Dostupni linkovi

Ešton: Razlike između Srbije i Kosova smanjene, još nekoliko dana za dogovor


Premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači nisu nakon još jednih celodnevnih razgovora u Briselu uspeli postići sporazum oko ponuđenog dogovora za status zajednice srpskih opština na severu Kosova, ali je visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izjavila da su se razlike između dve strane smanjile i da bi se konačni dogovor mogao postići u narednim danima, javlja dopisnik RSE Rikard Džozviak.

Ešton, koja je posredovala u razgovorima, je nakon završetak devete runde dijaloga izjavila da se u sredu razgovaralo o svim temama i pitanjima koji su spominjani u prethodnom periodu.

"Prošli put sam rekla da je dogovor bio blizu, da je jaz između dve strane uzak, ali dubok. S punim samopouzadnjem ovaj put mogu reći da je jaz između dve strane sada uzak, ali plitak," izjavila je Ešton.

Ona je dodala da je optimista da se dogovor može postići do sastanka Evropskog saveta u ponedeljak, na kojem ona treba podneti izveštaj o napretku u razgovorima.

"Nadam se da će do tada obe delegacije razmisliti da li mogu napraviti konačni iskorak kako bi postigli dogovor i poveli svoje narode prema budućnosti," rekla je Ešton u snimljenoj izjavi.


Nakon dvanaest sati bilateralnih i zajedničkih sastanaka, završenih iza ponoći sa srede na četvrtak, izgledalo je kao da su dve strane delimično približile stavove ali su nakon svega optužili jedan drugog za neuspeh razgovora.

Dačić je u izjavi novinarima rekao da su najnoviji predlozi bili mnogo prihvatljiviji za Beograd i da je Ešton uvažila neke primedbe iz prethodnih razgovora.

"Na dosta pitanja smo se veoma približili ali je očigedno da Priština nije spremna da ide do kraja i da opstruiše ove razgovore, čak i da preti da to pitanje Severa može da reši primenom i nekih drugih metoda, očekujući da će to naići na nervozu i protivljenje naše strane. Veoma je važno zadržati i strpljenje i razum i voditi razgovore u narednim danima kako bi se došlo do nekog mogućeg rešenja. Mi mislimo da je rešenje moguće, mi smo prihvatili sve predloge koja je Ketrin Ešton dala," rekao je Dačić.

"Tači je želeo da poveže pitanja rešenja policije sa jednom novom tačkom koja je ubačena, a to je da se pratktično obe strane obavezuje da neće blokirati jedna drugu u međunarodnim organizacijama. Šta to znači kada se prevede na srpski jezik? Gde nas Kosovo može da blokira? Nigde. To znači da Srbije treba da prizna da Kosovo bude članica međunarodnih organizacija. Pa hajde onda da priznamo nezavisnost Kosova. To pitanja su vezivali sa pitanjem rešenja koja su predložena za odnos policije," izjavio je Dačić.

"Mi to nismo mogli da prihvatimo, ne možemo i nećemo nikada moći da prihvatimo, to je jedna tema koja je bila ubačena sa strane i koja nije uopšte vezana za institucije na Severu i zajednicu srpskih opština," kazao je pemijer Srbije.

Dačić je rekao da Srbija ne traži "nešto što je nemoguće, već nešto što je realno i što je prihvatljivo za obe strane".

"Srbija je spremna da u narednim danima nastavi ovaj dijalog, da se dođe do rešenja, i bez obzira što danas nije postignuto rešenje moguće je u narednim danima naći neki iskorak," rekao je Dačić.

Kosovski premijer je rekao da je Kosovo bilo spremno da postigne sporazum i 4. marta i 2. aprila a i u sredu.

