Dostupni linkovi

Razriješeni ministri iz SDA i predsjednik Skupštine TK


Predsjednik Kluba SDA Elmedina Konakovića
Predsjednik Kluba SDA Elmedina Konakovića
Skupština Kantona Sarajevo (KS) razriješila je na hitnoj sjednici u ponedjeljak dužnosti ministre u Vladi KS iz Stranke demokratske akcije (SDA) u šest kantonalnih ministarstava. Smijenjeni ministri, kao ni zastupnici SDA nisu prisustvovali sjednici, osim predsjednika Kluba ove stranke Elmedina Konakovića, koji je sjednicu, zbog nepoštivanja poslovnika, nazvao nezakonitom. Zbog nepoštivanja procedure sjednicu su napustili i zastupnici Stranke za BiH.

Kako je Konaković pojasnio, sjednica je sazvana bez izjašnjenja kolegija Skupštine o hitnosti sjednice, što je obavezujuća odluka.

„Mi nemamo zaista ništa protiv da neko obezbijedi novu parlamentarnu većinu onda kad se to u skladu sa zakonima i propisima ove zemlje bude dešavalo. Ovo što se danas dešava je zaista jedna farsa, zbog koje SDP i SDA i nisu mogli biti u koaliciji“, kazao je Konaković.

Iako su na kršenje poslovnika upozorili i iz Stranke za BiH, sjednica je nastavljena ponovo uz buru negodovanja, ovaj put zastupnika iz SDU-a Nermina Pećanca.

„Mislim da ovo vodi samo jednom haosu, koji će i dalje biti bez obzira ko bio na vlasti“, ocijenio je Pećanac.

Nakon dvosatne rasprave, glasovima SDP-a i Saveza za bolju budućnost (SBB) smijenjeno je šest ministara Vlade KS.

Obrazlažući odluku, premijer Kantona Fikret Musić kazao je novinarima kako su sve reforme, od novog zakona o policiji do konsolidacije stanja u javnim preduzećima u Kantonu Sarajevo, bile blokirane zbog opstrukcije SDA, te da je priča oko državnog budžeta samo ubrzala raskid koalicije.

„Mi smo imali u zadnja tri mjeseca dosta priče na vladi koja je završavala zahtjevima da se određene tačke povlače“, kazao je on.

Kako je novinarima potvrđeno iz kluba zastupnika Saveza za bolju budućnost, već sada su poznata imena četiri ministra iz ove stranke koja će zasjesti u kantonalnu Vladu.

Jedan od novih ministara, i to za boračka pitanja, biće penzionisani general Vahid Karavelić.

Na hitnoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona, smijenjen je dosadašnji predsjedavajući Skupštine Bajazit Jašarević (SDA) i pet ministara iz SDA u Vladi TK.

Kako je ranije i najavljeno, u Skupštini TK formirana je nova koalicija koja čini većinu, a sastavljena je od predstavnika SDP-a, Narodne stranke Radom za boljitak i SBB BiH.

Nakon što je uži dio rukovodstva Skupštine TK smijenio Bajazita Jašarevića, na njegovo mjesto imenovan je dosadašnji potpredsjednik Skupštine Slađan Ilić (SDP).
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG