Dostupni linkovi

Strani stručnjaci: Izbori nisu doneli velike promene


Poništeni glasački listić na biralištu u Beogradu
Poništeni glasački listić na biralištu u Beogradu
Na izborima u Srbiji su preovladale negativne nad pozitivnim porukama i to može voditi jačanju nacionalističke linije u srpskoj politici, kaže za Radio Slobodna Evropa Danijel Server (Daniel Serwer), američki stručnjak pri Centru za transatlantske odnose sa sedištem u Vašingtonu.

Možda su građani glasali za sigurniju opciju, za političare na vlasti koje znaju, bez obzira na njihove mane, umesto za nove koji mnogo obećavaju ali nije izvesno da li će to i da ispune, ističe za RSE Franc Lotar Altman (Franz Lothar Altmann), nekadašnji direktor balkanskog ogranka Instituta za međunarodna i bezbednosna pitanja iz Berlina.

Server smatra da je teško predvideti ishod drugog kruga predsedničkih izbora i ko će formirati novu vladu, jer postoji mnogo kombinacija.

„Mislim da prodemokratske snage nisu ostvarile neki poseban rezultat. Smatram da ovi izbori nagoveštavaju da u osnovi neće biti velike promena u srpskoj politici osim možda izvesnog zaokreta u nacionalističkom pravcu. Nikolić je ostvario dobar rezultat, Dačić takođe, doduše Košutnica nije baš najbolje prošao. Sve u svemu, na ovim izborima nije baš iskazano preveliko proevropsko opredeljenje. Koliko god da je Tadić u poslednje četiri godine imao na umu da Srbiju usmeri ka Evropi, to se nije pokazalo na ovim izborima“, ocenjuje Server.

Postavlja se pitanje da li će Dačić sada biti kingmaker, odnosno da li od njega zavisi ko će formirati vladu i biti predsednik. Server ne deli to mišljenje.
Danijel Server
Danijel Server

„Postoje i druge opcije, na primer, stvaranje velike koalicije Srpske napredne i Demokratske stranke. Međutim, tačno je da je njegova pozicija sa 15 procenata osvojenih glasova veoma snažna, pogotovo ako se ima u vidu da su dva ključna kandidata dobila tek oko 25 odsto“, navodi on.

Altman ističe da se očekivalo da će Tadić i Nikolić voditi mrtvu trku, ali i da će obojica dobiti više glasova.

„Iznenađenje je veliki uspon socijalista, od kojih će zavisiti kako i ko će formirati novu vladu, mada mi se čini da će dosadašnja vladajuća koalicija biti i u novom kabinetu. S druge strane, činjenica je da je Dačić nastojao da se u predizbornoj kampanji distancira od Tadića, ali kažem, oni će naći načina da opet formiraju vladu, tako da se u suštini ništa nije promenilo“, ocenjuje Altman.

Kakvu su poruku poslali birači u Srbiji koji su veoma nezadovoljni svojim standardom, korupcijom?

Server smatra da su poručili da su razočarani, „da ne žele rigorozne mere štednje, zatim da ne prihvataju promenu politike prema Kosovu i Bosni i Hercegovini. Dakle, rekao bih da preovladavaju negativne nad pozitivnim porukama i da će to voditi jačanju nacionalističke linije u srpskoj politici. Jedna od poruka je da su birači podeljeni u svojim htenjima“.

Prema Altmanu, Tadićeva taktika je bila uspešna i dala je rezultate.

„Ušao je lično u kampanju raspisivanjem predsedničkih izbora, podržavajući tako i svoju partiju na parlamentarnim. Građani veruju da je on garancija da će Srbija nastaviti put ka Evropskoj uniji. Iako to nije bila preterano vidljiva tema u kampanji, čini se da je članstvo u EU važno za većinu građana Srbije, mada istraživanja javnog mnjenja to ne pokazuju. Možda su ljudi glasali za sigurniju opciju, za političare na vlasti koje znaju, bez obzira na njihove mane, a ne za nove koji mnogo obećavaju ali nije izvesno da li će to i da ispune“, smatra Altman.

SAD i EU neće imati aktivnu ulogu u formiranju vlade

Postavlja se pitanje ako su birači tako nezadovoljni zašto nisu „kaznile“ vladajuću koaliciju i podržali opoziciju.

Server ponavlja da ni Tadić niti Nikolić nisu prošli najbolje na ovim izborima.

„Ostvarili su slabiji rezultat nego na prethodnim. Ovakvi rezultati sugerišu da biračko telo nije poslalo poruku da želi veliku promenu politike“, zaključuje Server.

Ako njih dvojica nisu prošla najbolje, da li je na neki način Dačić pobednik ovih izbora?

Prema Serveru, zvuči čudno da postoji neko ko je treći pobednik, ali je Dačić definitino ojačao svoju poziciju, mnogo više nego ostali.

„To, između ostalog, pokazuje da je proevropska orijentacija Srbije manje očigledna kao rezultat ovih izbora“, ističe on.

Možda to pokazuje i činjenica da Liberalno demokratska partija, kao verovatno jedina liberalna i izrazito proevropska stranka, ostvarila relativno skroman rezultat od oko 6 odsto.

Server smatra da ona nije loše prošla, ali nije ostvarila rezultat koji joj omogućava da kaže: „ova politika je budućnost Srbije, ali nijedna partija to nije uspela na ovim izborima“.

Tadić je politikom ’i Srbija i Kosovo’, želeo da izbegne da bude previše radikalan, odnosno da ne bude optužen da se odriče Kosova, kaže Franc Lotar Altman.

Jedno od pitanja je i spoljne politike nove vlade u Beogradu i Tadića ako pobedi na predsedničkim izborima, tačnije da li će i dalje istrajavati na politici „i Kosovo i Srbija“.

Altman smatra da će se više fokusirati na deo politike koji se odnosi na Evropu a manje na Kosovo.

„On je politikom ’i Srbija i Kosovo’, želeo da izbegne da bude previše radikalan, odnosno da ne bude optužen da se odriče Kosova. Ako uspe da formira vladu, Tadić će imati četiri godine na raspolaganju i sada može da napravi veće ustupke kada je reč o Kosovu, kako bi Srbija ušla u sledeću fazu pregovora o članstvu u EU, jer se može pozvati na podršku građana“, rekao je Altman.

Kada je reč o regionu i međunarodnoj zajednici, prema mnogim procenama prihvatljiviji im je Tadić nego Nikolić bez obzira na promenu svoje retorike.

Server ističe da je to generalno tačno, ali nije toliko bitno kao što je bilo na prethodnim izborima.

„Nikolić se ponaša korektno u opoziciji, zauzeo je proevropski kurs. Ne mislim da će SAD i Evropa imati aktivnu ulogu u formiranju nove vlade u Srbiji kao prošli put“, ocenio je Server.
XS
SM
MD
LG