"Predlog baronese Ešton je bio jasan, precizan i mi smo ga prihvatili bez ikakvih promena. Kao i ranije, Srbija je ponovo odbila. Ostalo je još nekoliko dana do 22. kada će Ešton predstaviti izveštaj. Važno je da se sporazum postigne", kazao je Tači.
"Ja ću se sutra u ime Vlade Kosova zvaničnim pismom obratiti i Ešton i ostalim 27 država EU i SAD. Kosovo će nastaviti da bude odgovorno i konstruktivno u ovom procesu", rekao je Tači.
On je dodao da je dijalog bila i ostala jedina alternativa.
"Ovo za Kosovo nije bio lak proces, ali je bio neophodan kako za Kosovo tako i za region", dodao je on.
Kosovski premijer je dodao da predlog Eštonove otvara perspektivu učlanjenja Kosova u međunarodne organizacije, dodajući da će ceo predlog biti uskoro objavljen u javnosti.
"Ni jedan od predloga Srbije nije bio u tekstu predloga Eštonove", dodao je on.
"Srbija se mora promeniti. Ne treba nastaviti sa politikom i logikom kao što je to radila u Rambujeu, Beču i sada u Briselu. U 2013. smo sada i sporazum u Briselu se ne može postići logikom Vojislava Šešelja", rekao je Tači.

Put za Sarajevo

Poslednji pokušaj postizanja dogovora je počeo iza 22 sata kada je Ešton, koja je za četvrtak ujutro odgodila put za Sarajevo iako se nadala da će razgovori ovaj put završiti ranije, počela zajednički sastanka sa Dačićem i Tačijem.

Kosovski premijer je pre toga izjavio kako će "svako rešenje biti u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova i evropskim standardima", te kako je "sigurno da će se razgovarati i o vremenskim rokovima i o mehanizmima o sprovođenju sporazuma kako bi imali funkcionalnost kosovske državnosti na celoj teritoriji i dobrosusedske odnose sa Srbijom".

"Mi ćemo nastaviti naša angažovanja za postizanje konačnog sporazuma koji će biti u interesu Kosova, Srbije i regiona. Važno je pomenuti da je Srbija danas razmislila o prihvatanju aspekta pravosuđa i policije, kao jednom jedinstvenom sistemu Republike Kosova. To je pozitivan korak", rekao je Tači.

"Nadamo se da će da predstojećem sastanku Srbija još bolje razmisliti. Priština je spremna (da postigne sporazum) pošto je Srbija razmislila i prihvatila sistem policije i pravosuđa kao jedinstven sistem Kosova. Ali još uvek ima ideja i različitih predloga o kojima ćemo razgovarati. Ima osetljivih perioda ali nema pritisaka. Bićemo odgovorni i maksimalno raditi na postizanju sporazuma. Zato smo i došli", naveo je Tači.

Pre nastavka razgovora, oko 20 sati Marko Đurić, savetnik predsednika Srbije Tomislava Nikolića rekao je u izjavi novinarima da je ponuda koja je stavljena na sto ovaj put u Briselu "daleko povoljnija za srpsku stranu od ponude o kojoj je bilo reči u prethodnoj rundi dijaloga", te da se poboljšanja "pre svega tiču nadležnosti zajednice srpskih opština u oblasti policije".

"Dakle po papiru koji je stranama predložila visoka predstavnica, zajednica srpskih opština imala bi direktne, dakle neposredne nadležnosti za izbor regionalnog komandanta, za izbor komandanata policija, to bi takođe kontrolisale opštine sa srpskom većinom", pojasnio je Đurić.

On je naveo da je novim predlogom predviđeno da policija u većini u srpskim sredinama odražava sastav stanovništva.

"Raniji predlog je bio predvideo da policijski region severa obuhvati i opštine Južna Mitrovica, Vučitrn i Srbica, u kojima je albansko stanovništvo, pa da se na taj način promeni entička slika regiona, je odbačen i na stolu je sasvim drugačiji predlog što se ovoga tiče", naveo je Đurić.

I novi predlog o pravosuđu, kako je rekao Đurić, predviđa "bolje uređenje sudova koje omogućuje da srpske sudije imaju većeg prisustva na severu i u sredinama u kojima žive Srbi".

"U ovom trenutku došlo je do zastoja u pregovorima zbog toga što postoji problem na albanskoj strani oko prihvatanja forumulacija koje je predložila gospođa Ešton vezano za policiju. Dakle, gospodin Tači ne prihvata formulacije koje su date u papiru od 15 tačaka gospođe Ešton i postoji nastojanje da se ublaži tačka 14, papira koji inače ima 15 tačaka, a koja se odnosi na učešće dveju strana u procesu evropskih integracija, kako je trenutno formulisana, a albanska strana bi želela da se to odnosi na članstvo pod znacima navoda Kosova u međunarodnim organizacijama", rekao je Đurić.

Na pitanje da li je o svim ostalim tačkama postignuta saglasnost, Đurić je odgovorio da se "sporazum ne bavi svim pitanjima koja treba urediti".

"Još uvek traje detaljna analiza čitavog papira da bi smo mogli da govorimo o tome da li će on biti prihvaćen ili ne, prvo moramo da znamo šta stoji na stolu. Onog momenta kad bude jasno šta stoji na stolu, taj papri će otići u Beograd, državni vrh u Beogradu će razmatrati taj papir. S tim će se izaći sigurno i pred Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji i pred druge državne institucije i političke subjekte i onda će odluka o tome biti saopštena i ja očekujem da to bude do kraja vikenda", rekao je Đurić, te dodao da očekuje da će ponuda Brisela biti po sistemu "uzmi ili ostavi".

Demanti na Twitteru

Vlora Citaku, ministarka evropskih integracija u Vladi Kosova koja je član albanske delegacije, je tokom dana putem Twittera izjavila: "Kosovo je spremno da prihvati predlog Eštonove, Srbije je rekla ne. Srbija želi novi predlog dok Kosovo ne dozvoljava više promena."

Pre toga Jozviak je javio: "Do sada je bilo dosta glasina sa obje strane. Kosovska strana je širila priču da je dogovor gotovo postignut, i da će sve biti u redu. Srbijanska strana je tvrdila da je gospodin Tači vrlo nezadovoljan i da je izletio sa sastanka, te da želi prekinuti razgovore."

"Obje strane očito su željele stvoriti privid da ona druga strana na gubitku. Ono što se međutim zna iz Ureda visoke predstavnice je da dogovor još nije postignut i da se još pregovora. To je sve što se trenutno možemo reći da je istina," rekao je on.

Pojedini mediji u Srbiji su javili da je Tači bio napustio pregovore ali je Citaku to demantovala na Twitteru, rekavši da se samo radilo o pauzi za konsultacije.

Delegaciju Srbije u Briselu, osim Dačića, činili su potpredsednici Vlade Aleksandar Vučić i Suzana Grubješić, i direktor Kancelarije za Kosovo Aleksandar Vulin.

Iako se ova runda dijaloga smatrala poslednjom šansom da se načini napredak uz koji bi Srbija ispunila uslov za datum pregovora sa EU u junu, predstavnici vlasti u Beogradu navode da nije dan D i da bi sporazum mogao biti postignut i u naprednom periodu.

VIDEO: Dolazak delegacije Srbije u Brisel


Tači je pre početka sastanka u Briselu izjavio da sporazum Kosova i Srbije podrazumeva regionalnu saradnju, dobrosusedske odnose i evroatlansku perspektivu za dve države i njihove narode.

On je ponovio da sporazum nije samo u interesu Kosova, već je i u korist Srbije, EU, mira i stabilnosti u regionu. Izrazio je nadu da će Srbija raditi na tome da se sporazum postigne.

"Definitivno je vreme da prošlost ostavimo pozadi, da gledamo na budućnost i da postignemo sporazum o saradnji. Imali smo jednovekovni konflikt, vreme je za mir, vreme je za mirovni sporazum", kazao je Tači.

VIDEO: Dolazak delegacije Kosova u BriselEvropski komesar za proširenje Štefan File saopštio je u utorak da je Evropska komisija odložila usvajanje izveštaje o napretku Srbije i Kosova u procesu evropskih integracija pošto čeka ishod današnjeg sastanka Dačića i Tačija:

“Uvereni smo da će ova runda dijaloga na premijerskom nivou rezultirati jasnim sporazumom”.

Poslednja runda dijaloga Beograda i Prištine održana je 2. aprila i tada nije postignut dogovor.
  • 16x9 Image

    Amra Zejneli

    (1986) Rođena u Mitrovici. Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radi na kosovskom javnom servisu, RTK, kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE-a pridružila se maja 2010.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG