Dostupni linkovi

Priština i Beograd uskoro za istim stolom?


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Priština i Beograd mogli bi se, prvi put nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, naći za istim stolom na konferenciji u Sarajevu, koju organizuje špansko predsedništvo Evropske unije. U to uverava šef italijanske diplomatije Franco Frattini, koji je posetio Prištinu i Beograd.

Fratini je, podsetimo, izjavio nakon razgovora sa kosovskim kolegom Skenderom Hisenijem da je Priština pristala da na skupu u Sarajevu učestvuje bez isticanja državnih simbola. Pre toga je u Beogradu, posle razgovora sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem rekao da je Beograd pokazao interesovanje za takozvanu formulu “Gymnich”, koja predviđa prestavljanje učesnika skupa samo ličnim imenom.

Na sastancima po modelu "Gimnih", koju povremeno koriste i šefovi diplomatija EU, razgovara se o određenom broju aktuelnih tema posle kojih se ne izdaju formalni zaključci već učesnici na kraju obično odrze pres konferenciju.

Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Catherine Ashton, izjavila je, međutim, za Radio Slobodna Evropa da nema potvrđene informacije o tome da je pronađena formula prihvatljiva i za Beograd i za Prištinu.

“Ja znam samo to što sam videla na agencijama, ništa drugo”.


RSE: Da li je tačno da visoka predstavnica Catherine Ashton i komesar Štefan Fuele neće doći na konferenciju ukoliko ne dođu sve zemlje Zapadnog Balkana?

Kocijančič: Zasad je to još otvoreno. Naša agenda je takva da u ovom trenutku još nemam potvrđeno da li će ona doći ili ne.

RSE: Od čega ce zavisiti njeno učešće?

Kocijančič: Od više elemenata, ali ono što je za nas najbitnije jeste da konferencija postigne svoju svrhu.

Obe strane svesne važnosti sastanka

Srbija nije pod pritiskom da odustane od svoje politike da Kosovu ne dozvoljava da se na međunarodnim skupovima pojavljuje kao samostalna država, ističe potpredsednik srpske vlade za evropske integracije Božidar Đelić, ali i naglašava da se od Beograda očekuje da unapređuje regionalnu saradnju.

“Da, formula jeste takozvana Gymnich formula, koja je već primenjivana, ali važno je da se 2. juna govori o supstanci i da se da veća konkretnost toj evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana. Moj predlog je tu bio da radimo na pripremi projekata u pet domena – to su infrastruktura, energetika, ekologija, socijalna pitanja i ekonomija znanja - gde bismo mi, zemlje Zapadnog Balkana, predložili projekte Evropskoj uniji”, kaže Đelić.

Politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Borko Stefanović izjavio je da će Srbija u Sarajevu učestvovati na konferenciji EU-Zapadni Balkan ukoliko organizatori obezbede elemente asimetrije za delegaciju Prištine i poštovanje Rezolucije 1244, što je, kaže, moguće ostvariti po “Gymnich” formuli.

Ivan Vejvoda
Realizovalo bi se tako što bi delagacija Kosova bila u pratnji šefa UNMIK-a, koji bi govorio pre njenih predstavnika.

Načelno gledano, italijanski predlog kompromisa mogao bi biti dobitna kombinacija, ocenjuje za naš program Ivan Vejvoda, izvršni direktor Balkanskog fonda za demokratiju.

“Čim ministar Frattini o tome na taj način govori, znači da su se strane veoma približile rešenju, odnosno, pristajanju na prihvatljivu formulu, ali ne može se sa definitivnoscu reći da je to već postignuto. Ukoliko, međutim, i nije poslednji detalj rešen, sigurno će biti udvostručeni napori da se ti poslednji detalji do skupa u Sarajevu reše. Čini mi se da su obe strane svesne da je važno, kako za njih pojedinačno tako i za region u celini, da do tog sastanka dođe”,
ocenjuje Vejvoda.

Pročitajte i ovo:
Model Gimnik prihvatljiv za Kosovo
XS
SM
MD
LG