Dostupni linkovi

Glasanje Kongresa i moguća zabrana TikTok-a u SAD


Glasanje Odbora za energetiku i trgovinu 7. marta predstavlja najznačajniji zamah za američko suzbijanje TikToka, koji ima oko 170 miliona američkih korisnika.
Glasanje Odbora za energetiku i trgovinu 7. marta predstavlja najznačajniji zamah za američko suzbijanje TikToka, koji ima oko 170 miliona američkih korisnika.

Mnoge zapadne zemlje su tokom prošle godine uložile značajne napore da ograniče pristup TikToku, masovno popularnoj aplikaciji za video zapise kratkog formata koja je u vlasništvu kineske kompanije ByteDance, pozivajući se na sigurnosne prijetnje.

Početkom marta ove godine, ključni odbor Predstavničkog doma SAD je uveo i jednoglasno odobrio nacrt zakona koji će ByteDanceu dati šest mjeseci da se odrekne i proda aplikaciju ili se suoči sa zabranom TikToka u SAD. Moguće glasanje Predstavničkog doma se očekuje tokom ove sedmice, dok je predsjednik Joe Biden najavio da je spreman da potpiše zakon.

Međutim, kritičari smatraju da bi se potencijalna zabrana TikToka mogla suočiti s pravnim izazovima na osnovu Prvog amandmana američkog ustava, pišu svjetski mediji.

Prodaja ili zabrana

Glasanje Odbora za energetiku i trgovinu 7. marta predstavlja najznačajniji zamah za američko suzbijanje TikToka, koji ima oko 170 miliona američkih korisnika, od kada je predsjednik Donald Trump neuspješno pokušao zabraniti aplikaciju 2020., ističe Reuters dodajući da su prethodni napori zaustavljeni tokom prošle godine zbog velikog lobiranja kompanije.

Lider većine u Predstavničkom domu Steve Scalise rekao je na X da će poslanici glasati tokom ove sedmice "kako bi primorali TikTok da prekine svoje veze sa Komunističkom partijom Kine".

TikTok, koji ističe da nije i da neće dijeliti korisničke podatke iz SAD s kineskom vladom, tvrdi da zakon predstavlja zabranu i nije jasno da li bi Kina odobrila bilo kakvu prodaju ili bi mogla biti prodana za šest mjeseci.

"Ovaj zakon ima unaprijed određen ishod: potpunu zabranu TikToka u Sjedinjenim Državama", saopštila je kompanija nakon glasanja. "Vlada pokušava lišiti 170 miliona Amerikanaca njihovog ustavnog prava na slobodno izražavanje. To će oštetiti milione preduzeća, uskratiti umjetnicima publiku i uništiti živote nebrojenih stvaralaca širom zemlje."

Ipak, glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre je pohvalila prijedlog Odbora, rekavši da administracija želi "vidjeti da se ovaj zakon izradi kako bi mogao doći na predsjednikov sto".

Odbor za strana ulaganja u Sjedinjenim Državama pod vodstvom Ministarstva finansija (CFIUS) je u martu 2023. zahtijevao od ByteDancea da proda svoje dionice TikToka ili se suoči s mogućnošću zabrane aplikacije ali, izvijestio je Reuters, ništa nije poduzeto.

Dug put do zakona

Prijedlog zakona su početkom marta u Domu predstavili zastupnici Mike Gallagher i Raja Krishnamoorthi, a naziva se "Zakon o zaštiti Amerikanaca od aplikacija koje kontrolišu strani protivnici", napisao je časopis Time dodajući da iako se u prijedlogu zakona TikTok ne pominje direktno, kongresmeni su se u svojim izjavama o zakonu uvelike fokusirali na tu aplikaciju.

Zakonodavci su zabrinuti da bi Komunistička partija Kine mogla koristiti TikTok kao alat za uticanje na demokratske procese u SAD, bilo prikazivanjem i promovisanjem sadržaja koji podržava njene planove ili prikupljanjem podataka o američkim korisnicima.

Međutim, ukazuje Time, iako je nacrt zakona prošao prvi krug glasanja u Odboru Predstavničkog doma za energetiku i trgovinu 7. marta, pred njim je još dug put prije nego što postane zakon. O tome će se zatim trebati raspravljati u Domu, gdje će svi članovi Doma imati priliku glasati. Tačan datum tek treba da se utvrdi.

Ako prijedlog zakona bude usvojen u Predstavničkom domu, onda će biti predstavljen Senatu, gdje će proći sličan proces glasanja. Ako prijedlog zakona usvoje i Dom i Senat, on će biti predstavljen predsjedniku Bidenu, koji će imati priliku da potpiše ili stavi veto na zakon.

Ako zakon bude usvojen, to bi omogućilo predsjedniku da identifikuje i odredi platforme društvenih medija pod kontrolom zemalja koje se smatraju neprijateljskim prema SAD kao prijetnje nacionalnoj sigurnosti.

Ukoliko se platforma označi kao prijetnja nacionalnoj sigurnosti, ona će biti zabranjena u trgovinama aplikacija i uslugama web hostinga osim ako ne prekine sve veze sa stranom neprijateljskom zemljom u roku od 180 dana.

Interesovanja mogućih kupaca

Novi razvoj događaja zatekao je kompaniju u čijem vlasništvu je TikTok, potaknuvši interesovanje mogućih kupaca i povećavši mogućnost da bi jedna od najpopularnijih aplikacija u SAD uskoro mogla biti ugašena, napisao je Wall Street Journal.

