Dostupni linkovi

Ostavka zamenika člana Odbora za etiku BU zbog doktorata Siniše Malog


Siniša Mali
Siniša Mali

Slobodan Prvanović sa Instututa za fiziku, zamenik člana Odbora za profesionalnu etiku Beogradskog univerziteta (BU), podneo je 15. jula ostavku nakon što je predmet osporene doktorske disertacije ministra finansija Srbije Siniše Malog vraćen Fakultetu organizacionih nauka na ponovno odlučivanje.

Prvanović je rekao za Insajder da je ostavku podneo jer od samog početka smatra da je očigledno da je u pitanju plagijat.

"Ja sam zamenik člana Odbora i danas, pošto je profesorka Mirjana Čomor prisustvovala današnjoj sednici, nisam bio prisutan, ali sam u medijima video odluku Etičkog odbora i odlučio da podnesem ostavku jer smatram da je to pogrešno. Da sam bio prisutan, glasao bih suprotno“, kazao je Prvanović u ponedeljak.

Kako dodaje, svoj stav o ovome izneo je još na sastanku pre mesec dana kada su Etičkom odboru i stigle žalbe na doktorat Siniše Malog.

"Tada sam se izjasnio da nema potrebe da se procedura sprovede i da je očigledno da je plagijat. Ostali članovi se nisu izjašnjavali“, ističe Prvanović.

Nakon odluke, on je, kako kaže, putem i-mejla obavestio kolege da podnosi ostavku.

"Mi se ne slažemo da stvar nije jasna jer je po meni stvar ovde vrlo jasna i zato meni nije mesto tamo“, rekao je Prvanović.

Prvanović je kazao da ne želi da tvrdi, ali da deluje da je odluka da se osporeni doktorat vrati na novo odlučivanje FON-u samo kupovina vremena.

"Sumnjam da je odugovlačenje. Nisam bio prisutan na sednici i zato ne bih da tvrdim i ispadnem nekorektan", kazao je Prvanović.

U ponedeljak, 15. jula održana je sednica Odbora za profesionalnu etiku Beogradskog univerziteta na kojoj je odlučeno da predmet osporene doktorske disertacije ministra finansija Siniše Malog bude vraćen Fakultetu organizacionih nauka na ponovno odlučivanje.

"Zbog velikog interesovanja medija, Univerzitet u Beogradu informiše javnost da je njegov Odbor utvrdio da je mišljenje Stručne komisije Fakulteta, na osnovu kojeg je doneta odluka fakultetskog Nastavno-naučnog veća nepotpuno, nejasno i kontradiktorno, što sprečava Odbor da donese konačnu odluku", navedeno je u saopštenju i dadato da je rok za postupanje Fakulteta organizacionih nauka po odluci Odbora 60 dana.

XS
SM
MD
LG