Dostupni linkovi

Butidžidž vodi ispred Sandersa u Ajovi


Jedan od demokratskih predsedničkih kandidata Pete Buttigieg tokom skupa njegovih pristalica dan pre izbora u Ajovi
Jedan od demokratskih predsedničkih kandidata Pete Buttigieg tokom skupa njegovih pristalica dan pre izbora u Ajovi

Pit Butidžidž (Pete Buttigieg), bivši gradonačelnik Saut Benda u Indijani, vodi sa 26,9 odsto na izborima u Ajovi za predsedničkog kandidata Demokratske stranke, saopšteno je u utorak veče sa danom zakašnjenja zbog tehničkog problema sa mobilnom aplikacijom za prikupljanje podataka.

Ovo su preliminarni rezultati jer je prebrojano 62 procenta glasova i odnose se na broj delegata na koje će Butidžidž moći da računa na završnoj konvenciji u julu kada će biti nominovan predsednički kandidat demokrata.

Drugi je liberalni senator Berni (Bernie) Sanders sa 25,1 odsto glasova. Treća je takođe liberalna senatorka Elizabet Voren (Elisabeth Warren), koja je osvojila 18,3 procenta, dok je bivšem potpredsedniku SAD Džou Bajdenu (Joe Biden) pripalo 15,6 odsto.

Međutim, kada se računa ukupan broj glasova, na prvom mestu je Sanders sa 28.220, Pit Butidžidž je dobio 27.030. Na trećem mestu je Elizabet Voren sa 22.254, a Džo Bajden na četvrtom sa 14.176.

Za sada nije izvesno kada će biti saopšteno preostalih 38 odsto glasova.

Butidžidž: Ovo nešto znači ljudima koji su drugačiji

Butidžidž, koji ima samo 38 godina, izjavio je za CNN da se nada da dosada objavljeni rezultati u Ajovi znače nešto "ljudima koji su drugačiji" i "ljudima koji ne znaju da li pripadaju svojoj zajednici ili porodici. Ovo je dokaz da možete da verujete u sebe i svoju zemlju".

Ukoliko bude izabran, Butidžidž će biti prvi gej predsednik SAD.

Sandersov štab: Osvojili smo najviše glasova

Rezultati izbora u Ajovi se mogu promeniti, jer još nisu objavljeni podaci iz pojedinih delova države - kao što su Blek Hok Kaunti (Black Hawk County) - gde Berni Sanders računa na značajnu podršku.

U međuvremenu, njegov štab ukazuje da je dobio najveći broj pojedinačnih glasova.

Sandersov savetnik Džef Viver (Jeff Weaver) je ukazao na važnost tog rezultata.

"Mi smo zadovoljni da su u prvom i drugom krugu više građana glasalo za Bernija nego za bilo kod drugog kandidata," naglasio je Viver.

Sanders se u međuvremenu obratio javnosti u utorak veče iz Nju Hempšira, gde će se glasati sledeće sedmice.

"Iz nekih razloga u Ajovi imaju malo problema sa brojanjem glasova. Međutim, ja sam uveren da će ovde u Nju Hempširu biti u stanju da prebroje glasove u izbornoj noći. I kada prebrojite te glasove, radujem se pobedi ovde," istakao je Sanders.

CNN: Ajova nikada nije bila Bajdenova država

Četvrto mesto glavnog favorita Džoa Bajdena je iznenađujuće, iako, kako ističe komentator CNN Džon (John) King, Ajova “nikada nije bila država Džoa Bajdena. Međutim, on je bio dva puta potpredsednik SAD. Dakle, bivši gradonačelnik mesta sa 125 hiljada stanovnika pobeđuje bivšeg potpredsednika SAD u dva mandata”.

Očekuje se da će ostvariti bolje rezultate u državama, kao što je Južna Karolina u kojoj će se glasati krajem februara.

