Dostupni linkovi

SNS najjači u Skupštini, Nikolić i Tadić u drugom krugu, Đilas vodi u Beogradu


Tadić i Nikolić o rezultatima izbora
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Tadić i Nikolić o rezultatima izbora

Dosadašnji predsednik Srbije i kandidat liste Izbor za bolji život Boris Tadić i Tomislav Nikolić ispred Srpske napredne stranke (SNS) boriće se u drugom krugu izbora za predsednika Srbije 20. maja.

Na parlamentarnim izborima na osnovu obrađenih 97,51 odsto biračkih mesta koalicija "Pokrenimo Srbiju" koju predvodi Nikolićeva SNS je u vođstvu je sa 73 mandata ispred koalicije "Izbor za bolji život" koju predvodi Tadićeva Demokratska stranka sa 67 mandata. Na lokalnim izborima u Beogradu prednost ima Dragan Đilas iz DS-a.

Prema konačnoj proceni Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) Tadić je osvojio 26,7 odsto, a Nikolić 25,5 odsto glasova, dok je prema privremenim rezultatima Republičke izborne komisije (RIK) na osnovu 97,69 odsto obrađenih biračkih mesta Nikoliću pripalo 24,99 odsto glasova, a Tadiću 25,33 odsto.

CeSID navodi da je treći na listi predsedničkih kandidata lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić sa osvojenih 15,3 odsto glasova, dok je prema RIK-u on osvojio 14,24 posto.

Tadić je u ponedeljak izjavio da sa drugim strankama još nije razgovarao o podršci za drugi krug predsedničkih izbora i ponovio da podršku traži od građana.

"Ne trpim pritiske i ucene. Nisam ih trpeo ni 2004. ni 2008. godine. Zdravo sa pritiscima", istakao je Tadić pred više od hiljadu pristalica koje su ga dočekale na trgu u Pančevu.

Tadić je u nedelju uveče nakon objavljivanja prvih rezultata kazao da bi Srbija sa njim kao predsednikom brže išla ka evropskim integracijama, uspešnije rešavala ekonomske probleme, privlačila investicije, uspešnije sarađivala sa susedima u regionu.

"Uveren sam da ćemo pobediti u drugom krugu", rekao je Tadić i naveo da sada prvi put ima prednost nakon prvog kruga nad Nikolićem sa kojim je u drugom krugu bio i na izborima 2004. godine i 2008. godine.

Nikolić je izjavio u ponedeljak da će narednih nekoliko dana razgovarati sa predstavnicima parlamentarnih stranaka i da sada nema raspored koga će najpre zvati na sastanak o formiranju nove vlade.

"Kako god da bude sastavljena ta vlada, ja ću sa njom da sarađujem kao predsednik Republike", rekao je Nikolić.

Nikolić je nakon objavljivanja prvih rezultata u nedelju očekuje da će pobediti u drugom krugu predsedničkih izbora.

"Verujem da je situacija drugačija nego pre četiri godine i ubeđen sam da ću pobediti u drugom krugu predsedničkih izbora", rekao je Nikolić na konferenciji za novinare.

Nikolić je ocenio da Tadić sigurno neće moći da računa na podršku "svih onih na koje je unapred računao".
Tomislav Nikolić se obraća medijima nakon rezultata izbora, 6. maj 2012.
Tomislav Nikolić se obraća medijima nakon rezultata izbora, 6. maj 2012.

"Drugi krug izbora je šansa za građane Srbije. Ako pokažu odlučnost u drugom krugu kao u prvom dobićemo novu vladu sa novim idejam i novog predsednika", istakao je Nikolić. On je pozvao ne fer kampanju u drugom krugu predsedničkih izbora.

Dačić je ocenio da je ta koalicija najveći pobednik izbora i zahvalio građanima Srbije što su glasali za njega i za liste te koalicije na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima.

"Možda se u Srbiji još ne zna ko će biti predsednik, ali se sigurno zna ko će biti premijer", izjavio je Dačić na konferenciji za novinare u izbornom štabu SPS i najavio da od ponedeljka počinje kampanju za naredne predsedničke izbore, koje će "sigurno dobiti".

