Dostupni linkovi

SDA: Nećemo odstupiti sa pozicija


Sulejman Tihić na konferenciji za novinare SDA, 4. jun 2012.
Sulejman Tihić na konferenciji za novinare SDA, 4. jun 2012.
SDA neće otići sa pozicija u vlasti. Sa sjednice Predsjedništva SDA poručeno je da te pozicije nisu dobili od SDP-a već od građana BiH. Ukoliko budu smijenjeni, ministri SDA u Vijeću ministara BiH, ova stranka će blokirati rad Doma naroda Parlamenta BiH, i to isključivo ako to bude u državnom, a ne stranačkom interesu.

Stranka demokratske akcije neće odstupati sa pozicija koje trenutno zauzima. Lider SDA Sulejman Tihić, nakon sjednice Predsjedništva stranke, kratko je izjavio:

„To znači da ako postoji neka parlamentarna većina, ima Ustav, ima zakon, imaju procedure - neka pokrenu.“

Na pitanje da li će blokirati Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH ako i kada se pokrene procedura smjene SDA-ovih ministara u Vijeću ministara BiH, predsjednik SDA pojašnjava:

„Ako bude bilo potrebe u interesu države da, a ne u interesu stranke.“

Na pitanje šta znači to u interesu države, Tihić je odgovorio:

"To ćemo vidjeti kad bude vrijeme da se donesu takve odluke. Nažalost, evo nakon godinu i po dana odbijanja da se napravi koalicija sa HDZ-om, izgleda da je sada SDP to shvatio, samo se bojimo da nas to ne košta neke priče o trećem entitetu. Žao nam je, ali izgleda pokazuje se da i Dodik određuje ko će od Bošnjaka biti u vlasti Vijeća ministara preko SDP-a. Na kraju šta kazati? Koalicija SDA i SDP-a ne postoji. Mi nećemo odstupiti sa naših pozicija jer nam te pozicije nisu dali ni SDP ni neke druge stranke, nego građani BiH.“
Sastanak Predsjedništva SDA
Sastanak Predsjedništva SDA

Kada je u pitanju vlast na nivou Federacije BiH i pokretanje procedure za smjene na tom nivou, potpredsjednik Federacije Mirsad Kebo, član SDA, od čijeg potpisa zavisi ishod te procedure, takođe kaže da će se držati interesa BiH.

„Poštovaćemo Ustav, zakon i interese BiH“, naglasio je on.

Aktuelni ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetovića izjavio je prije sjednice da je nova koalicija SDP i Stranke za bolju budućnost zapravo mafijaško-crvena koalicija. Na pitanje na koga se odnosi ono mafijaški, Ahmetović nije dao direktan odgovor.

„Prije dva dana predsjednik Sjedinjenih Američkih Država je potpisao listu na kojoj se nalazi Naser Keljmendi kao jedan od najvećih ili najveći narko vođa u Evropi. Nakon toga slijede operativne analize međunarodnih policijskih institucija koje obrađuju osobe koje su vezane za njega. Biće to poznato u narednom periodu. Nemojte se sikirati, doći će i to“, kazao je on.

Na upit da li misli na gospodina Radončića, odnosno njegovu stranku, Ahmetović je rekao:

"Vidjećemo. Postoji istraga u Tužiteljstvu BiH koja se radi zajedno sa Federalnom upravom policije i SIPOM. Ta istaga je otišla prilično daleko. Ima indikacija da je sklapanje ovih koalicija možda i zbog toga.“
XS
SM
MD
LG