Bajden je u utorak veče uputio imejl sa pozivom pristalicama da finansijski pomognu njegovu kampanju.

"Ajova je samo početak. Sada mi pomognite da pobedim na preostalim primarnnim izborima demokrata".

Bajden je dodao da je vođena žestoka borba u Ajovi.

"Sada smo dobro pozicionirani da pridobijemo podršku za naš program u ostatku zemlje. Ali, nema vremena za predah. Potrebno je da budemo spremni da nastavimo kampanju u Nju Hempširu, Nevadi, Južnoj Karolini i dalje. U međuvremenu, Tramp me non-stop napada," napisao je Bajden.

Kako javlja CNN, bivši potpredsednik SAD se suočava sa problemom finansiranja kampanje, zbog čega su mu neophodni dobri rezultati kako bi osigurao priliv novca.

Prema izveštaju objavljenom u petak, Bajden je ušao u kampanju ove godine sa nešto manje od devet miliona dolara, dok njegov ključni rival Berni Sanders ima više nego duplo.

Jedan dugogodišnji Bajdenov pristalica koji ga finansijski podržava, izjavio je za CNN da su rezultati u Ajovi "razočaravajući" po bivšeg potpredsednika SAD.

Šef demokrata: Greška u aplikaciji

Predsedavajući Demokratske partije u Ajovi Troj Prajs (Troy Price) kazao je u utorak veče na konferenciji za novinare da je "greška u kodiranju" aplikacije razlog za zastoj u prebrojavanju glasova.

“Radimo dan i noć kako bismo osigurali tačnost rezultata,” kazao je Prajs na pitanje novinara kako birači mogu verovati u rezultate zbog kašnjenja u njihovom objavljivanju.

Predsedavajući Demokratske partije u Ajovi Troj Prajs pred predstavljanje rezultata
Predsedavajući Demokratske partije u Ajovi Troj Prajs pred predstavljanje rezultata

On je dodao da su podaci “uvek bili sigurni”.

“Neobrađeni podaci su obezbeđeni i uvek su bili na sigurnom. Problem je nastao zbog greške u kodiranju aplikacije za prebrojavanje glasova,” dodao je Prajs.

On se izvinio zbog kašnjenja u objavljivanju rezultata.

"Ono što se dogodilo je jednostavno neprihvatljivo", istakao je Price, najavljujući punu istragu.

Ignorisana upozorenja demokratskog senatora

Pomoćnik demokratskog senatora iz Oregona Rona Vajdena (Wyden) je kazao za CNN da je uputio šefu Demokratskog nacionalnog komiteta za sajber bezbednost tri imejla prošlog meseca sa pitanjem o aplikacijij koja će biti korišćena na izborima u Ajovi, ali na koje nije bilo odgovora.

Vajdenov ured se oglasio saopštenjem u utorak: “Moja upozorenja o ovoj tehnologiji su bila ignorisana i rezultat je haos i gubitak poverenja u naše izbore. Ako savezne države ne odustanu od korišćenja ove neproverene tehnologije u našim izborima, ovakve situacije će se i dalje dešavati”.

Izvinjenje kompanije autora aplikacije

Kompanija “Šedou Inc” (Shadow), autor aplikacije, koju je koristila Demokratska stranka u Ajovi, izvinila se zbog pada sistema.

“Iskreno žalimo zbog odlaganja u objavljivanju rezultata kokusa u Ajovi prošle noći i neizvesnosti koju je to izazvalo među kandidatima, njihovim štabovima i biračima”, saopštila je ova kompanija.

“Kao što je Demokratska partija u Ajovi (IDP) potvrdila, osnovni podaci i process prikupljanja preko mobilne aplikacije ‘Šedoua’ bili su obezbeđeni i precizni, ali naš proces prebacivanja rezultata kokusa koji se generira preko aplikacije prema IDP-iju nije. Važno je da ovaj problem nije uticao na ključne podatke o izborima. Angažovalismo što je bilo brže moguće tokom noći da rešimo problem, a IDP je marljivo radio da verifikuje rezultate,” dodaje se u saopštenju.

“Šedou” dodaje da je nezavisna, profitna tehnološka kompanija koja je sklopila ugovor sa Demokratskom partijom u Ajovi za pravljenje mobilne aplikacije, čiji je cilj da osigura preciznost u veoma složenom procesu izveštavanja o rezultatima.

Mi ćemo primeniti naučene lekcije u budućnosti i već smo ispravili ključne tehnološke probleme. Pristupili smo ovom pitanju veoma ozbiljno i posvećeni smo poboljšanju i razvoju aplikacije kako bismo podržali cilj Demokratske partije da modernizuje svoj izborni proces,” zaključuje se u saopštenju kompanije “Šedou”.

Umanjen uspeh zbog sumnje u legitimnost

Ko god da pobedi u ovoj saveznoj državi, taj uspeh će biti umanjen zbog sumnje u legitimnost postupka.

Demokratska stranka započela je 3. februara višemesečne unutarstranačke izbore na kojima će biti izabran njen predsednički kandidat koji će se suprotstaviti predsedniku SAD Donaldu Trampu na izborima 3. novembra.

Oko 100 hiljada birača se izjašnjavalo u ponedeljak u više od 1.600 škola, biblioteka i crkava.

Na takvim skupovima (caucus) okupljeni iskazuju podršku grupisanjem u uglovima koji pripadaju kandidatima koje preferiraju. Ukoliko njihov favorit dobije manje od 15 odsto glasova, birači mogu da podrše u sledećem krugu nekog drugog kandidata.

Ove godine samo u četiri savezbe države će se birati kandidati na ovaj način. U ostalim će glasati tajno.

Kako je aplikacija pala?

Portparol demokrata u Ajovi Mendi Meklur (Mandy McClure) izjavila je u ponedeljak veče da su "utvrđene nekonzistentnosti u dostavljanju tri seta rezultata".

"Ovo je samo pitanje dostavljanja rezultata, aplikacija nije pala i ovo nije hakovanje ili upad. Osnovni podaci su u redu, i papirni trag je neupitan i samo će biti potrebno više vremena za dostavljanje rezultata", izjavila je Meklurova.

Šef lokalnog ogranka demokrata Troj Prajs je izjavio da proveravaju svaki podatak.

"Takav postupak traje duže nego što smo očekivali, ali ga primenjujemo kako bismo osigurali da na kraju možemo da izvestimo o rezultatima sa potpunim pouzdanjem," saopštio je Prajs.

Međutim, zvaničnici Demokratske stranke na nivou okruga smatraju da je otkazivanje tehnologije razlog za kašnjenje – nije funkcionisala. Zbog toga su morali da telefonom pozivaju sedište stranke u Ajovi, koji su ubrzo bili zagušeni pa nisu mogli da stupe u kontakt.

Nejt (Nate) Gruber, potpredsednik Demokratske stranke u okrugu Blek Hok (Black Hawk), u kome je najveća koncentracija Afroamerikanaca u Ajovi, kazao je da sistem ne funkcioniše.

"Niko nije mogao stupi u kontakt sa središtem partije na državnom nivou da bi poslao izveštaj."

Kako javlja Bi-Bi-Si, ko god je pozvao telefonom centralu Demokratske partije u Ajovi dobio je snimljeni odgovor: "Svi naši operatori su trenutno zauzeti."

I advokati iz izbornog štaba Džoa Bajdena uputili su pismo Demokratskoj partiji Ajove u kome su iskazali zabrinutost zbog "značajnih propusta" prilikom slanja rezultata.

"Aplikacija kojom je trebalo da se proslede rezultati partijskoj centrala je pala. I rezervni telefonski sistem Demokratske stranke za izveštavanje je pao", navodi se u pismu.

Pravila o prezentiranju rezultata su promenjena ove godina, tako je potrebno izvestiti o tri različite vrste podataka partijskom središtu, a ne samo finalnu cifru o delegatima koji će na finalnoj konvenciji odabrati predsedničkog kandidata Demokratske stranke.

Naslađivanje u Trampovom taboru

Donald Tramp je nazvao situaciju u Ajovi "potpunom katastrofom".

"Kada će demokrate početi da okrivljuju RUSIJU, RUSIJU, RUSIJU, umesto sopstvenu nesposobnost za izbornu katastrofu koja se upravo dešava u velikoj državi Ajova," napisao je Tramp na Tviteru.

Menadžer Trampove izborne kampanje Bred Perskel (Brad Parscale) je izjavo da se demokrate "krčkaju u neredu kokusa koji su sami stvorili sa najhaotičnijom situacijom u istoriji", dodajući da je "prirodno da ljudi sumnjaju u pravičnost procesa".

Najstariji Trampov sin Donald junior napisao je na Tviteru da je sadašnji haos u Ajovi, zapravo, "namešten".

No, kako javlja Bi-Bi-Si, nema naznaka da je zastoj u objavljivanju rezultata izazvan bilo čime drugim osim ljudskom ili tehničkom greškom.

Mit Romni
Mit Romni

Međutim, i republikanci su se prethodno suočavali sa problemima u Ajovi. Tako je Mit Romni (Mitt Romney) proglašen za pobednika u ovoj državi 2012, da bi Republikanska partija dve nedelje kasnije saopštila da je, zapravo, najviše glasova osvojio Rik (Rick) Santorum.

Republikanci su takođe 3. februara imali kokuse u Ajovi na kojima je, kako se i predviđalo, Donald Tramp ubedljivo pobedio dva malo poznata takmaca, osvojiviši 90 odsto glasova.

Nevolje demokrata kao i 2016.

Rukovodstvo Demokratske stranke je poslednjih dana brinulo da bi Berni Sanders mogao da osvoji najviše glasova u Ajovi, što su sugerisala istraživanja javnog mnjenja. Međutim, sada se suočavaju sa još gorim ishodom.

Naime, više od tri godine nakon što su ruski hakeri upali u servere Demokratske stranke, u nastojanju da spreče izbor Hilari Klinton, situacija u Ajovi ozbiljno dovodi u pitanje njeno nastojanje da se obezbedi od sličnih propusta kao 2016.

Hilari Klinton
Hilari Klinton

Kako piše Bi-Bi-Si, to nije dobro ni za Demokratsku stranku, ali ni za američku demokratiju u celini.

Naime, propust u Ajovi će podstaći mnoštvo teorija zavera, tako da će različite sumnje pratiti nastavak primarnih izbora za predsedničkog kandidata demokrata sve do završne konvencije u julu.

Važnost Ajove

Retko naseljena, uglavnom belačkim stanovništvo, Ajova bira samo 41 od 1.991 delegata koliko je potrebno za nominaciju demokratskog kandidata.

Međutim, izbori u ovoj državi su važni kao indikacija za glasanje u ostalim. Naime, sva četiri poslednja kandidata Demokratske stranke za predsednika pobedila su u Ajovi.

Nakon Ajove i Nju Hempšira sledeće sedmice, demokrate će glasati u Nevadi i Južnoj Karolini krajem februara. Na takozvani Super utorak, 3. marta, biraće se u 15 država i teritorija.

Tada će na scenu stupiti i milijarder i bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg, koji ne učestvuje na izborima u prvim saveznim državama, jer želi da se koncentriše na one koje daju više delegata. Tako se u Ajovi bira 41 delegat, a u Kaliforniji 416 na osnovu rezultata primarnih izbora plus 79 iz rukovodstva Demokratske stranke, te kongresmeni.

Završna konvencija na kojoj će biti izabran predsednički kandidat Demokratske stranke biće održana u julu u Milvokiju u državi Viskonsin.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG