Dostupni linkovi

Politički obračun: SDP BiH našao saveznika u Radončiću


Fahrudin Radončić i Zlatko Lagumdžija, 1. jun 2012.
Fahrudin Radončić i Zlatko Lagumdžija, 1. jun 2012.
U BiH je ponovo na pomolu politička kriza. SDP BiH kreće u isključenje svojih dojučerašnjih partnera SDA iz vlasti na svim nivoima. Okidač koji je pokrenuo već odavno najavljivani raskol bilo je neusvajanje budžeta BiH od strane delegata SDA u Domu naroda. Ovakav raspad vladajućeg dvojca dovešće do burnih reakcija, naročito na nivou Federacije BiH, gdje SDA najavljuje žestok otpor bilo kakvoj smjeni. U međuvremenu SDP BiH našao je novog partnera, koji će zamijeniti SDA, u Savezu za bolju budućnost BiH, na čijem je čelu kontroverzni medijski magnat Fahrudin Radončić. Radi li se o interesnoj koaliciji koja, kao i prošla, podrazumijeva podjelu fotelja, znaće se uskoro - nakon što predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda odluči hoće li smijeniti ministre iz SDA. Kako god bilo, kriza u BiH je neizbježna.

Već sedmicama najavljivani raspad partnerstva u vlasti između SDA i SDP BiH je počeo. Nakon što su 15 mjeseci dogovarali Vijeće ministara i vlast na državnom nivou, zajedništvo je potrajalo svega tri mjeseca. Raspad je bilo i lako predvidjeti tim prije što su brojni analitičari upozoravali na ovu, kako su je zvali, „neprirodnu zajednicu“, koja podrazumijeva uniju dva nespojiva politička koncepta.

Ispostavilo se da je koalicija opravdala naziv foteljaška, jer je dobrobit građana zamijenjena raspodjelom funkcija prema željama partnera u vlasti. Velika obećanja o smanjanju nezaposlenosti, velikim investicijama, te borbi protiv kriminala, koja je SDP BiH uspostavom platforme na velika zvona davao, pala su u vodu. Zajedno sa partnerskim odnosima koji su se pokazali labilnima već na prvoj prepreci, kada su počele prijetnje i ultimatumi. BiH još nije stigla ni početi oporavak od negativnih posljedica dugog formiranja vlasti, a ponovno se očekuje kriza.

Prvi potez na urušavanju Vijeća ministara povukao je predsjednik SDP BiH Zlatko Lagumdžija, zahtijevajući od predsjedavajućeg Vjekoslava Bevande da smijeni ministre iz SDA. Dok čeka Bevandin potez, Lagumdžija nalazi novog partnera - i to u Savezu za bolju budućnost BiH (SBB).

„SDP, koju sam ja predstavljao, i SBB, koji je predstavljao gospodin Fahrudin Radončić, predsjednik stranke, utvrdili su principe uspostave saradnje u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti“, kazao je Lagumdžija.

Svoju šansu godinu i po nakon općih izbora tako dobija i stranka na čijem je čelu Fahrudin Radončić. On je interesantan i SDA, koja je već imala sastanak s ovim liderom. Radončić je dobio priliku da bira:

„Mislim da ćemo sa SBB-om u vlasti dobiti jednu novu energiju, okrenutu ka ekonomiji, ka poštenim koalicionim odnosima gdje dva koaliciona partnera rade zajedno.“

Politički obračun kojem je neusvajanje budžeta bio samo okidač je krenuo, a posljedice se još ne znaju.

„Krajnje neodgovoran, neozbiljan potez na štetu države i interesa onih koji su nas birali. Ovakvim potezima otvara se jedan kriza za koju ne znamo kakve sve posljedice može proizvesti“, ocjenjuje Sulejman Tihić, predsjednik SDA.

Interes prije svega

Iz ove stranke poručuju kako ih SDP neće izbaciti iz Vijeća ministara jer će se, ako budu smatrali da su kočnica, sami povući. Svjesni su da neće stati samo na državnom nivou. Potpredsjednik SDP BiH Damir Hadžić odgovorio je na izazov koji je uputila SDA potvrdom da se mijenja sve.
Sastanak predstavnika SDP BiH i SBB-a, Sarajevo, 1. jun 2012.
Sastanak predstavnika SDP BiH i SBB-a, Sarajevo, 1. jun 2012.

„Ulazimo u rekonstrukciju vlasti na svim nivoima tamo gdje SDP to može uraditi. I naravno da očekujemo da SDA uradi istu stvar – čak su to danas i najavili. Gospodin Mehmedović je najavio da će oni nas izbaciti iz vlasti. Nema nikakvih problema, onoliko snage koliko je imaju, neka je pokažu“, kazao je Hadžić.

I kako su to najavili iz SDP BiH, raskidanje odnosa i na nižim nivoima već je krenulo, i to najavama smjena u Tuzlanskom, Sarajevskom, Zeničko - dobojskom i Unsko-sanskom kantonu. Ova prekompozicija izazvaće i veću krizu, jer su za smjenu vlada, kako kantonalnih tako i entitetskih, zaduženi parlamenti. U slučaju Federacije to podrazumijeva i pristanak entitetskog predsjednika i oba potpredsjednika, što se neće dogoditi, jer jedna od potpredsjedničkih pozicija pripada SDA.

Svoju priliku u ovom obračunu na nivou Federacije vide stranke sa hrvatskim predznakom, ponajprije HDZ BiH, čiji predsjednik Dragan Čović kaže:

„Ja sam siguran da ćemo mi na tragu dogovora koje smo imali u Mostaru i zadnji put u Sarajevu ovih dana sjesti i bilateralno vjerojatno okupljeni dogovoriti kako dalje.“

Premijer federalne Vlade Nermin Nikšić za sada radi po starom, ali kaže ne zna koliko dugo.

„To ne zavisi u ovom trenutku ni od mene ni od federalne Vlade - zavisi od parlamentarne većine“, izjavio je on.

Dok u Federaciji traje sukob, iz RS dolaze poruke kako je to unutrašnja stvar u koju se neće miješati. Ipak, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik podržava SDP BiH.

„Mi uvažavamo činjenicu da je SDP našao neku novu većinu kod Bošnjaka i predlaže rekonstrukciju te vrste, i mi to samo možemo da potvrdimo“, kazao je Dodik.

Dok SDP BiH traži nove političke saveznike, nova prekompozicija mogla bi državu skupo koštati, smatra predsjednik SDU BiH Nermin Pećanac, te predlaže visokom predstavniku da raspiše vanredne izbore.

„Ako će ovo samo biti da jedni mijenjaju druge, kao što je SDP zamijenio Stranku za BiH i ničim nije doprinio da bude bolje u državi, ako nije čak i gore, stav SDU-a je da je najbolje ići ka prijevremenim izborima“, ocjenjuje on.

Vlast na nivou BiH formirala se više od godinu dana iako su stranke koje su sada politički neprijatelji imali zajedničku ideju i platformu. No to je tek privid, smatra Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za Balkanske i Bliskoistočne studije iz Ljubljane.

„Znate iz 90-ih godina da je SDP najglasniji bio da nikada neće biti u koaliciji sa SDA-om, misleći da ne bi bio ni sa HDZ-om ni sa SDS-om, a sada imamo situaciju da je SDP koalicioni pratner SDA i da koalira, ne samo sada, i sa HDZ-om i sa HDZ-om 1990 i drugima, tako da ne postoji više jasan politički program ni politička ideologija. Postoji prije svega interes. I mislim da se ovdje radi samo o politici - da bi se bilo na vlasti“, kaže Bećirović.
XS
SM
MD
LG