Dostupni linkovi

Predstavnički dom SAD odobrio predlog zakon o zabrani TikToka, na redu Senat


Ilustrativna fotografija, 3. avgust 2020.
Ilustrativna fotografija, 3. avgust 2020.

Predstavnički dom američkog Kongresa u sredu je velikom većinom odobrio predlog zakona koji bi primorao mrežu TikTok da se odvoji od svog kineskog vlasnika ili će biti zabranjena u SAD.

Predlog zakona je veliki udarac aplikaciju za razmenu videa, čija je popularnost povećana širom sveta, istovremeno izazivajući nervozu zbog toga što je u vlasništvu kineske kompanije i potencijalne potčinjenosti Komunističkoj partiji u Pekingu.

Poslanici Predstavničkog doma usvojili predlog su 352 glasa za i 65 protiv, u retkom trenutku jedinstva u politički podeljenom Vašingtonu.

"Današnje dvopartijsko glasanje pokazuje protivljenje Kongresa pokušajima komunističke Kine da špijunira i manipuliše Amerikancima, i naznači našu rešenost da odvratimo svoje neprijatelje", rekao je posle glasanja predsedavajući Predstavničkog doma republikanac Majk Džonson (Mike Johnson).

On je pozvao Senat da usvoji zakon i pošalje ga predsedniku Džou Bajdenu (Joe Biden) da ga potpiše.

Iako je Bela kuća saopštila da će Bajden potpisati predlog pod nazivom "Zakon o zaštiti Amerikanaca od aplikacija koje kontrolišu strani protivnici", sudbina zakona je neizvesna u Senatu, gde se neki ključni senatori plaše da naprave tako drastičan potez protiv aplikacije koja ima 170 miliona korisnika u SAD.

Portparol TikToka u saopštenju je izrazio nadu da će "Senat razmotriti činjenice, saslušati svoje birače i shvatiti uticaj na ekonomiju, sedam miliona malih preduzeća i 170 miliona Amerikanaca koji koriste naše usluge".

Mera, koja je dobila na zamahu u poslednjih nekoliko dana, zahteva od TikTokove matične kompanije Bajtdens (ByteDance) da proda aplikaciju u roku od 180 dana ili će joj biti zabranjen pristup Epl (Apple) i Gugl (Google) prodavnicama aplikacija u SAD.

Takođe daje ovlašćenje predsedniku da odredi druge aplikacije kao pretnju po nacionalnu bezbednost ako su pod kontrolom zemlje koja se smatra neprijateljskom prema SAD.

Faktor Tramp

Kina je u sredu upozorila da će se taj potez negativno uticati na SAD.

"Iako Sjedinjene Države nikada nisu pronašle dokaze da TikTok ugrožava nacionalnu bezbednost SAD, one nisu prestale da potiskuju TikTok", rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin, navodeći da je reč o "nasilničkom ponašanju".

Republikanski poslanici glasali su za zakon, u neobičnom činu prkosa bivšem predsedniku Donaldu Trampu (Trump) koji je u zaokretu od ranijeg stava, u ponedeljak rekao da je protiv zabrane, uglavnom zato što bi to ojačalo Metu, vlasnika Instagrama i Fejsbuka (Faceebook), koje je nazvao "neprijateljom naroda".

Kada je bio predsednik, Tramp je pokušao da preuzme kontrolu nad Tiktokom od Bajtdensa, ali su ga američki sudovi blokirali.

Predlog o zakonskoj zabrani TikToka pre godinu dana nije uspeo uglavnom zbog zabrinutosti za slobodu govora.

Slično tome, savezni sud je suspendovao državni zakon usvojen u Montani o zabrani platforme zbog sumnje da je prekršila ustavna prava na slobodu govora.

TikTok odlučno poriče bilo kakve veze sa kineskom vladom i restrukturirao je kompaniju tako da podaci američkih korisnika ostaju u zemlji pod nezavisnim nadzorom, navodi kompanija.

Izvor: AFP

XS
SM
MD
LG