Dostupni linkovi

Tegeltiji i Kukiću zabranjen ulazak u SAD


Bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine Milan Tegeltija
Bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine Milan Tegeltija

Bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine Milan Tegeltija i predsjednik Pokreta demokratske akcije (PDA) i zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Mirsad Kukić stavljeni su na listu sankcija američkog State Departmenta, te im je zabranjen ulazak u Sjedinjene Države.

Tegeltija i Kukić stavljeni su na listu navodi se u saopštenju koje potpisuje američki državni sekretar Antony Blinken zbog “njihove uključenosti u značajne koruptivne aktivnosti.”

“Ovim stavljanjem na listu Tegeltiji i Kukiću onemogućava se ulazak u SAD. Svojim djelovanjem podrivali su vladavinu zakona i povjerenje javnosti u demokratske institucije vlasti i javne procese, te mir i prosperitet za građane Bosne i Hercegovine. Kukić i Tegeltija stavljeni su na listu prema Poglavlju 7031(c) Zakona o aproprijacijama za programe Ministarstva vanjskih poslova SAD, inostrane operacije i srodne programe iz 2021.”, stoji dalje u saopštenju.

Kako se dalje navodi koristeći službeni položaj predsjednika VSTV-a "Tegeltija je učestvovao u koruptivnim radnjama koje su uključivale korištenje političkog uticaja i službenog položaja za ostvarivanje lične koristi. Konkretno, postoje vjerodostojne informacije da je Tegeltija iskoristio svoj položaj da bi ostvario korist u zamjenu za miješanje u sudski proces i manipulisanje imenovanjima na pravosudne funkcije, te zapošljavanjem na druge javne pozicije. "

Tegeltija je u decembru 2020. godine dao ostavku na poziciji predsjednika VSTV-a, nakon što su članovi Vijeća izglasali zaključak kojim su pozvalo na njegovu ostavku.

Još 2019. godine Tegeltija bio je dio afere nazvane "Potkivanje". Dovodio se u vezu s koruptivnim radnjama, odnosno da je putem posrednika, inače službenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), ugovarao klijente kojima je trebalo "ubrzati" predmete u bh. pravosuđu. To je objavljeno u videosnimku. Tegeltija je oslobođen sumnji, a u slučaju se pojavio kao svjedok.

Za Mirsada Kukića se navodi da je koristeći svoj službeni položaj direktora javnog preduzeća Rudnik Banovići, kao i zastupnika u Parlamentarnoj skupštini "učestvovao u koruptivnim radnjama koristeći svoj politički uticaj i službeni položaj za ostvarivanje lične koristi."

"Konkretno, postoje vjerodostojne informacije da je Kukić zloupotrijebio javna sredstva za ličnu korist i miješao se u odluke o zapošljavanju i imenovanjima da bi ostvario političku korist", navodi se u saopštenju.

Pored Tegeltije i Kukića na listu je uvrštena i Tegeltijina supruga, Tijana Tegeltija, te je i njoj zabranjen ulazak u SAD.

Američko Ministarstvo finansija objavilo je ranije proširenu listu sankcija za djela korupcije, kojima je obuhvaćen i Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider vodeće partije u entitetu Republika Srpska (RS) Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Kako se navodi sankcije se uvode i Alternativnoj televiziji iz Banje Luke zbog povezanosti s Miloradom Dodikom.

Državni sekretar SAD-a Anthony Blinken je sredinom novembra zaprijetio sankcijama onima koji pokušaju da se jednostrano povuku iz njenih državnih institucija ili naruše Daytonski mirovni sporazum.

Američka uredba o sankcijama je na snazi već duže od 20 godina. Donio ju je tadašnji predsjednik SAD-a Georg Bush mlađi 2001. godine i od tada se sankcije redovno produžavaju.

Američki predsjednik Joe Biden proširio je 8. juna 2021. opseg i kriterije za uvođenje američkih sankcija prema pojedincima i kompanijama iz država Zapadnog Balkana.

XS
SM
MD
LG