Dostupni linkovi

Dodik: Tražićemo da se otklone razlozi za bojkot institucija BiH


Milorad Dodik
Milorad Dodik

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), izjavio je da će predstavnici iz entiteta Republika Srpska (RS) učestvovati u zasjedanjima u institucijama BiH “samo onda kada procijene da je to potrebno”.

"Tražićemo da se otklone razlozi zašto srpski predstavnici ne učestvuju u radu u zajedničkim institucijama”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci u ponedjeljak, 17. Januara.

Dodik je istakao da na snazi zaključci ostaju zaključci Narodne skupštine RS iz jula 2021. godine o tome da se predstavnici RS ne vraćaju u institucije BiH sve dok se ne uklone izmjene Krivičnog zakona BiH koju je nametnuo Valentin Inzko, bivši visoki predstavnik BiH, a koja se odnosi na negiranje genocida.

“Moguće da će se doći do nekog prijedloga u kome će se referirati na način kako su urađene te izmjene i dopune", naveo je Dodik, najavivši o tome razgovore i sa opozicijom u RS.

Dodik je to rekao u prvom javnom obraćanju nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, 14. januara u Beogradu.

Kako je tada saopšteno iz Vučićevog kabineta, predsjednik Srbije zamolio je Dodika i sve političke snage u RS da učestvuju u radu institucija u Bosni i Hercegovini.

Bio je to i prvi razgovor Dodika i Vučića nakon što je početkom godine američka administracija Dodika stavila na proširenu listu sankcija zbog korupcije i nastojanja da se neustavno prenesu nadležnosti sa BiH na RS.

Iz opozicionih stranaka u RS su Vučićevu “molbu” protumačili kao još jedan dokaz Dodikove opasne politike bez jasnog cilja, te zatražili da se o povratku u državne institucije raspravlja u Skupštini RS.

Dodik je u ponedjeljak poručio da se namjerno pokušava pogrešno interpretirati njegov razgovor sa Vučićem.

"Pokušavaju da pripišu ili naprave atmosferu da je sve to nešto gotovo ili definitivno urađeno. U narednim danima treba o tom pitanju razgovarati, jer nije malo ako predsjednik Srbije zamoli ovu strukturu da o tome razmisli", naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, nisu otklonjeni razlozi koji su doveli do toga da srpski predstavnici ne učestvuju u odlučivanju u zajedničkim organima.

"S druge strane, naši predstavnici mogu da učestvuju u onome što je u interesu Republike Srpske", naveo je Dodik i dodao da je učestvovao na svim sjednicama Predsjedništva BiH.

Što se tiče Savjeta ministara, Dodik je rekao da je isto postupano, navodeći kao primjer usvojenu odluku o privremenom finansiranju institucija Bosne i Hercegovine.

Dodik je rekao da postoji spremnost da bude podržan dogovor o Izbornom zakonu o izboru člana Predsjedništva BiH između Hrvata i Bošnjaka.

Dodik je Bošnjake ponovo nazvao muslimanima, iako su u Ustavu BiH Bošnjaci definisani kao jedan od konstitutivnih naroda.

Predstavnici iz RS od jula ne učestvuju u radu državnih institucija, nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo izmjene zakona kojima se zabranjuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločina.

Dodik je ponovo kritikovao Sjedinjene Američke Države (SAD) zbog proširene liste sankcija na kojoj je i njegovo ime. Rekao je da one “ne predstavljaju sjajnu situaciju”.

Uvredljivim tonom Dodik je govorio ponovo i o sadašnjem visokom predstavniku Christianu Schmidtu, rekavši da sa njim neće razgovarati jer “nije legitiman”.

U entitetu Republika Srpska Schimdta ne priznaju za legitimno izabranog visokog predstavnika, jer njegovo imenovanje nije potvrdio Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Američko Ministarstvo finansija 5. januara uvrstilo je Milorada Dodika ,člana Predsjedništva BiH i lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na listu sankcija zbog korupcije i nastojanja da neustavno prenese nadležnosti sa države BiH na entitet Republika Srpska (RS).

Sankcije su uvedene i Alternativnoj televiziji, medijskoj kući iz Banje Luke zbog, kako se navodi, povezanosti s Miloradom Dodikom.

Pod sankcijama su od istog dana i bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH, a današnji Dodikov pravni savjetnik, Milan Tegeltija, kao i Mirsad Kukić, poslanik Pokreta demokratske akcije (PDA) u Parlamentarnoj skupštini BiH.

XS
SM
MD
LG