Dostupni linkovi

Sankcije za uži krug Putinovih suradnika


Zakon predviđa "sekundarne sankcije" proširene protiv tvrtki i pojedinaca koji od ranije posluju s Rusima.
Zakon predviđa "sekundarne sankcije" proširene protiv tvrtki i pojedinaca koji od ranije posluju s Rusima.

Autor Mike Eckel, priredila Mirjana Rakela

Washington je najavio nove sankcije Rusiji koje će ovaj put pogoditi ono što se kaže "manje ribe" u poslovnom svijetu, ali i samom Kremlju. Utjecajni ruski dnevnik izvijestio je kako se može identificirati čak 300 ljudi blizu unutarnjeg kruga predsjednika Vladimira Putina koje će osjetiti udar sankcija objavljenih krajem januara.

"Istina je da su se Rusi već više od mjeseca dana ne znaju kako bi odgovorili na poruke iz Washingtona i vlada poprilična pomutnja", rekao je Daniel Fried, koji je prije bio glavni koordinator za sankcije u američkom State Departmentu.

Andrej Pjontkovski, ruski politički analitičar sa sjedištem u Washingtonu podržava takvu procjenu.

"Očekivanja u Moskvi su vrlo mračna", rekao je, "jer će sankcije po prvi put nanijeti osobnu bol onima koji su najbliži Putinu."

Nove mjere, za koje se očekuje da će biti objavljene 29. januara, proizilaze iz zakona koji je prošlog ljeta prošao u Kongresu i koji je u augustu, makar i nevoljko potpisao predsjednik Donald Trump.

Zakon predviđa "sekundarne sankcije" proširene protiv tvrtki i pojedinaca koji od ranije posluju s Rusima.

Trumpov prethodnik Barack Obama nametnuo je sankcije Rusiji, ne samo zbog nelegalne aneksije Krima 2014., već i zbog navodnog miješanja Moskve u predsjedničke izbore SAD-a 2016., vojnog angažmana u Siriji i drugih razloga.

U oktobru prošle godine State Department je obavijestio 30-ak glavnih ruskih obrambenih tvrtki i obavještajnih agencija, da bi im poslovanje moglo biti znatno ograničeno.

Teoretski je to značilo da bi strana banka koja je osigurala kredit tvrtki koja je prethodno poslovala sa sankcioniranom ruskom tvrtkom također mogla naći na listi sankcioniranih.

To može uključivati izvoznika Rosoboroneksport ili proizvođača oružja, poput kalašnjikova.

'Popis oligarha'

Zakon je također naložio Ministarstvu financija, da u suradnji s obavještajnim agencijama, dostavi Kongresu i popis istaknutih Rusa i članova njihovih obitelji koji bi se mogli suočiti s izravnim ograničenjima. Poznat kao član 241, on uključuje identificiranje oligarha prema "njihovoj blizini ruskom režimu i njihovo bogatstvo".

To bi u teoriji moglo ciljati kćer visokog ruskog dužnosnika koji posjeduje imovinu u Sjedinjenim Državama ili čelnika velike industrijske korporacije s poslovima na Zapadu. Analitičari ovaj članak zakona nazivaju "popisom oligarha".

Među mogućim imenima za nove sankcije pominje se i ime Germana Grefa, direktora Sberbanke
Među mogućim imenima za nove sankcije pominje se i ime Germana Grefa, direktora Sberbanke

Oni koji se budu nalazili na listi neće se odmah suočiti sa financijskim ili putnim sankcijama, ali po mišljenje stručnjaka, to će biti jasan signal za ono što se može dogoditi .

Također bi se moglo objaviti porijeklo bogatstva i imovina nekih bogatih Rusa u SAD-u.

Za sada nitko ne zna tko se nalazi na "popisu oligarha". To je strogo čuvana tajna u Kongresu i administraciji predsjednika Trumpa. Ipak stručnjaci za sankcije, pravnici, poslovne organizacije pokušavaju odgonetnuti imena.

Neki bogati Rusi već su počeli lobirati u Washingtonu, pokušavajući odgovorati važne dužnosnike u administraciji da ih izostave sa liste.

Prošloga decembra grupa ruskih opozicijskih aktivista koje podržava legendarni šahovski majstor Garry Kasparov, otvoreni kritičar Kremlja, na sastanku u Litvi sačinili su vlastitu listu od više od 200 imena, uključujući tajkune koji do sada nisu bili sankcionirani.

Među njima su Aleksei Mordašov, vlasnik čeličane Severstal, i German Gref, izvršni direktor najveće državne banke Sberbank. No, iz američkog Ministarstva financija nema nikakvog komentara na opozicijske prijedloge.

U međuvremenu su neke financijske institucije najavile moguće prekidanje veza sa obrambenom industrijom.

Zamjenik šefa ruske diplomacije Sergej Rjabkov prije nekoliko dana je izjavio da Washington ovim mjerama želi utjecati na ruske izbore.

Pjontkovski smatra da će sankcije na meti imati pojedince bliske Putinu kako bi se umanjila njihova podrška ruskom predsjedniku.

"Putin bi među elitom mogao izgubiti značaj koji uživa. Njegova funkcija je da ih zaštiti, kao i njihovu imovinu u Rusiji, SAD-u i na Zapadu, da im garantira sigurnost. Sada, on za njih postaje toksičan", smatra ovaj dugogodišnji kritičar Kremlja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG