Dostupni linkovi

Escobar: Sankcije Dodiku i drugima imaju efekta, biće i novih


Gabriel Escobar, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan November 8, 2021.
Gabriel Escobar, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan November 8, 2021.

Gabriel Escobar, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan, izjavio je kako sankcije koje su SAD uvele srpskom lideru u Bosni i Hercegovini Miloradu Dodiku i drugim korumpiranim osobama u regiji već daju rezultate.

“Rekao bih da su one bile važno sredstvo u stabilizaciji regiona i mogu vam reći da imaju efekta”, rekao je Escobar za Glas Amerike, u razgovoru objavljenom u ponedjeljak, 17. januara.

Američko Ministarstvo finansija 5. januara uvrstilo je Milorada Dodika ,člana Predsjedništva BiH i lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na listu sankcija zbog korupcije i nastojanja da neustavno prenese nadležnosti sa države BiH na entitet Republika Srpska (RS).

Sankcije su uvedene i Alternativnoj televiziji, medijskoj kući iz Banje Luke zbog, kako se navodi, povezanosti s Miloradom Dodikom.

Pod sankcijama su od istog dana i bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH, a današnji Dodikov pravni savjetnik, Milan Tegeltija, kao i Mirsad Kukić, poslanik Pokreta demokratske akcije (PDA) u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Ranije, početkom decembra 2021. godine, na američku crnu listu sankcija stavljeni su i potpredsjednik vodeće srpske stranke na Kosovu, Milan Radoičić, biznismen sa sjevera Kosova Zvonko Veselinović, njegov brat Žarko i još deset sa njima povezanih osoba.

Escobar ističe da u ovom momentu ne može govoriti o tome kakvi su efekti sankcija, konkretno u Dodikovom slučaju.

“Mogu vam reći da sankcije sprečavaju ljude da prebacuju novac. Sprečavaju i dovode do zatvaranja ofšor kompanija preko kojih se prenosi novac, posebno javna sredstva, kroz netransparentne procese od kojih koristi ima veoma mali broj ljudi. Dakle, ove sankcije se zaista odnose na korupciju i to je način na koji ih treba posmatrati. Cilj nam je da zaustavimo finansiranje korumpiranih pojedinaca i entiteta”, rekao je Escobar.

No na upit kako na efikasnost američke politike utiče činjenica da Evropska Unija (EU) nema jedinstven stav o uvođenju sankcija Dodiku, Escobar je odgovorio kako blisko o tome razgovara sa partnerima iz EU.

“Veoma je teško razdvojiti novac evropskih i američkih banaka. Sve su to multinacionalne banke, sve zapadne banke su multinacionalne, tako da i naše sankcije imaju efekta u tom pravcu. Međutim, takođe mogu da kažem da se u Evropskoj uniji vode intenzivni razgovori o tome šta oni mogu da ponude, da takođe upotpune naše mjere”, naveo je Escobar.

Istakao je kako će SAD nastaviti sa uvođenjem sankcija u zemljama Zapadnog Balkana.

“I mogu reći DA, biće ih još, ali to neće biti primarno sredstvo našeg angažmana. Uz to, takođe moram da pojasnim da ove sankcije nisu usmjerene na zemlje. Nisu usmjerene na određene narode. Usmjerene su na pojedince koji su duboko umiješani u korupciju” istakao je Escobar.

Američki zvaničnik je istakao da je korupcija najveći problem zemalja Zapadnog Balkana, ocijenivši da je to i jedan od glavnih razloga u stagniranju regije na putu ka EU, te uzrok i velikog iseljavanja stanovništva.

XS
SM
MD
LG