Dostupni linkovi

Šef UNMIK-a u Savetu bezbednosti: Situacija na Kosovu krhka


Sednica Saveta bezbednosti UN, Njujork, februar 2019.
Sednica Saveta bezbednosti UN, Njujork, februar 2019.

Šef misije Ujedinjenih nacija na Kosovu Zahir Tanin rekao je pred Savetom bezbednosti UN da je situacija u dijalogu Beograda i Prištine, a i na samom Kosovu "krhka", i da lako može da "sklizne unazad". Na sednici je bilo reči o policijskoj akciji na severu Kosova u kojoj su uhapšena dvojica pripadnika misije Ujedinjenih nacija, mandatu UNMIK-a, te nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

"Lideri svih strana moraju da se ponašaju odgovorno i da ovu složenu situaciju udalje od ozbiljnijih eskalacija. Angažovanje bez pretnji i ultimatuma je neophodno za ponovno stvaranje uslova za dalji nastavak političkog dijaloga", rekao je Tanin na sednici na kojoj se razmatrao izveštaj o radu misije UN na Kosovu za period od 16. januara do 15. maja 2019. godine.

"Produktivna angažovanost Beograda i Prištine nedostaje još od jeseni 2018, i iako je mnogo pažnje usmereno na svakodnevne rasprave i provokacije, to nisu jedini faktori koji trenutno komplikuju pokušaje povratka pregovorima", rekao je Tanin, i ukazao na nužnost otklanjanja svih prepreka za nastavak dijaloga.

Govoreći o hapšenju pripadnika UNMIK-a tokom akcije policije i specijalnih jedinica ROSU na severu Kosova 28. maja, Tanin je rekao da nije poštovan imunitet dva člana osoblja UNMIK-a koji su uhapšeni.

"Imovina UN je nepropisno zaplenjena i pretresana uprkos svim relevantnim međunarodnim zakonima i imunitetima", naveo je šef UNMIK-a.

On je dodao i da je nakon što je član osoblja prebačen s Kosova na dalje medicinsko lečenje, javno proglašen za "personu non grata", doktrinu koja se, kako je naveo, ne primenjuje na članove osoblja UN.

Tanin je rekao i da UNMIK podržava želju kosovskih vlasti da se bore protiv organizovanog kriminala kao i da je misija UN na Kosovu i dalje fokusirana na ciljeve mira i stabilnosti na Kosovu i u regionu.

Tanin je naveo i da su kosovske takse na proizvode iz Srbije i BiH još na snazi, kao i da Srbija traži njihovo ukidanje kao uslov za nastavljak dijaloga.

"Takse su ostale na snazi uprkos pozivima međunarodne zajednice da budu ukinute", rekao je Tanin.

On je na početku izlaganja rekao i da se ova sednica Saveta bezbednosti poklopila sa godišnjicopm donosenja Rezolucije 1244. Tanin je ocenio da je u poslednjih 20 godina bilo vidljivog napretka, ali da je u nedostatku "istinskog i neophodnog međusobnog angažovanja strana u sukobu", situacija i dalje krhka.

Soareš: Interna istraga o privođenju pripadnika UNMIK-a

Generalni podsekretar UN za pravna pitanja Migel de Serpa Soareš izjavio je na sednici da je pokrenuta interna istraga kako bi se prikupile informacije o privođenju dvojice pripadnika UNMIK-a na Kosovu.

On je rekao da je UNMIK dobio zahtev da se ruskom pripadniku te misije Mihailu Krasnoščekovu ukine imunitet, dodavši da se on tereti za sprečavanje službenih lica u vršenju dužnosti. Soareš je dodao da za pripadnika UNMIK Dejana Dimića nisu dobili nalog da mu se ukine imunitet.

Soareš je rekao da se pripadnicima UNMIK može ukinuti imunitet, ali da o delima za koja se terete, Ujedinjene nacije moraju biti obaveštene preko svog predstavnika. Dodao je da osoblje UN na Kosovu uživa imunitet od hapšenja, a ako se to ipak dogodi, moraju odmah biti pušteni i predati misiji UN.

Dačić: Ne smanjivati misiju UNMIK-a

Srbiju na sednici predstavlja šef diplomatije Ivica Dačić, koji je izjavio da je stanje na Kosovu „daleko od bezbednog i stabilnog“, zbog čega, kako je naveo, ne treba ni razmišljati o smanjivanju misije UNMIK-a.

Dačić je rekao da „prema saznanjima Srbije, prištinske vlasti spremaju napad na sever Kosova“, i pozvao UN da „ozbiljno shvate njegovo upozorenje“.

Šef diplomatije Srbije je naveo i da je akcija ROSU na severu Kosova „sprovedena u cilju zastrašivanja preostalog srpskog stanovništva“.

"Ukoliko ovakva nedopustiva akcija prođe bez široke osude, uključujući i osudu od strane ovog visokog tela, ona će ispuniti svoj pravi cilj, a to je zastrašivanje i ugnjetavanje srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji", rekao je Dačić.

On je pozvao na dijalog i rešavanje kosovskog problema "mirnim putem uz pronalaženje kompromisnog rešenja".

"Nadam se da ćete svi podržati ovaj moj poziv, ali isto tako, nadam se da ćete jasno i nedvosmisleno reći šta je za uspešan dijalog potrebno. A potrebne su dve strane koje se racionalno i razumno ponašaju, koje su spremne da razgovaraju, a zatim dogovoreno i sprovedu", rekao je Dačić i optužio Prištinu da ne sprovodi dogovore.

On je naveo da dešavanja na Kosovu proteklih nedelja, ali i proteklih meseci, pokazuju da je neophodna povećana alertnost međunarodne zajednice, ulaganje više napora i aktivnije delovanje međunarodnih organizacija na Kosovu.

Dačić je pozvao Prištinu da ukine „nerazumne“ takse i da se „vrati dijalogu“.

Čitaku: UNMIK više nema posla na Kosovu

Ambasadorka Kosova u SAD Vljora Čitaku rekla je na sednici da Kosovo više nije u krizi, kao kada je uspostavljena Misija UNMIK-a, i upitala može li neko u sali da joj kaže šta je danas posao te misije na Kosovu.

Govoreći o policijskoj akciji na severu Kosova, u kojoj su uhapšena dvojica pripadnika misije Ujedinjenih nacija, Čitaku je rekla da se policija tokom te akcije u Zubinom Potoku susrela sa barikadama i paljbom i da je uhapšeno sedam civila koji su bili aktivno umešani u ometanje istrage, a da je među njima bio i ruski službenik UNMIK-a Mihail Krasnoščekov.

Prema njenim rečima, on je „koristio vozilo UN za prevoz motornih testera kojima je sečeno drveće za barikade, služio je kao štit krimilanoj bandi i ometao je policajce u vršenju službene dužnosti“. Čitaku je rekla da diplomate nikada nisu bile mete napada na Kosovu, ali da je Krasnoščenkov bio štit kriminalnoj grupi.

"Institucije Republike Kosovo zahtevaju istragu UN povodom tog opasnog ponašanja", rekla je Čitaku, i dodala da „izgleda da su zakon i red neprijatnost za vlast u Beogradu. "Oni žele haos i strah“, dodala je Čitaku.

Ona je navela da Kosovo želi dijalog, ali ne i uslovljavanje, a da Srbija upravo to radi, i dodala da „pritisak na Srbe na Kosovu vrši samo vlada koja sedi u Beogradu".

Prema njenim rečima, Kosovo primenjuje dogovore, a da dogovor o Zajednici srpskih opština nije primenjen zbog toga što „Srbe, koji treba da naprave statut te organizacije, kontroliše Beograd i rečeno im je da napuste kosovske institucije“.

Ona je navela i da je osumnjičeni za ubistvo lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića našao utočište u Srbiji. Takođe, ukazala je da srpske vlasti na granicama zadržavaju članove kosovske vlade čiji je, kako je navela, jedini zločin što govore ono što misle.

Čitaku je podsetila i na izjavu premijerke Srbije Ana Brnabić o "ljudima iz šume".

„To nažalost, za mene nije novost, to je nešto što se dešava već vekovima“, rekla je Čitaku i dodala: "Srbija više nikada neće imati vlast nad nama".

SAD i Velika Britanija: Nastaviti dijalog

Predstavnici SAD i Velike Britanije rekli su da misija UN na Kosovu treba da bude "strateški revidirana".

