Dostupni linkovi

Ministar zdravlja RS: Ponudili smo rješenje za COVID potvrde Savjetu ministara


"Ponudili smo svoje prijedloge i očekujemo da se riješi situacija", rekao je Šeranić novinarima u Banjaluci.
"Ponudili smo svoje prijedloge i očekujemo da se riješi situacija", rekao je Šeranić novinarima u Banjaluci.

Vlada Republike Srpske (RS) ima jasno rješenje u vezi COVID potvrda koje smo ponudili Evropskoj komisiji i Savjetu ministara, rekao je novinarima u Banjaluci Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite ovog bh. entiteta, u ponedjeljak 15. novembra.

Dodao je da od Evropske komisije i Savjeta ministara očekuju povratne informacije.

Naglasio je da je Vlada RS aktivno uključena u cijeli proces.

"Ponudili smo svoje prijedloge i očekujemo da se riješi situacija po tom pitanju. Prije svega smatramo da zaštita zdravstvenih podataka, koji su u skladu sa Ustavom Republike Srpske, nije ograničavajući faktor da se kovid potvrde naprave i dobiju. Svako u ovom procesu treba da uradi svoj dio posla. Mislim da postoji konsenzus koji se može napraviti po tom pitanju", rekao je Šeranić.

Šeranić je istakao da očekuje da će u dogledno vrijeme takve potvrde za RS i BiH biti priznate od strane Evropske komisije.

BiH još uvijek nema jedinstvenu COVID potvrdu jer RS ne pristaje na zahtjev Evropske komisije da ovu ispravu izdaje jedan državni organ koji bi garantovao njenu vjerodostojnost.

Ovo je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u julu potvrdio Edin Kučuković, koordinator sektora za pravne, kadrovske i opšte poslove Ministarstva civilnih poslova BiH, koji kaže da predstavnici iz RS smatraju da bi pristanak da COVID potvrde izdaje državna Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDEEA), predstavljao prenos nadležnosti entiteta na državu.

Evropski COVID-19 certifikat službeno se koristi od 1. jula i omogućava slobodno kretanje između zemalja EU. Ovaj certifikat je dostupan i prepoznat od svih 27 država članica, plus Švajcarska, Norveška, Lihtenštajn i Island.

XS
SM
MD
LG