Parlamentarni izbori

Prema konačnim procenama CeSID-a na parlamentarnim izborima, koalicija oko SNS je u vođstvu je sa 73 mandata ispred koalicije koju predvodi DS sa 68 mandata. Koalicija SPS-JS-PUPS imaće 45 mandata u novom sazivu Skupštine, Demokratska stranka Srbije Vojislava Koštunice 20 mandata, Pokret "Preokret" koji predvodi Liberalno demokratska partija Čedomira Jovanovića 20 mandata, a Ujedinjeni regioni Mlađana Dinkić Srbije 16 mandata. Prema procenama CeSID-a, Srpska radikalna stranka nije prešla cenzus.

Savez vojvođanskih Mađara imaće pet mandata, dok su manjinske liste "Nijedan od ponuđenih odgovora", "Sve zajedno" i "SDA Sulejman Ugljanin" osvojile po jedan mandat.

Programski direktor CeSID-a Marko Blagojević rekao je da rezultati glasanja na predsedničkim i parlamentarnim izborima na Kosovu, koji još nisu utvrđeni, ne mogu značajno uticati na raspodelu mandata.

Prema privremenim rezultatima parlamentarnih izbora RIK-a sa obrađenih 97,51 odsto biračkih mesta, koalicija "Pokrenimo Srbiju" 73, a koalicija "Izbor za bolji život" koju predvodi Demokratska stranka dobila je 67 poslaničkih mandata.

Koalicija SPS-JS-PUPS pripalo je 44 mandata, Demokratskoj stranci Srbije 21 mandat, koaliciji "Preokret" 20 mandata, Ujedinjenim regionima Srbije 16 mandata, dok je Srpska radikalna stranka ostala bez mesta u Skupštini.

Savez vojvođanskih Mađara osvojio je pet poslaničkih mandata, Stranka demokratske dva mandata, manjinska koalicija "Svi zajedno" jedan mandat i "Nijedan od ponuđenih odgovora" jedan mandat.

Lokalni i pokrajinski izbori

Na osnovu 97,78 odsto prebrojanih glasova na izborima za Skupštinu Grada Beograda, najviše mandata - 50, osvojila je lista "Izbor za bolji Beograd - Dragan Đilas". Lista "Pokrenimo Beograd - Tomislav Nikolić" je druga sa 37 mandata, rekao je u ponedeljak predsednik Gradske izborne komisije Ivan Šebek. Šebek je rekao da se Liberalno-demokratska partija za sada nalazi ispod cenzusa sa 4,64 odsto glasova.

Skupština Beograda ima 110 odbornika.

Demokratska stranka osvojila je najviše glasova na izborima za Skupštinu Novog Sada, odnosno 18,6 odsto, rezultati su Gradske izborne komisije sa 195 od 196 izbornih mesta. Prema istim rezultatima Srpska napredna stranka osvojila je 16,5 odsto, a Liga socijaldemokrata Vojvodine 16,1 odsto glasova.

Portparolka Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandra Jerkov izjavila je da na osnovu 77,74 odsto obrađenog materijala sa izbora za Skupštinu Vojvodine Demokratska stranka ima 23,4 odsto osvojenih glasova, SNS 19,74 odsto, dok je LSV na trećem mestu sa 12,93 odsto glasova.

Prema podacima LSV, census za sada prelaze i koalicija oko SPS sa 12,37 odsto glasova, SVM sa 6,83 odsto, SRS sa 6,68 odsto, DSS sa 6,44 odsto, koalicija Preokret sa 5,4 odsto i pokret Dveri sa 5,06 odsto glasova.

Opšti izbori u Srbiji bili su regularni i protekli su u mirnoj atmosferi, ali nedostatak kritičkog i analitičkog izveštavanja medija nije pomogao biračima u izboru, ocenio je u ponedeljak OEBS.

"Juče su Srbija, njen narod i srpska politčka elita učinili napredak ka zreloj demokratiji", rekao je specijalni koordinator koji predvodi organičenu posmatračku misiju OEBS-a i šef delegacije Parlamentarne skupštine OEBS-a Mateo Mekači.

Na izborima u Srbiji u nedelju su se birali novi predsednik, 250 poslanika za sastav novog republičkog parlamenta, 120 poslanika Skupštine Vojvodine i odbornici u skupštinama 24 grada i 150 opština u Srbiji.
XS
SM
MD
LG