Dostupni linkovi

Reakcije: Kuda ide Srbija posle izbora


Izbori u Srbiji 6. maja
Izbori u Srbiji 6. maja
U kom pravcu će se kretati političke poruke dvojice predsedničkih kandidata, Borisa Tadića i Tomislava Nikolića, u periodu pred drugi izborni krug?

To je bilo jedno od pitanja koje je otvoreno u specijalnom programu RSE povodom izbora u Srbiji, koji je putem video linka emitovan na Internet sajtu slobodnaevropa.org. Sagovornici su bili kolumnista Teofil Pančić i reditelj Stevan Filipović.

Po njima put kojim će nastaviti Tadić čini se poprilično jasan – i dalje će dominirati teme vezane za ekonomiju i bolji standard:

„Što se Borisa Tadića tiče, da to je pravac u kojem će ići. Što se tiče Tomislava Nikolića, koji je sada na sopstvenom ogromno iznenađenje u nekoj vrsti defanzive, da sam mu neki nedaj bože savetnik, ne znam šta bi mu savetovao. Ako bi išao u pravcu pojačanja desne retorike, to bi odbijalo nekakve glasače centra koji su neophodni za pobedu. Znate li šta znači osvojiti preko 50 odsto glasova, to ne možete u ovoj zemlji na nekoj tvrdoj retorici, bar ne u Srbiji 2012. godine“, naveo je Pančić.

Dodao je da, s druge strane, SNS ne može da ode previše ni u drugom pravcu, jer na taj način gubi tvrdo jezgro i previše se približava Tadiću.

„Neko ko glasa zapitao bi se zašto da glasam za Tadićevu kopiju, onda ću da glasam za original. Mislim da je on u jednoj dosta nezgodnoj situaciji“, naglasio je Tadić.

Filipović je rekao da je cela kampanja bila isprazna i banalna i da veruje da u drugom krugu neće biti iznenađenja.

„Ne verujem da će drugi faktori da prelome, biće dosta ljudi koji će po inerciji da glasaju za onog ko pobeđuje, sem ako se ne desi neverovatna situacija da Ivica Dačić formira vladu sa SNS, što ne znam koliko bi bilo neverovatno“, kazao je.

Na pitanje da li je predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, za kojeg analitičari smatraju da je kao trećeplasirani zapravo pobednik ovih izbora, pokazao reformatorski potencijal, Pančić odgovara:

„Ivici to nije važno. On nije išao u kampanju da pokazuje svoj reformski potencijal nego da osvoji što više glasova i on je u tome potpunosti uspeo jer je znao da njegov jedini rezervoar dodatnih glasova nije u reformističkim krugovima nego u krugovima nelečenih miloševićevaca, razočaranih šešeljevaca. On je tu posegnuo i očigledno je dobro posegnuo. Sada će se vratiti na reformski kurs sa debelim navodnicima. On je naprosto survivor, on ide tamo gde je leži moć, vlast, on želi da pozicionira sebe i svoju stranku kao u najmanju ruku treću snagu u ovoj zemlji, da li ja to volim ili ne nebitno je, ali njemu to jako dobro ide“.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Vladimir Pavićević smatra da je drugi krug izbora neizvestan i dodaje da, bez obzira na sigurnost Ivice Dačića koji je u postizbornoj večeri rekao da se ne zna ko će biti predsednik Srbije, ali se zna ko će biti premijer, aludirajući na sebe, ni pozicija SPS nije sigurna u formiranju nove vlade.

"Za mene je to ogromno iznenađenje i jedna zapitanost mi se javila dokle smo stigli 12 godina nakon 5. oktobra kada imamo SPS sa ljudima koji su i dalje tu, a koji su u jednoj meri oličavali režim protiv koga smo morali da izvodimo revoluciju, da ta stranka uspeva 16 procenata glasova, što obezbeđuje Dačiću da tvrdi da se zna koja će stranka imati premijera bez obzira ko će imati predsednika Srbije. Ovaj ishod je siguran znak da je SPS pobednik ovih izbora. To ne znači, po mom sudu, da je izvesno da će SPS biti u budućoj vladi ali postoji velika verovatnoća za to", kazao je Pavićević.

Regionalna politika Srbije bez promena

Rezultati izbora u Srbiji pažljivo su praćeni i u regionu. Profesor Filozofskog fakulteta Enver Kazaz za RSE kaže da će Srbija, s ovakvim rezultatima, očigledno nastaviti dalje da destabilizuje Bosnu i Hercegovinu.

Enver Kazaz
Enver Kazaz
„Ništa se nije promijenilo u Srbiji, niti čak da Tadić pobjedi Nikolića u drugom krugu predsjedničkih izbora, neće se bitno promijeniti politika Srbije prema regiji, konkretno prema BiH. Republika Srpska će i dalje biti uteg koji sprečava demokratizaciju Srbije sprečava njenu pluralizaciju i da je srpsko društvo talac, na neki način, dodikove separatističke politike. Vrlo je važno imati u vidu da je sa Dačićem i njegovim skokom Srbija otišla u desno u odnosu na prethodne izbore. Ako bude nova-stara vlada ojačaće desni faktor u njoj i to je vjetar u leđa separatizmu RS. Ne vjerujem da će Srbija promijeniti odnos prema destabiliziranju Crne Gore, ne vjerujem da će nova vlast promijeniti odnos prema nacionalnim manjinama, ali u svakom slučaju, bez bitnih promjena politike u Srbiji, regija neće moći da ostvari brzi napredak ka EU“, naglasio je Kazaz.

Preliminarni rezultati izbora u Srbiji su za građane Crne Gore pokazali da je ona još uvek podeljena i politički i društveno, smatra visoki funkcioner vladajuće Demokraste partije socijalista Miodrag Vuković.

„Iako je rano davati konačne sudove, ja mogu da kažem da su izbori pokazali da je Srbija ostala politički i društveno raspolućena zajednica i poslije ovih izbora. Ranije sam čuo da se u Srbiji političke strukture dijele na nacionalne demokrate i demokratske nacionaliste, mislim da su i ovoga puta i jedni i drugi podijelili Srbiju. Ona je ostala nažalost, vidljivo politički konfrontirana država, a samim tim biće i dalje u svojevrsnoj političkoj konfuziji. Nema optimizma među građanima da će se nešto radikalnije u pozitivnom smislu promijeniti, političke ponude koje su sotale iste, s tim što su na drugačiji način dizajnirane tome su doprinijele, Srbiju sada očekuje finalizacija onoga što su građani uradili danas i što će uraditi za 15 dana Radiće politička trgovina, radiće i uticaj različitih drugih faktora, ne samo domaćih“, naglasio je Vuković.

Dodao je da je najvažnije da Srbija krene ka napred, ka demokratskoj zajednici, da joj ambicije budu demokratska Evropa, a ne „povlađivanje atavizmima.“

„Čuo sam Nikolasa Sarkozija koji je izgubio predsedničke izbore u Francuskoj. Čestitao je svom rivalu rečima ’Nije važno što sam izgubio, važna je Francuska, važni su francuski interesi, važna je naša država’. Ja bih volio da i u Srbiji pobijedi ta ideja, ako se već politički malo šta promijenilo – da je Srbija važna, da se okrene sebi, da počne da riješava vrlo krupna pitanja budućnosti građana Srbije“, zaključio je Vuković.

U Srbiji su 6. maja održani lokalni, pokrajinski, parlamentarni i predsednički izbori. Prema prvim preliminarnim rezultatima Republičke izborne komisije i Centra za slobodne izbore i demokratiju, na parlamentarnim izborima vodi Srpska napredna stranka, a predsednika Srbije građani će birati u drugom krugu između kandidata koalicije „Izbor za bolji život“ Borisa Tadića i kandidata SNS Tomislava Nikolića.

Drugi krug predsedničkih izbora održava se 20. maja.
XS
SM
MD
LG