Dostupni linkovi

Sanders: Ovo je početak kraja Donalda Trampa


Berni Sanders u Nju Hempširu nakon objave rezultata
Berni Sanders u Nju Hempširu nakon objave rezultata

Priredio: Filip Lukić

Berni (Bernie) Sanders je pobednik izbora u Nju Hemširu u trci za demokratskog predsedničkog kandidata na izborima u novembru ove godine.

Sanders je osvojio oko 26 odsto glasova, što je samo 1, 6 odsto više u odnosu na bivšeg gradonačelnika Saut Benda u Indijani i pobednika kokusa u Ajovi Pita Budtidžidža (Pete Buttigieg).

Razlika u glasovima između Sandersa i Butidžidža se gubi imajući u vidu broj osvojenih delegata - obojica po devet. Butidžidž vodi u ukupnom broju osvojenih delegata. Nakon Ajove i Nju Hemšira ima 23, što je dva više u odnosu na Bernija Sandersa.

Demokrate ujedinjene protiv Trampa

U obraćanju svojim pristalicama nakon saopštavanja rezultata senator Sanders je poručio da njegova politika, kojom će, kako tvrdi, pobediti Trampa, uključuje sve generacije i sve rase.

“Ova pobeda je početak kraja Donalda Trampa!”, kazao je Sanders.

Obećao je i da će se, bez obzira ko od demokrata osvoji nominaciju, svi zajedno boriti protiv „najopasnijeg predsednika u modernoj istoriji SAD“. Senator iz Vermonta važi za jednog od favorita za osvajanje demokratske nominacije, uprkos svojim izrazito levičarskim i liberalnim idejama.

„U ovom trenutku u kampanji imamo milijardere i kandidate koje milijarderi finansiraju. Ali mi ćemo pobediti jer nudimo politike koje prepoznaju potrebe radničke klase u ovoj zemlji. Zdravstvena zaštita je ljudsko pravo, a ne privilegija. Bogati i moćni će početi da plaćaju fer poreze. Univerziteti će biti javni i besplatni. Ukinućemo i sve studentske kredite“, poručio je.

Pobeda Sandersa u Nju Hemširu bila je očekivana, jer je 2016. godine u ovoj državi osvojio 20 odsto glasova više od Hilari Klinton (Hillary Clinton).

Izlaznost u Nju Hemširu, za razliku od Ajove, bila je viša nego 2016. godine.

Bajden zaostaje

Izbori za demokratskog kandidata u Nju Hemširu doneli su i neka iznenađenja, ali i najavili zanimljiv nastavak predizborne trke među demokratama. Iza Sandersa i Butidžidža, sa oko 20 odsto osvojenih glasova, neočekivano je završila senatorka iz Minesote Ejmi Klobučar (Amy Klobuchar).

Iza nje slede liberalna senatorka Elizabet Voren (Elizabeth Warren) i bivši potpredsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden), koji su ostvarili slabije rezultate od očekivanih.

Džo Bajden u Nju Hempširu
Džo Bajden u Nju Hempširu

Ovo je drugi Bajdenov neuspeh, koji sve više zaostaje u trci.

Nakon četvrtog mesta u Ajovi, podrška Bajdenu pala je sa 41 na 20 odsto, čime se prvi put našao iza Bernija Sandersa kada su nacionalne ankete javnog mnjenja u pitanju. Još gori rezultat Bajdena u Nju Hempširu dovešće do dodatnog pada popularnosti bivšeg potpredsednika SAD-a. Međutim, očekuje se da će prvu priliku za povratak Bajden imati u Južnoj Karolini krajem februara, zbog velikog broja Afroamerikanaca u toj državi i koji ga snažno podržavaju.

Zbog loših rezultata iz trke za demokratskog predsedničkog kandidata povukli su se biznismen Endru Jang (Andrew Yang) i senator iz Kolarada Majkl Benet (Michael Bennet).

Nastavak trke u Nevadi i Južnoj Karolini

Do kraja februara demokrate će još glasati u Nevadi i Južnoj Karolini, a zatim sledi „super utorak“ 3. marta, kada na birališta izlazi 14 država, među kojima su Kalifornija i Teksas, koje nose veliki broj delegata.

Na primer, u Ajovi i Nju Hempširu na raspolaganju je bilo ukupno 65 delegata, dok će u „super utorak“ kandidati moći da osvoje čak 1.344. Nakon ovog glasanja očekuje se da će se iskristalisati favoriti.

Inače, kandidat demokrata za predsednika SAD-a biće izabran na konvenciji stranke u julu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG