Dostupni linkovi

Apeli za 'zdrav razum' oko Sirije


Mornarica SAD je isplovila iz Larnake na Kipru
Mornarica SAD je isplovila iz Larnake na Kipru

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda i bivši američki predsjednik upozorili su da bi rat u Siriji mogao izmaći kontroli nakon što je predsjednik SAD Donald Trump poručio Rusiji da se "pripremi" za raketne napade.

Trump je, nakon što je u srijedu nagovijestio mogućnost napada u Siriji, u četvrtak na Twitteru napisao "da bi se napad na Siriju mogao dogoditi vrlo brzo ili uopće ne tako brzo".

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres kasno u srijedu uveče ambasadorima članicama Vijeća sigurnosti koje imaju pravo veta "ponovio je da je duboko zabrinut mogućim posljedicama" takvog rizika. On je upozorio da treba izbjeći situaciju koja bi mogla izmaknuti kontroli.

U međuvremenu je bivši američki predsjednik Jimmy Carter u intervju za agenciju Associated Press pozvao Trumpa "da čuva zemlju u miru i ne pretjeruje i ne zalijeće se zbog izazova koji dolaze iz Sjeverne Koreje, Rusije ili Sirije".

Devedesettrogodišnji Carter izjavio je da čak i jednokratna upotreba konvencionalnih raketa, kojima predsjednik Trump želi reagirati na navodni napad kemijskim oružjem u Siriji, može biti "opasna stvar" jer može izazvati nekontrolirane reakcije - pogotovo kada su uključene dvije nuklearne sile.

"Nadam se da je shvatio vrlo jasno, kao i ja i kao i drugi predsjednici, da bi svaka nuklearna razmjena mogla biti katastrofa za sva ljudska bića", rekao je Carter AP.

Pojedini visoki ruski dužnosnici, uključujući i ambasadora u UN, također su pozvali na oprez i upozorili na "teške" posljedice, dok drugi visoki dužnosnici na obje strane kažu kako očekuju da će prevladati "zdrav razum", kako situacija ne bi izmaknula kontroli.

Prijetnja Rusiji i Siriji: Donald Trump
Prijetnja Rusiji i Siriji: Donald Trump

Trump je 11. travnja u svom Tweetu napisao da bi raketni udar na Siriju mogao uskoro uslijediti kao odmazda zbog sumnje na napad kemijskim oružjem u gradu Doumi, prilikom kojeg su ubijeni deseci ljudi.

Rusija i Sirija negiraju bilo kakav kemijski napad i upozoravaju da će odgovoriti na svaki raketni napad usmjeren protiv snaga i objekata sirijskog predsjednika Bašara al-Assada.

"Rusija obećava da će oboriti sve moguće rakete koji bi bile ispaljene na Siriju," napisao je Trump i dodao: "Pripremite se one dolaze, lijepe, nove i i pametne! Ne biste trebali biti partneri s životinjom koja uživa ubijati svoj narod."


Kao odgovor na Trumpov tweet, rusko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je: "Pametne rakete trebale bi biti usmjerene prema teroristima, a ne prema zakonitoj vladi Sirije".

Glasnogovornica Bijele kuće Sara Sanders je kazala da predsjednik još nije donio odluku i da je na stolu još mnogo drugih opcija.

"Još nema konačne odluke. Rusija se pokazala dijelom odgovornom za ovu situaciju (u Siriji). Garantirali su da se neće ponoviti upotreba kemijskog oružja u Siriji što se nije dogodilo, a pomogli su Siriji i stavljanjem veta na šest različitih rezolucija UN-a što je išlo u korist sirijskog predsjednika, tako da oni u svakom slučaju imaju određenu odgovornost i pokazali su se lošim akterima u tom procesu", navela je Sanders.

Američke, francuske i britanske snage rasporedile su podmornice i nosače raketa u istočnom Mediteranu, vrlo blizu sirijskog teritorija, tako da izgleda da je sve spremno za napad, dok Trump stalno "raspravlja" s liderima obje zemlje.

Mora se odgvoriti na barbarski čin: Theresa May
Mora se odgvoriti na barbarski čin: Theresa May

U Londonu, britanska premijerka Theresa May je rekla kako sve naznake upućuju na odgovornost sirijske vlade za "šokantni i barbarski čin" na koji se mora odgovoriti.

May je za 12. travanj sazvala svoj kabinet i mediji nagađaju da će se London pridružiti mogućem vojnom odgovoru zbog napada kemijskim oružjem.

U međuvremenu, Rusija i Sirija su potvrdile da u potpunosti kontroliraju grad Doumu gdje se napad navodno dogodio 7. travnja i koji je bio posljednje uporište opozicije. Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je da ruske snage koje su u Doumi nisla našli "tragove napada kemijskim oružjem."

Sirijski opservatorij za ljudska prava izvještava da snage Assadovog režima prazne glavne aerodrome i vojne zračne baze diljem Sirije.

Sirijska vojska također je razmjestila neka vojna sredstva kako bi se izbjegle posljedice raketnih napada, rekli su američki dužnosnici Reutersu.

Prethodno je savjetnik vrhovnog iranskog vođe Ali Akbar Velajati izjavio je kako će Teheran "stajati uz vladu Sirije protiv bilo kakve strane agresije". Iran je jedan od ključnih saveznika Sirije.

Nakon razgovora sa Velajatijem, sirijski predsjednik Bašar al Asad je izjavio da su zapadne prijetnje "temelje na lažima," te da pokušavaju umanjiti napredak koji su posljednjih dana postigle njegove vojne snage.

On je dodao da bi vojna akcija međunarodne zajednice još više "destabiliziral tu regiju."

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da Francuska raspolaže s dokazima da je sirijska vlada koristila za napad toksični plin.

Francuska neće tolerirati " režime kojima je sve dopušteno," rekao je Macon za televiziju TF1, ni nije se izjasnio da li je Francuska spremna na vojnu akciju protiv Asadova režima.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da Njemačka neće sudjelovati u mogućoj vojnoj akciji u Siriji, ali je ponovila da je neprihvatljiva upotreba kemijskog oružja.

Italija neće sudjelovati u mogućoj vojnoj akciji, ali će pružiti logističku podršku saveznicima, rečeno je u Rimu.

Američki ministar obrane Jimm Mattis je pred kongresnim odborom za vojne snage rekao kako vjeruje da je izveden kemijski napad u Siriji.

Stradanje sirijske Dume
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00

Svjetska zdravstvena organizacija je saopćila da su 43 osobe, koje su umrle u napadu na Doumu, imale "simptome koji ukazuju da su bili izloženi visoko toksičnim kemikalijama", a više od 500 ih je povrijeđeno i liječeno. Više od 70 ljudi je ubijeno tokom toga napada, kažu u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Kuvajtski nacionalni avioprijevoznik je saopćio da će od danas biti suspendirati letovi prema Libanonu.

Globalna tržišta dionica pala su zbog zabrinutosti da bi sedmogodišnji rat u Siriji mogao eskalirati u međunarodni sukob, dok su cijene nafte skočile na najvišu razinu u posljednje tri godine.

Vijeće sigurnosti UN-a zakazalo je za četvrtak novi sastanak kako bi razgovaralo o eskalaciji retorike zbog Sirije i o prijetnji jednostrane vojne akcije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG