Dostupni linkovi

Severna Mitrovica, nakon uklanjanja barikada 29. decembra
Severna Mitrovica, nakon uklanjanja barikada 29. decembra

Kurti: Sami su postavili barikade, sami su ih uklonili

  • Otvoren je granični prelaz Merdare, neposredno nakon što je uklonjena barikada koja se nalazila dva kilometra u teritoriji Srbije. Prelazi Jarinje i Brnjak još su zatvoreni.
  • Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova da od 29. decembra kreće uklanjanje barikada na severu Kosova.
  • Premijer Kosova Aljbin Kurti, komentarišući uklanjanje barikada, je rekao: "Sami su postavili barikade, sami su ih uklonili. Drugim rečima - džabe su se umorili oni koji su sami sebe blokirali".
  • Od 10. decembra srpsko stanovništvo podiglo je barikade na severu Kosova, blokirajući ceste koje vode prema graničnim prelazima Jarinje i Brnjak.
  • NATO je pozdravio napore za deeskalaciju tenzija.
10:30 30.12.2022.

Zatvaramo blog o dešavanjima na severu Kosova.
Hvala vam na poverenju.
Ostanite uz Radio Slobodna Evropa.

22:12 29.12.2022.

Kurti: Sami su postavili barikade, sami su ih uklonili

Albin Kurti
Albin Kurti

Kosovski premijer Aljbin (Albin) Kurti rekao je da su oni koji su ih "postavili, sami su ih uklonili", misleći na barikade na severu zemlje.

"Barikade se uklanjaju. U nedelju smo rekli da je pitanje dana kada će se ukloniti. Još bolje da se ovo uradi bez intervencije naše policije. Sami su postavili barikade, sami su ih uklonili", rekao je Kurti.

"Drugim rečima - džabe su se umorili oni koji su sami sebe blokirali", rekao je Kurti.

Na novogodišnjem prijemu za novinare koji prate rad Vlade, Kurti im je zahvalio za izveštavanje, istraživanje, kritike, primedbe i sugestije koje su iznosili.

Ocenio je da je 2022. bila godina višestrukih kriza, ali da je Kosovo primer uspeha.

"Godina 2023. bi trebalo da bude godina pravde i još većeg razvoja privrede", poručio je.

21:19 29.12.2022.

Uklanjanje barikada: Frustracija za jedne, sloboda za druge

Uklanjanje barikada: Frustracija za jedne, sloboda za druge
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00
21:18 29.12.2022.

Jarinje i Brnjak i dalje zatvoreni

Granični prelazi Jarinje i Brnjak su i dalje zatvoreni, iako su uklonjene barikade na putevima koji vode do ova dva granična prelaza.

Ovo se navodi u poslednjem saopštenju Nacionalnog centra za upravljanje granicom na Kosovu, na intenet stranici kosovskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Pored uklanjanja barikada u opštini Leposavić i Zubin Potok, u četvrtak popodne su uklonjene i barikade u selu Rudare, koje se nalazi u opštini Zvečan, i one u Severnoj Mitrovici.

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG