Dostupni linkovi

Savet za regionalnu saradnju: Prilika za dogovor Beograda i Prištine


Ilustracija
Ilustracija
Ovo je trenutak u kojem je dogovor Prištine i Beograda moguć, ali taj trenutak podrazumeva i realističan odnos Beograda prema Kosovu, i Prištine prema severu Kosova, izjavio je u sredu u Prištini generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović.

Bivši ministar spoljnih poslova SRJ, Svilanović, bio je u sredu gost konferencije o regionalnoj saradnji i evropskim integracijama, u organizaciji Kancelarije predstavnika Evropske unije na Kosovu.

Svilanović je naglasio i da vlada u Srbiji može da donosi teške odluke, ali i da je toj vladi potrebna podrška i razumevanje.

„Ceo ovaj proces u stvari jeste tako komplikovan i težak, i ja samo hoću da bude jasno i sagovornicima u Prištini, da koliko god da je očekivanje da se ovaj dogovor postigne i spremnost, da ovo jeste prilika, da imamo Vladu koja je u stanju takav korak da napravi, da postigne dogovor. Ali taj dogovor ipak mora da bude održiv dogovor i ja se nadam da će u narednih nekoliko dana i jedni i drugi biti u stanju da razgovaraju otvoreno i iskreno i da traže taj sporazum“, kazao je on.

Svilanović je dodao i da 2. april, kada će se održati sledeća runda dijaloga, nije poslednja prilika za postizanje sporazuma, dodajući da je sam proces dijaloga trajao godinama i neke odluke traže vreme kako bi bile donete. On je međutim istakao i da iz iskustva drugih država u regionu, kada su neke prilike za dogovor bile propuštene, sledio je period stagnacije.

On je dodao i da potpisivanje eventualnog dogovora ne znači da je on definitivan i da će to značiti kraj.

„Mislim da je važno za našu javnost da razume da će dalji proces pregovora Srbije sa EU, odnosno Kosova sa EU, sve ove elemente, onoga što bude dogovoreno, integrisati sa preciznim datumima kada, kada, šta i na koji način bi trebalo da bude primenjeno. Prema tome, i ovaj dogovor koji bi trebao da bude postignut nije definitivan dogovor u tom smislu da je to potpisano i da sada nemamo veze jedni sa drugima. Ne. Stalno će se svi vraćati na to kako učiniti funkcionalnim taj dogovor, i progres i jednih i drugih u odnosu na EU meriće se opet u narednih nekoliko godina u svim ovim fazama koje trebaju da se prođe da bi se reklo da je dogovor u odgovornoj meri primenjen, da se ljudi osećaju bezbedno, žive bezbedno i rade“, kazao je on.

Šef kancelarije EU u Prištini, Samuel Žbogar podsetio je ovom prilikom da je sporazum o regionalnom predstavljanju postignut u dijalogu Prištine i Beograda omogućio Kosovu da se učlani u Savet za regionalnu saradnju. Prema njegovom mišljenju, međususedska saradnja je jedan od potrebnih standarda na putu integracija.

„Regionalna saradnja je kamen temeljac za evropske integracije ili sa bilo koje druge. Upravo je to ono na čemu počinje izgradnja svega. To je glavni faktor političke stabilnosti radi bezbednosti i ekonomskog i socijalnog prosperiteta“, kazao je Žbogar.

On je dodao da je ta saradnja i katalizator dobrosusedskih odnosa i da će pomoći prevazilaženju problema iz prošlosti.
XS
SM
MD
LG