Dostupni linkovi

I Priština i Beograd na konferenciji u Sarajevu


Franco Frattini
Franco Frattini
Ministar spoljnih poslova Italije Franko Fratini potvrdio je danas u Prištini da je u načelu dobio saglasnost zvanične Prištine i Beograda za učešće na konferenciji u Sarajevu, koja treba da se održi početkom juna ove godine.

Šef italijanske diplomatije je izjavio da će se na konferenciji koristiti model Gimnik, koji je primenjen na prošlogodišnjoj konferenciji u Pragu, koju je organizovala Evropska unija i koji podrazumeva da se ispred imena učesnika neće koristiti državni simboli i atributi.

On je rekao da će se o tome konsultovati sa predsedavajućim EU, Španijom. Ako se prihvati ovaj model onda će se učesnicima konferencije uputiti pozivi koji će biti jednaki za sve učesnike, kako bi se sačuvalo dostojanstvo svih zemalja.

Franko Fratini i Fatmir Sejdiu
Predlog Fratinija je podržao i ministar spoljnih poslova Kosova Skender Hyseni, koji je rekao da je za Kosovo prihvatljivo predstavljanje na ravnopravnom nivou sa drugim zemljama.

Prema rečima Fratinija, takav model je dobio podršku Beograda.

„Srbija je rekla da ako bude model Gimnik nema problema i da će Beograd učestvovati na konferenciji kao i pre godinu dana u Pragu“, rekao je Fratini.

Fratini je takođe izjavio da se njegova zemlja zalaže za uspostavljanje posebnog kanala za dijalog između Kosova i Srbije, koji bi pomogao obema stranama da se suoče sa izazovima koji ih očekuju na putu prema Evropskoj uniji.

“Verujem da treba da postoji kanal preko kojeg bi se odvijao konstruktivni dijalog između Kosova i Srbije. Ohrabrujemo uspostavljanje jednog ovakvog kanala.”


Prenoseći ovu ideju svojim kosovskim sagovornicima, Fratini je rekao da se ona uklapa u ono što Evropska unija očekuje od Beograda i Prištine.

Tokom posete Kosovu, Fratini se susreo sa predsednikom i premijerom Kosova Fatmirom Sejdiu i Hashimom Thaçijem, predsednikom Parlamenta Jakupom Krasniqijem i govorio na svečanoj sednici Skupštine Kosova na kojoj je istakao da Italija podržava Kosovo u njenim stremljenjima da bude deo EU i uključena u proces ukidanja viza.

Fratini je u protekla dva u Beogradu imao susrete sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, potpredsednikom Vlade Božidarom Đelićem i šefom diplomatije Vukom Jeremićem, izrazio je nadu da će do kraja španskog predsedavanja Evropskoj uniji biti postignuta saglasnost o početku ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije sa EU.
XS
SM
MD
LG