Dostupni linkovi

EU priznala COVID-19 potvrde iz Srbije, Moldavije i Gruzije


Izgled digitalnog COVID sertifikata na telefonu, jun 2021.
Izgled digitalnog COVID sertifikata na telefonu, jun 2021.

Evropska komiisja (EK) je usvojila odluke kojom se potvrđuje da su sertifikati o COVID-19 koje izdaju Gruzija, Moldavija, Novi Zeland i Srbija ekvivalentni EU digitalnom COVID sertifikatu.

Usvojene odluke stupaju na snagu 16. novembra 2021.

“Kao rezultat toga, četiri zemlje će biti povezane sa sistemom EU i njihovi COVID sertifikati će biti prihvaćeni pod istim uslovima kao i EU digitalni COVID sertifikat”, navodi Evropska komisija u saopštenju od 15. novembra.

Istovremeno se potvrđuje da su se ove zemlje složile da prihvate EU digitalni COVID sertifikat za putovanja iz EU u svoje zemlje.

Evropski komesar za proširenje Didier Reinders je izrazio zadovoljstvo time što nastavlja da raste broj zemalja koje žele da se pridruže sistemu EU.

“Današnjim odlukama, 49 zemalja i teritorija na pet kontinenata povezano je sa sistemom digitalnih COVID sertifikata EU. Nastavljamo sa našim naporima da ojačamo poverenje putnika u bezbedno putovanje unutar i van EU”, kazao je Reinders.

Evroski komesar za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi) je naglasio da je ovo još jedan dokaz da je EU stala uz partnere u borbi protiv pandemije, tako i da nastavlja da radi zajedno na bezbednom otvaranju.

„Danas pozdravljam što su se Gruzija, Moldavija kao i Srbija pridružile našem sistemu digitalnih COVID sertifikata i radujem se što će se više naših suseda povezati što je pre moguće”, izjavio je Varhelji.

Srbija je treċa od šest zemalja Zapadnog Balkana čije državne potvrde su priznate i na teritoriji EU, nakon Albanije i Severne Makedonije.

Ovim potvrdama putnici mogu dokazati da su potpuno vakcinisani, imaju negativan PCR test ili potvrdu da su preležali korona virus u poslednjih 180 dana, odnosno da imaju dovoljno antitela.

Do sada svega 18 država van EU imaju standardizovane COVID-19 potvrde.

COVID sertifikati izdati u tim zemljama prihvataju se u EU pod istim uslovima kao i EU digitalni COVID sertifikati. Istovremeno, EU digitalni COVID sertifikat je prihvaċen u ovih 18 zemalja.

XS
SM
MD
LG