Dostupni linkovi

Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio nove sankcije Rusiji


Ruski predsjednik Vladimir Putin i prvi čovjek SAD-a Donald Trump

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je nove sankcije Rusiji i primorao predsjednika Donalda Trumpa da zatraži dozvolu od poslanika prije nego što ublaži bilo kakve kaznene mjere.

Za sada nije poznato kada će usvojeni prijedlog zakona stići u Bijelu kuću, gdje Trump treba da ga potpiše.

Prijedlog još mora da prođe glasanje u Senatu, u kojem se trenutno vodi burna debata o reformi zdravstvenog sistema uoči ljetnje pauze u radu.

Nove sankcije uvedene su zbog navodnog miješanja Rusije u predsjedničke izbore u SAD-u 2016. godine i potencijalne tajne saradnje Trumpovog tima sa Moskvom.

Rusija je demantovala da je uticala na pobjedu Trumpa na predsjedničkim izborima i da je imala kontakte sa članovima njegovog izbornog tima.

Bijela kuća je objavila da Trump još nije odlučio da li će potpisati nove mjere. U slučaju njegovog odbijanja, poslanici imaju zakonsku mogućnost da glasanjem ponište njegov veto.

"Iako predsjednik podržava oštre sankcije protiv Sjeverne Koreje, Irana i Rusije, Bijela kuća preispituje prijedlog zakona iz Predstavničkog doma i čeka završni zakonski paket za predsjednika", izjavila je portparol Bijele kuće Sara Senders.

Nove sankcije protiv tri države usvojene su sa 419 glasova "za" i tri "protiv".

U prijedlogu zakona ukazuje se na postupke Evropske unije, čije članice zavise od ruskog gasa.

Članovi Kongresa rekli su da su sankcije uobličene na način koji neće ugroziti Evropljane i energetski sektor.

XS
SM
MD
LG