Dostupni linkovi

Šarović: Skupština entiteta RS treba odlučiti o povratku u institucije BiH


Mirko Šarović, lider SDS-a
Mirko Šarović, lider SDS-a

Narodna skupština Republike Srpske (RS), jednog od dva entiteta u Bosni i Hercegovini (BiH), jedino je mjesto gdje treba donijeti zaključke o vraćanju predstavnika RS u institucije BiH, izjavio je Mirko Šarović, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS).

On je to rekao u ponedjeljak u Banjaluci, 17. januara, nakon što su predstavnici SDS-a razgovarali sa predstavnicima Partije demokratskog progresa (PDP). Radi se o dvjema vodećim opozicionim strankama u Republici Srpskoj.

Šarović je ocijenio neprihvatljivom pozicijom da neko, "u ovom slučaju Milorad Dodik, lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata, kaže da će procijeniti o vraćanju u institucije".

“Upravo smo zahvaljujući Dodiku postali svjetski slučaj i crna ovca”, rekao je Šarović, te dodao da se neće dozvoliti sada da se odgovornost prenese na opoziciju u entitetu Republika Srpska.

"Očekujemo da se jasno izjasne i kažu šta žele, a mi ćemo dati odgovor. O učešću na sjednici Narodne skupštine RS mi ćemo donijeti odluku. Ko je ovo započeo i prokockao šansu, treba sada da izađe u Narodnu skupštinu i kaže da, sada ćemo da radimo drugačije i čekamo ga jednostavno da vidimo šta će on to da predloži”, rekao je Šarović.

Podsjećamo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je, na sastanku 14. januara u Beogradu, zamolio Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a sve, te sve političke snage u RS da učestvuju u radu institucija u Bosni i Hercegovini.

Lider PDP-a Branislav Borenović istakao je u ponedjeljak kako je Vučić uvijek imao “razumne i mudre politike i prijedloge”.

“Koliko vidim Dodik i SNSD se vraćaju u institucije BiH pognutih glava svome prijatelju Stranci demokratske akcije. Ako postoji prijedlog da se riješi pitanje nametnute Inzkove odluke neka to odmah kažu. Pozivamo vladajuću koaliciju da nam daju prijedlog kako će se riješiti to pitanje jer imaju parlamentarnu većinu jer je svima interes i cilj da se počne sa radom institucija pod uslovom da se riješi pitanje nametnute Inzkove odluke”, rekao je Borenović.

Predstavnici iz RS od jula ne učestvuju u radu državnih institucija, nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo izmjene zakona kojima se zabranjuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločina.

Ranije u ponedjeljak, lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da će se tražiti da se “otklone razlozi zašto srpski predstavnici ne učestvuju u radu u zajedničkim institucijama”

Dodik je rekao i da je moguće da će se doći do “nekog prijedloga u kome će se referirati na način kako su urađene te izmjene i dopune".

Najavio je o tome razgovore i sa opozicijom u RS.

Američko Ministarstvo finansija 5. januara uvrstilo je Milorada Dodika ,člana Predsjedništva BiH i lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na listu sankcija zbog korupcije i nastojanja da neustavno prenese nadležnosti sa države BiH na entitet Republika Srpska (RS).

Sankcije su uvedene i Alternativnoj televiziji, medijskoj kući iz Banje Luke zbog, kako se navodi, povezanosti s Miloradom Dodikom.

Pod sankcijama su od istog dana i bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH, a današnji Dodikov pravni savjetnik, Milan Tegeltija, kao i Mirsad Kukić, poslanik Pokreta demokratske akcije (PDA) u Parlamentarnoj skupštini BiH.

XS
SM
MD
LG