada, jer nam je dojadilo da čekamo ko je od nas sledeći na spisku za hapšenje ili odstrel samo zato što smo Srbi", poručio je Rakić okupljenima na protestu 22. decembra.

On je kazao da se rešenje ove krize nalazi "isključivo u Prištini".

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svećlja (Xhelal Sveçla) negirao je 16. decembra u objavi na Fejsbuku da kosovska policija ima spiskove po kojima hapsi bivše policajce srpske nacionalnosti.

Neki došli iz uverenja, drugi bili prisiljeni

Na protest 22. decembra u Rudaru su došli i pripadnici srpske zajednice južno od Ibra. Radi se uglavnom o radnicima koji su zaposleni u institucijama Srbije koje funkcionišu na Kosovu.

  • Protest u Rudaru i prethodna dešavanja na Kosovu pratili smo UŽIVO

Neki od okupljenih građana u Rudaru, s kojima je reporter RSE razgovarao, kažu da su došli da se bore se za svoja prava, ali ima i onih koji izjavljuju da su bili prisiljeni doći. Zaposlenima u srpskim institucijama na Kosovu ovakvi skupovi su "radna obveza", kako je RSE već pre detaljno izveštavao.

Protest je održan na poziv Kriznog štaba koji čine zaposleni u institucijama Srbije na Kosovu, te predstavnici Srpske liste – partije koja deluje uz podršku Beograda. U pozivu na protest je navedeno da žele da se pošalje poruka da se ne pristaje "na progon i ubijanje".

'Za jedinstvo Srba i protiv Kurtija'

Gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić iz Srpske liste na protestu u četvrtak je poručio da su u ovoj borbi Srbi jedinstveni i zajedno, te da je glavna poruka da žele da budu na svome i žive u miru. On je kazao da je cilj kosovskog premijera da nema Srba južno i severno od Ibra ili da ima "samo onih koji žele da mu se poklone".

Prethodno je i predsednik Srpske liste Goran Rakić putem video poruke ustvrdio kako premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin Kurtija) planira da "ubija Srbe" na barikadama.

Ono što je Kurti zapravo rekao za britanski Guardian je da izražava zabrinutost da "uklanjanje barikada može da dovede do mogućih žrtava".

Na protest su došli i Srbi koji žive južno od reke Ibar
Na protest su došli i Srbi koji žive južno od reke Ibar

Sa protesta su poruke poslali sin Dejana Pantića, Predrag, te bivši predsendik Osnovnog suda u Mitrovici Nikola Kabašić, bivši gradonačelnik Zvečana Dragiša Milović, te ostali iz sektora obrazovanja i prava.

Rekli su da žele mir, da ostanu i opstanu na Kosovu, da nemaju ništa protiv albanskog naroda već protiv Vlade Albina Kurtija. Osudili su hapšenja na severu i slanje specijalnih jedinica Policije Kosova u taj deo. Rekli su da je cilj hapšenja da se "zastraši" srpski narod.

Ono što je Kurti zapravo rekao za britanski Guardian je da izražava zabrinutost da "uklanjanje barikada može da dovede do mogućih žrtava".

Lokalni Srbi na severu Kosova su teškom mehanizacijom 10. decembra blokirali puteve na severu Kosova a za uklanjanje barikada traže da se oslobodi njihov sunarodnik Dejan Pantić.

On je bio pripadnik policije Kosova, koju je napustio početkom novembra u okviru kolektivnog istupanja Srba iz kosovskih institucija na severu. Tereti se da je 6. decembra učestvovao u napadu na službenike Centralne izborne komisije. Tom prilikom su korišćene eksplozivne naprave i vatreno oružje a napad je okarakterisan kao "teroristički akt".

Kosovske vlasti su navele da imaju kapaciteta da uklone barikade ali da daju vreme KFOR-u da ubedi lokalnu zajednicu da sami odblokiraju puteve.

Na jednom od transparenata na protestu 22. decembra u Rudaru pisalo je: 'Jer odavde nema nazad'
Na jednom od transparenata na protestu 22. decembra u Rudaru pisalo je: 'Jer odavde nema nazad'

U međuvremenu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da će barikade biti uklonjene kada se formira Zajednica opština sa srpskom većinom, dogovorena u okviru dijaloga Kosova i Srbije.

Vučić je i porukom 22. decembra pred protest u Rudaru podržao zahteve i poteze Srba na severu Kosova.

Kosovske vlasti se protive formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom, uz obrazloženje da udruženja ne mogu biti jednonacionalna, te da ta zajednica nije u skladu sa Ustavom Kosova.

XS
SM
MD
LG