Dostupni linkovi

Makron: Imamo dokaze da je Asad koristio hemijsko oružje


Predsednik Francuske Emanuel Makron je danas rekao da ima dokaze da je sirijski režim hemijskim oružjem napao na pobunjenički grad Dumu, kod Damaska.

"Imamo dokaze da je prošle nedelje, to je sada pre gotovo deset dana, upotrebljeno hemijsko oružje, u najmanju ruku hlor, i da ga je koristio režim Bašara al Asada", rekao je Makron za francusku televiziju TF1.

Makron je rekao da će Francuska "blagovremeno" u saradnji sa SAD doneti odluku o mogućim udarima kao odgovor na navodni hemijski napad sirijsih vlasti.

"Imaćemo da donesemo odluke blagovremeno, kada ocenimo da je to najkorisnije i najefikasnije", rekao je Makron.

Kako navodi agencija Frans pres on je sebi izgleda sada dao više vremena za tu odluku posle najave juče da će o mogućim udarima odlučiti "narednih dana".

On je rekao da će odlučiti o kakvoj akciji da preduzme kada sve informacije budu proverene i naglasio da će nastojati da spreči eskalaciju sukoba na Bliskom Istoku, prenosi britanski Indipendent.Makron je ranije zatražio "snažan" odgovor na navodni napad hemijskim oružjem u sirijskom gradu za koji se optužuje sirijska vlada koja to demantuje.

XS
SM
MD
LG