Dostupni linkovi

Blinken članovima Predsjedništva BiH: Povlačenje iz institucija biće sankcionisano


Lider bosanskih Srba i srpski predstavnik u Predsedništvu BiH, Milorad Dodik
Lider bosanskih Srba i srpski predstavnik u Predsedništvu BiH, Milorad Dodik

Sjedinjene Američke Države, koje su posredovale u mirovnom sporazumu u Bosni i Hercegovini 1995. godine, mogle bi uvesti sankcije onima koji pokušaju da se jednostrano povuku iz njenih državnih institucija ili destabilizuju sporazum, naveo je u utorak državni sekretar SAD Antony Blinken, prenosi Reuters.

„Kao svedok potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma (Dayton Peace Accords – DPA), Sjedinjene Države ponavljaju da će potezi za jednostrano povlačenje iz institucija na državnom nivou ili koji bi na drugi način mogli destabilizovati DPA biti suočeni sa odgovarajućim akcijama, uključujući razmatranje sankcija“, naveo je Blinken u pismu upućenom članovima tročlanog Predsjedništva BiH, objavio je portal istraga.ba, čiju je autentičnost za Radio Slobodna Evropa potvrdio State Department.

Lider bosanskih Srba Milorad Dodik, srpski predstavnik u Predsedništvu BiH, preti da će se povući iz institucija na državnom nivou, uključujući zajedničko pravosuđe, vojsku i poresku administraciju. On je odbacio međunarodnu zabrinutost da bi takav plan mogao da izazove ponovni sukob u etnički podeljenoj balkanskoj zemlji.

Sjedinjene Države su ranije saopštile da "ne postoji ustavni način" da se većinski srpski entitet, Republika Srpska, jednostrano povuče iz nacionalnih institucija. Dodik kaže da institucije koje želi da napusti nisu upisane u dejtonski ustav, već su nastale amandmanima.

Predstavljajući ovog meseca izveštaj Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, Christian Schmidt, glavni izaslanik UN za BiH, oštro je upozorio da su podele i sukobi u državi „veoma stvarni” i da Dodikovi postupci predstavljaju „egzistencijalnu pretnju” Dejtonskom sporazumu.

Blinken je u svom pismu naveo da bi koraci za podrivanje institucija BiH ugrozili ne samo evropsku perspektivu zemlje – upućujući na njen cilj da se na kraju pridruži Evropskoj uniji – već i potkopali regionalnu stabilnost i krhku ekonomiju. On je pozvao sve strane da se vrate za sto i izgrade konsenzus među etničkim entitetima.

„Sjedinjene Države su najjači partner Bosne i Hercegovine u rešavanju problema podele vlasti i nedostataka funkcionalnosti kroz dijalog“, rekao je Blinken.

Pismo je uručeno članovima tročlanog Predsedništva prilikom posete savetnika američkog Stejt departmenta Dereka Cholleta.

„Pozvao sam na deeskalaciju, dijalog i funkcionisanje institucija na svim nivoima vlasti“, napisao je Chollet na Tviteru nakon sastanka sa članovima Predsedništva 16. novembra. „Vreme je da se Bosna i Hercegovina okrene budućnosti“.

Administracija predsednika SAD Joe Bidena obnovila je pritisak na diplomatiju za rešavanje političke krize, radeći sa evropskim i regionalnim partnerima na obezbeđivanju teritorijalnog integriteta zemlje i poštovanja mirovnog sporazuma.

XS
SM
MD
LG