Dostupni linkovi

Nove američke sankcije zbog Magnicki zakona


Ruski istražitelji zatvorili su 2013. slučaj smrti Sergeja Magnickog zbog nedostatka dokaza
Ruski istražitelji zatvorili su 2013. slučaj smrti Sergeja Magnickog zbog nedostatka dokaza

SAD su uvele sankcije za još 52 pojedinca i subjekta iz Rusije, Uzbekistana, Ukrajine i Pakistana zbog kršenja ljudski prava i korupcije prema Zakonu Magnicki, saopšteno je iz američkog Ministarstva finansija.

Na listi sankcionisanih su i sin glavnog ruskog tužioca Jurija Čajke Artjom Čajka, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva.

Na listi je ukupno 13 pojedinaca i 39 organizacija povezanih sa njima.

Artjom Čajka je jedini ruski državljanin na listi.

U saopštenju se navodi da da je Artjom Čajka "iskoristio položaj svog oca da nepošteno pribavi državna sredstva i ugovore".

Magnicki, koji je bio pravnik investicionog fonda Hermitedž, je pritvoren 2008. pošto je optužio zvaničnike ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova da su učestvovali u krađi 230 miliona dolara državnih para.

Isti ti zvaničnici njega su kasnije optužili za utaju poreza, te je pritvoren i umro je u zatvoru 2009. zbog toga što mu nije, kako je utvrđeno, pružena odgovarajuća lekarska nega.

Ruski istražitelji zatvorili su marta 2013. slučaj Magnickog zbog nedostatka dokaza koji bi potvrdili da je počinjen zločin. Jedina osoba koja je bila optužena u ovom slučaju, bivši zamenik direktora zatvora Dmitrij Kratov oslobođen je krajem decembra 2012.

SAD su u decembru 2012. usvojile "zakon Magnicki", kojim su uvedene vizne i ekonomske sankcije osobama koje su, po oceni Vašingtona, krive za smrt tog ruskog pravnika.

Ruska Duma je, u znak odmazde, istog meseca usvojila zakon kojim se Amerikancima zabranjuje usvajanje ruske dece.

XS
SM
MD
LG