Dostupni linkovi

Vučić podržao Srbe na severu Kosova i pozvao ih da čuvaju mir


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je pred protest Srba na severu Kosova da će oni uvek imati njegovu podršku u svojim zahtevima.

"I neću se kriti od velikih i moćnih u svetu. Takođe ću uvek biti odgovoran da ih pozovem da čuvaju mir jer mir je u najvećem interesu Srba i Srbije i našeg naroda na Kosovu i Metohiji", poručio je Vučić u video obraćanju na Instagramu.

On je naveo da Srbi sa Kosova traže pravo na kretanje, puštanje na slobodu uhapšenih, povlačenje specijalne jedinice Policije Kosova sa severa i ukidanje lista za hapšenja Srba.

Vučić je ponovio da je za povratak Srba u kosovske institucije uslov formiranje Zajednice sprskih opština na osnovu Briselskog sporazuma.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svećlja (Xhelal Sveçla) negirao je 16. decembra u objavi na Fejsbuku da kosovska policija ima spiskove po kojima hapsi bivše policajce srpske nacionalnosti.

Najavljeni protest u mestu Rudare na severu Kosova dolazi nakon poziva Kriznog štaba, koji čine zaposleni u institucijama Srbije na Kosovu, te predstavnici Srpske liste – partije koja deluje uz podršku Beograda.

U pozivu na protest je navedeno da žele da se pošalje poruka da se ne pristaje "na progon i ubijanje".

Prethodno je predsednik Srpske liste Goran Rakić u video poruci saopštio da premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti planira da "ubija Srbe" na barikadama.

Kurti je zapravo rekao za britanski Guardian da izražava zabrinutost da "uklanjanje barikada može da dovede do mogućih žrtava".

Lokalni Srbi na severu Kosova su teškom mehanizacijom 10. decembra blokirali puteve na severu Kosova a za uklanjanje barikada traže da se oslobodi njihov sunarodnik Dejan Pantić.

On je bio pripadnik policije Kosova, koju je napustio početkom novembra u okviru kolektivnog istupanja Srba iz kosovskih institucija na severu.

Tereti se da je 6. decembra učestvovao u napadu na službenike Centralne izborne komisije.

Brnabić: Čekamo odgovor KFOR-a na naš zahtev

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da će Srbi sa severa Kosova, sa protesta u Rudaru, "još jednom uputiti molbu" da se poštuju potpisani sporazumi, pre svega Briselski sporazum.

Ona je prenela da KFOR još nije odgovorio na zahtev Beograda za povratak do 1.000 srpskih pripadnika bezbednosnih snaga na Kosovo.

"KFOR je sa dužnom pažnjom primio naš zahtev za povratak dela trupa i još se nije izjašnjavao o tome iako smo već videli reakcije pojedinih diplomata. Mi očekujemo odgovor na taj zahtev", rekla je Brnabić za TV Hepi.

Vlada Srbije je pozivajući se na Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine uputila zahtev KFOR-u, međunarodnoj misiji na Kosovu, za povratak do 1.000 pripadnika vojske i policije.

Specijalni izaslanik predsednika SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar) rekao je 13. decembra za RSE da se Sjedinjene Države kategorički protive mogućnosti povratka srpskih snaga na teritoriju Kosova.

Takođe je i nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok (Annalena Baerbock) napisala na Tviteru 11. decembra da je sugerisanje slanja snaga na Kosovo potpuno je neprihvatljivo.

XS
SM
MD
LG