Posljednjih dana, neki rukovodioci tehnoloških kompanija u SAD su razgovarali o kupovini TikToka ako ByteDance pristane na prodaju.

Bobby Kotick, bivši izvršni direktor izdavača videoigara Activision, već se obratio izvršnom predsjedniku ByteDancea Zhang Yimingu kako bi izrazio interesovanje, prema izvoru koji je upoznat sa situacijom. Moguća cijena se procjenjuje na stotine milijardi dolara, dodaje list.

TikTok vidi dva načina da spriječi da se usvoji prijedlog zakona, tvrdi izvor blizak kompaniji.

Prvi je Senat, gdje su neki senatori već izrazili protivljenje zakonu koji bi mogao efektivno zabraniti aplikaciju u SAD. Ako prođe i Dom i Senat, a potpiše ga predsjednik Biden, TikTok bi također mogao osporiti njegovu zakonitost, tvrdeći da krši Prvi amandman.

Biden je u petak rekao da će potpisati zakon ako ga Kongres usvoji, što bi mu moglo dati dodatni zamah u Senatu. Lider većine u Senatu Chuck Schumer rekao je da zabranu "treba razmotriti", dok su pojedini senatori ipak izrazili zabrinutost zbog pokušaja Kongresa da zabrani aplikaciju.

"Mislim da ne bismo trebali zabraniti vlasništvo u kompanijama jer nam se ne sviđaju neke od različitih vlada koje su uključene, ili neke od različitih zemalja", rekao je senator Rand Paul krajem prošle sedmice.

Zabrinutost zbog moguće cenzure

Prijedlog zakona, koji napreduje izuzetno brzo u Predstavničkom domu, predviđa ograničenja ne samo za TikTok već za bilo koju aplikaciju koju navodno kontrolišu strani protivnici SAD, kao što su Kina, Iran, Rusija ili Sjeverna Koreja, te uspostavlja proces za Biden, ili bilo kojeg budućeg predsjednika, da identifikuje aplikacije koje bi trebale biti zabranjene prema zakonu.

Ipak, naglasio je CNN, grupe civilnog društva pozivaju zakonodavce da glasaju protiv ovog zakona zbog kršenja Prvog amandmana američkog ustava. Pojedini kažu da čak i ako stvarni tekst zakona ne cenzuriše TikTok ili njegove korisnike, i dalje ima krajnji učinak gušenja slobode izražavanje.

Važan dio preispitivanja Prvog amandmana bit će da li su zakonodavci mogli postići svoje ciljeve kroz "manje restriktivnu alternativu" potpunoj zabrani, rekao je Jameel Jaffer, izvršni direktor Instituta za Prvi amandman Knight na Univerzitetu Columbia.

Donošenje zakona o privatnosti koji reguliše kako sve kompanije, ne samo TikTok, rukovode s podacima Amerikanaca, dovelo bi do istog rezultata bez izazivanja zabrinutosti za Prvi amandman, rekao je.

S druge strane, sudovi su smatrali da Amerikanci imaju ustavno pravo da primaju stranu propagandu, čak i ako se to ne sviđa američkoj vladi. Prema tom presedanu, bilo bi neustavno da vlada zabrani TikTok čak i kada bi on bio direktan glasnogovornik kineske vlade, rekao je Jaffer.

"Ako vladi date moć da ograniči pristup Amerikancima propagandi", rekao je, "onda ste dali vladi moć da ograniči pristup Amerikancima svemu što vlada smatra propagandom."

Zabrane širom svijeta

Pritisak zapadnih vlada na TikTok je tokom protekle godine povećan, dok zakonodavci i regulatori sve više izražavaju zabrinutost da bi popularna aplikacija i njena matična kompanija, ByteDance, mogli staviti osjetljive korisničke podatke, poput informacija o lokaciji, u ruke kineske vlade.

Oni su ukazali na zakone koji dozvoljavaju kineskoj vladi da tajno zahtijeva podatke od kineskih kompanija i građana za operacije prikupljanja obavještajnih podataka. Također su zabrinuti da bi Kina mogla koristiti TikTok-ove preporuke sadržaja za dezinformacije.


TikTok je dugo negirao takve optužbe i pokušavao se distancirati od ByteDancea. Uprkos tome, neke zemlje su zabranile TikTok, piše The New York Times.

Indija je zabranila platformu sredinom 2020., što je koštalo ByteDance jednog od njegovih najvećih tržišta, jer je vlada razbila 59 aplikacija u kineskom vlasništvu, tvrdeći da one tajno prenose podatke korisnika na servere izvan Indije.

Druge zemlje i vladina tijela, uključujući Britaniju i njen parlament, Australiju, Kanadu, Evropsku uniju, Francusku i parlament Novog Zelanda, zabranili su aplikaciju na službenim uređajima.

U SAD, više od 20-tak saveznih država zabranilo je TikTok na uređajima koje je izdala vlada. Mnogi fakulteti su ga blokirali iz Wi-Fi mreža u kampusima, dok je aplikacija već tri godine zabranjena na uređajima američke vlade koje koristi vojska.

Ipak, napisao je list, veliki broj Amerikanaca, uključujući izabrane zvaničnike i velike novinske organizacije kreiraju video zapise na TikToku.

Čak je i sam Biden debitovao u aplikaciji tokom Super Bowla u januaru, što je naglasilo njegove stalne pokušaje da ponovo izgradi svoju podršku među mladim biračima.

'Zdravo, TikTokeri': Političari u Srbiji u borbi za glas mladih
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG