Dostupni linkovi

Lagumdžija započeo smjene bivših partnera


Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj su razriješeni ministri iz SDA
Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj su razriješeni ministri iz SDA
Kako je i najavljeno, već u ponedjeljak počele su smjene ministara u kantonalnim vladama u Federaciji i zamjene kadrova SDA sa SBB-om. To će, sasvim je izvjesno, prouzrokovati novu krizu vlasti u BiH, te zaustaviti rad nedavno uspostavljene.

Neočekivan okret SDP-a prema SBB-u potvrdio je, međutim, ono očekivano - raspad neprirodne koalicije, ali i teoriju koja se već odavno u BiH ponavlja, da za postizanje vlastitih i interesa svojih stranaka pojedini političari u BiH ne biraju sredstva.

Neuobičajeno u novijoj političkoj praksi u BiH rečeno - učinjeno. Lider SDP-a Zlatko Lagumdžija najavio je, a u ponedjeljak su pod hitno i sazvane četiri kantonalne skupštine kako bi se ministri iz SDA zamijenili novim koalicijskim partnerima iz Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića.

Skupštine su potvrdile smjene ministara SDA u vladama sarajevskog, zeničko-dobojskog, tuzlanskog i unsko-sanskog kantona.

Prema ocjenama političkih analitičara u BiH, izvjesno je da će isto desiti i u Savjetu ministara BiH.

Problema će, međutim, biti na nivou Federacije zbog složenog sistema odlučivanja, podsjeća prof mostarskog Sveučilišta Slavo Kukić.

„Ne vjerujem da će doći tako brzo do preslagivanja jer ključeve mogućih promjena drže predsjednik i potpredsjednik Federacije, a ja baš i nisam siguran da su oni spremni te ključeve upotrijebiti, jer bojim se da bi preslagivanje za sobom povuklo ne samo SDA nego i HSP, a to drugim riječima znači da kočnica nije samo u gospodinu Kebi nego i u gospodinu Budimiru – i u tu mogućnost ne vjerujem“, ocjenjuje Kukić.

Živanović: Izdaja socijaldemokratske ideje

Kako u SDP-u i zvanično tvrde, državni budžet nije bio jedina tačka neslaganja sa SDA. Nesuglasice se krenule puno ranije.

To se moglo i očekivati prije ili kasnije, smatra prof. Miodrag Živanović iz Banje Luke, jer i nije bila logična i prirodna koalicija SDP-a i SDA, kao što nije ni ona na vlasti u RS između SDS-a i SNSD-a.

„Jedna velika izdaja socijaledmokratske ideje, koju su izdali prije svega Milorad Dodik i Zlatko Lagumdžija. Oni koji izdaju ideje za koje su se navodno zalagali deceniju, dvije, sutra mogu da izdaju i zemlju i narode. Jednostavno, ja nemam nikakav drugi komentar nego da o gospodinu Dodiku i Lagumdžiji ne treba uopšte govoriti, posebno ne u odnosu na ova sadašnja zbivanja kada se čak i stranka Fahrudina Radončića uključuje u vlast, a poznato je da je i on sam čovjek sumnjive reputacije, kao što je i ta njegova partija takođe sumnjive reputacije“, kazao je Živanović.
Adis Arapović
Adis Arapović

Koalicija koju je SDP napravio sa SDA, HSP i Narodnom strankom Radom za boljitak i njihova platforma pokazala se neuspješnom i na terenu - na svim nivoima vlasti od kantona do države. Zakoni su teško prolazili parlamentarne procedure, a rezultati izvršne vlasti su skromni, podsjećaju u NVO CCI, koji već mjesecima upozorava na nestabilnost vlasti stranaka platforme. Državna vlada tek što je počela da radi, a traži se njena rekonstrukcija, i neminovna je nova kriza, smatra Adis Arapović, analitičar CCI-a.

„Tako da nam predstoji vjerovatno nimalo ugodan period nastavka političkih tenzija. Ne zaboravite u kojoj godini - u godini kada imamo sve same budžetske deficite, kada vapimo za finansijskom infuzijom od strane MMF-a, Evropske komisije itd., u vrijeme kada se od nas traže krupne reforme, poput sprovođenja presude Sjedić-Finci, ustavnih reformi, priznavanja puta ka evropskim integracijama. Sve to zajedno je opterećujuće i za regularnu političku scenu, a naša politička scena je krajnje nestabilna, tako da će ti pritisci značajno usložniti već složenu situaciju u BiH“, ocjenjuje Arapović.

Zatražene promjene podrazumijevaju rekonstrukciju vlasti na državnom, federalnom i kantonalnom nivou. Podsjećanja radi ista ova vlast sa SDP-om na čelu sklapala je kadrovske križaljke za Savjet ministara BiH punih 16 mjeseci poslije izbora, a državni budžet je bio među prvim tačkama na kojoj je državna vlada pala. Ruše se postojeće i formiraju nove kantonalne vlade, a da pojedine nikada nisu ni konstituisane, poput one u Livanjskom kantonu. Do lokalnih izbora ostalo je još četiri mjeseca, što će dodatno iskomplikovati stvari. Sve ovo je jasna poruka građanima BiH koliko o njima i državi brinu domaći političari, ističe politički analitičar i publicista Esad Bajtal.

„Ova kriza indukovana je u skladu sa vlastitim i prividno stranačkim interesima. Vlast se igra sa ovom zemljom. Današnja vlast se igra sa građanima ove zemlje, igra jednu, govoreći žargonom slenga, igranku koja njoj odgovara. Ništa mi ne možemo očekivati. Stvari će se odvijati u skladu s interesima onih koji političku igru vode danas u BiH“, zaključuje Bajtal.

Pojedini opozicioni političari u BiH pozvali su Kancelariju visokog predstavnika u BiH da raspiše vanredne izbore jer sadašnji Izborni zakon BiH ne predviđa takvu mogućnost. Iz OHR-a u ponedjeljak tek šturo saopštenje da se neće miješati i da su odluke na domaćim političkim liderima.
XS
SM
MD
LG