Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dodik i Stajnberg sutra o ustavnim promjenama


Vojna baza u Butmiru, gdje su se održavali pregovori
Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik potvrdio je danas novinarima u Banjoj Luci da će se sutra u Sarajevu sastati sa pomoćnikom zamjenika državnog
sekretara SAD, Džejmsom Stajnbergom, kao i da će jedna od tema sastanka biti ustavne promjene.

"Ako je ponuda tipa 'uzmi ili ostavi' - ja ostavljam", rekao je Dodik poručivši da Republika Srpska nastavlja razgovore o ustavnim promjenama sa nepromijenjenim stavovima.

Republika Srpska ponudila je mogućnost minimalnih korekcija Ustava u osam tačaka koje, ukoliko se bh. lideri dogovore, moraju biti potvrđene u Narodnoj skupštini jer bez dogovora sa RS nema ustavnih promjena, istakao je Dodik dan uoči sastanka sa zamjenikom državnog sekretara SAD- a Džejmsom Stajnbergom:

„Mimo onih osam tačaka koje smo rekli veoma teško, odnosno nemoguće je očekivati s naše strane bilo kakve dalje proširenje tog.“

Promjene Ustava koje je predložio Dodik odnose se na povećanje broja poslanika u Predstavničkom i Domu naroda državnog Parlamenta, da se delegati u Domu naroda biraju s prostora cijele BiH, a u entitetskim parlamentima po utvrđenoj strukturi.

Prijedlog je da bi rotacija u Predsjedništvu BiH bila svakih 16, umjesto osam mjeseci. Predsjedništvo BiH više ne bi odlučivalo o budžetu i finansijskim ugovorima sa međunarodnim institucijama već bi to bilo bila nadležnost Savjeta ministara.

U Ustavu BiH trebalo bi da se ukine odrednica da u Ustavnom sudu BiH budu i strane sudije.

Uoči sastanka sa Stajnbergom, Dodik je ponovio da promjene Ustava treba da budu minimalne:

„Mi ne želimo da više nijedan naš zaštitni mehanizam bude doveden u pitanje - i on neće biti doveden u pitanje.“

Neće se desiti ni udar na entitetsko glasanje, ni formiranje vlade Bosne i Hercegovine jer BiH ne može da doživi dramatičnu promjenu svog političkog sistema - zaključio je predsjednik Vlade RS.
  • 16x9 Image

    Maja Bjelajac

    U skoro dvije decenije novinarske karijere, izvještavala i istraživala o temama iz kulture, politike i društva za najveće medije u Republici Srpskoj o od 2006. radi kao dopisnik RSE iz Banjaluke.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG