Dostupni linkovi

Model Gimnik prihvatljiv za Kosovo


Ministar inostranih poslova Franko Fratini i predsednik Kosova Fatmir Sejdiu
Ministar inostranih poslova Franko Fratini i predsednik Kosova Fatmir Sejdiu
Institucije Kosova su saglasne da učestvuju na samitu u Sarajevu pod jednim uslovom da sve zemlje imaju ravnopravan tretman, kazao je portparol predsednika Kosova, Xhavit Beqiri.

„Znači ako bude državnih simbola ili zastava država onda tu treba da su i odakvatni simboli Kosova. Ako predstavnici država budu predstavljeni samo imenima i to je prihvatljivo za Kosovo. Jedini uslov je da sve zemlje budu predstavljane ravnopravno“,
kazao je Bećiri.

Komentarišući eventualno učešće na samitu i šefa UNMIK-a, što je inače eksplicitni zahtev Srbije, ili predstavnika EU koji deluju na Kosovu, Bećiri je rekao da u ime Kosova i njenih institucija mogu da govore sami predstavnici tih institucija.

Ministar inostranih poslova Italije Franko Fratini je juče tokom posete Kosovu izjavio da je postignuta saglasnost između Kosova i Srbije da na konferenciji koja će se održati početkom juna u Sarajevu budu predstavljene prema modelu Gimnik. Model Gimnik je primenjen na prošlogodišnjoj konferenciji u Pragu, koju je organizovala Evropska unija i podrazumeva da se ispred imena učesnika neće koristiti državni simboli i atributi.

Skender Hiseni
Predlog Fratinija je podržao i ministar spoljnih poslova Kosova Skender Hyseni, koji je rekao da je za Kosovo prihvatljivo predstavljanje na ravnopravnom nivou sa drugim zemljama.

„Kosovo prihvata svaki format sastanka koji je ravnopravan sa svima. Ako budu postavljene zastave, postavljaju se za sva učenice, ako ih nema nema ih niko. Ako nema funkcije, nema ni za koga. I dok bude model koji obezbeđuje ravnopravnost svih država učesnica, ja sam danas dao svoju saglasnost za učešće Kosova na sastanku, naravno na nivou ministara spoljnih poslova“,
rekao je Hiseni.

Fratini je u sredu rekao da će o saglasnosti između Prištine i Beograda da se na sastanku u Sarajevu koristi model Gimnik obavestiti predsedavajućeg Evropske unije Španiju, koja će uputiti pozive za konferenciju u Sarajevu.

Način predstavljanja Kosova na regionalnim i međunarodnim skupovima je do sada bio problem, pošto je zvanični Beograd zahtevao da delegacija Kosova na tim sastancima učestvuje kao UNMIK Kosovo, što su zvaničnici vlade u Prištini odbijali i zahtevali da Kosovo bude predstavljeno kao nezavisna i suverena država.

Pročitajte i ovo:

Priština i Beograd uskoro za istim stolom?

XS
SM
MD
LG