Ambasador SAD pri UN Džonatan Palmer izjavio je da su SAD zabrinute zbog tenzija. "Prioritet treba da bude smanjivanje tenzija, ukidanje barijera i nastavak dijaloga", naveo je on.

Prema njegovim rečima, Kosovo treba da ukine takse na robu iz Srbije dok Srbija treba da "prestane s provokacijama i kampanjom protiv nezavisnosti Kosova".

On je dodao da SAD podržavaju napore Prištine da se izbore sa korupcijom i organizovanim kriminalom, kao i da u tom smislu podržavaju akciju kosovske policije na severu Kosova krajem maja. Naveo je da SAD žale zato što je tokom akcije došlo do blokade i pucnjave, ali i ponovio da ta dešavanja pokazuju neophodnost da se dve strane vrate za pregovarački sto.

Britanski predstavnik je rekao da London "deli zabrinutost" zbog prekida dijaloga i dodao da je "napredak u normalizaciji u interesu obe strane".

On je pozdravio je napore Nemačke i Francuske na organizovanju sastanka o rešenju problema i pozvao predstavnike Beograda i Prištine da pronađu rešenje i postignu održivi sporazum.

Nemačka i Francuska: Spustiti tenzije

Zamenik nemačkog ambasadora pru UN Jirgen Šulc zatražio je da Priština ukine takse na proizvode iz Srbije, i dodao da bi Beograd i Priština trebalo da nastave dijalog pod okriljem EU. Pozvao je Beograd da prestane da lobira za ukidanje priznanja nezavisnosti Kosova, te istakao da je pozicija Nemačke nepromenjena i da oni smatraju da podela po etničkim linijama neće dovesti do dobrog rešenja.

Kad je reč o incidentu sa ruskim službenikom UN na Kosovu, Šulc je rekao da se pripadnicima UNMIK-a mora omogućiti da nesmetano obavljaju poslove, ali i da se oni moraju ponašati u skladu sa mandatom koji ta misija ima.

Predstavnica Francuske takođe je pozvala Prištinu da ukine takse, a sve strane da se uzdrže od podizanja tenzija, ističući da trenutna situacija nije održiva.

Rusija i Kina osudile hapšenje pripadnika UNMIK-a

Zamenik ambasadora Rusije pri UN Dmitrij Polanski izjavio je da Moskva deli zabrinutost Srbije zbog situacije na Kosovu, a da se od kosovske ambasadorke u SAD Vljore Čitaku nije čulo ništa osim "laži, insinuacija i istorijskih izmišljotina".

Govoreći o akciji ROSU na severu Kosova, Polanski je rekao da je ruski pripadnik UNMIK-a"prebijen dok je obavljao svoje dužnosti". On je akciju nazvao „pokušajem da se sever Kosova preuzme na silu uprkos džentlmenskom dogovoru tokom dijaloga da kosovska policija neće dolaziti na sever sa dugim cevima“.

"Jedan neoprezan gest može da dovede do novog krvoprolića. Zašto se namerno izazvala takva situacija", rekao je Polanski i dodao da su zapadne zemlje „zažmurile“ pred kosovskim akcijama.

"Američki kolega nije čak ni u par reči pomenuo potrebu zaštite imuniteta osoblja UN, Čitaku je rekla da kosovske vlasti nemaju nameru da poštuju taj imunitet. Ako sad budemo gledali na drugu stranu, osoblje UN u drugim delovima sveta će se naći u takvim situacijama a tada će biti kasno da se poziva na norme", naveo je diplomata.

On je naveo i da „guranje normalizacije odnosa Beograda i Prištine uz nametanje veštačkih rokova za sporazum može biti destruktivno“.

Zamenik kineskog ambasadora pri UN Vu Haitau osudio je hapšenje ruskog člana misije UN na Kosovu. On je naveo i da Peking „poštuje teritorijalni integritet Srbije“, i da „podržava napore za pronalaženje političkog rešenja“. Kineski diplomata je izrazio nadu da će zainteresovane strane "staviti narod na prvo mesto" i uzdržati se od zaoštravanja situacije.

Od usvajanja Rezolucije 1244, 10. juna 1999. godine, SB UN raspravljao je o Kosovu četiri puta godišnje. U februaru je dogovoreno da ove godine budu održane tri sednice SB UN o Kosovu, a 2020. dve sednice.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG