Dostupni linkovi

Beograd pokušava da održi etnički sastav na severu


Mitrovica
Mitrovica
Beograd po svaku cenu pokušava da zadrži etničku strukturu na severu Kosova, gde je većinsko srpsko stanovništvo, ocenjuju srpski političari i poznavaoci političkih dešavanja na severu.

Na istom fonu je i zahtev zvaničnog Beograda da, osim kontrole policije i pravosuđa, kontroliše i prostorno planiranje, kako bi se sprečila promena etničke strukture. To je saopštio šef kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije, Aleksandar Vulin.

Jedan od lidera na severu Kosova, Marko Jakšić, navodi da takav zahtev podržavaju i Srbi sa severa Kosova, i da je to zapravo odgovor na politiku Vlade Kosova koja, po njegovom mišljenju, već nekoliko godina teži da promeni etničku strukturu na severu tako što u tom delu naseljava albanske porodice.

“Ovde se bukvalno, u Kosovskoj Mitrovici, vodi borba pre svega između Beograda i Prištine. Čini mi se da je Priština tu uspešnija, naročito u poslednjih četiri, pet godina, da što više naseli Albance ovde, a Beograd se bori da što više Srba tu zadrži i da sačuva ovaj etnički sastav koji je stvoren ovde u ovaj deo grada. Najveći deo stanovništva severnog grada Kosovske Mitrovice su interno raseljeni Srbi iz Vučitrna, Prištine i Kosova polja, i Istoka, Peći i Kline”, kazao je Jakšić.

Sa druge strane, Dragiša Krstović iz Leposavića na severu Kosova kaže da je insistiranje Vulina na nadležnosti prostornog planiranja za čuđenje, s obzirom da su takve nadležnosti inače predviđene u svim opštinama, a u ovom slučaju i u onima sa sprskom većinom.
Marko Jakšić
Marko Jakšić

”Meni se čini da imaju nadležnosti naročito kada su u pitanju izdavanje građevinskih dozvola za izgradnju kuća, ajde da ne govorimo o nekim kapitalnim objektima, o objektima većeg značaja. Ali kad je u pitanju to, mislim da je to nadležnost lokalnih samouprava i ne znam zašto se to pitanje postavlja. Da li će se time sprečiti promena nacionalne strukture stanovništva, to je neko drugo pitanje i prosto ne vidim neki poseban razgovor da se oko toga prave sporovi”, kazao je on.

Marko Jakšić dodaje i da su Srbi uplašeni od strane Vlade Kosova koja vrši napore da na severu izgradi kuće u kojima bi živeli Albanci iz Drenice, sa iskustvom rata. A što se tiče etnički čistih teritorija, on dodaje da Albanci nemaju pravo da govore o tome.

“Pretpostavljam da je Aleksandar Vulin mislio na jednu takvu akciju koja je cele prošle godine bila na korak da se ostvari. Ratni veterani su trebali da budu na zemljištu vodovoda, tu bi bili locirani. Što se tiče etnički čistih teritorija, Albanci imaju najmanje prava da govore imajući u vidu iz koliko gradova i naselja na jugu su Srbi etnički očišćeni”, kaže Jakšić.

Krstović ipak ne smatra da Beograd takvim zahtevom može otići toliko daleko da stvori etnički čiste teritorije.

”Ne bih rekao da je to tako ali možda bi o toj etničkoj strukturi trebalo voditi na neki način računa, ne može kroz to, ali ne bi trebalo da u većoj meri remeti te međunacionalne odnose. To bi bilo pogubno”, zaključio je Krstović.
XS
SM
MD
LG