Dostupni linkovi

Lavrov u Vašingtonu upozoren oko ruskog mešanja u izbore


Sergej Lavrov i Majk Pompeo, Vašington
Sergej Lavrov i Majk Pompeo, Vašington

Priredio: Filip Lukić

Rusija ne sme da se meša u američke izbore i što pre treba da reši sukob sa Ukrajinom, poručeno u Vašingtonu ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu, koji se u utorak sastao sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom, a zatim i sa predsednikom Donaldom Trampom.

Lavrov i Pompeo su javno razmenili tvrdnje oko ruskog (ne) mešanja u američke izbore, na konferenciji za novinare, sat vremena pre nego što se ruski diplomata susreo sa predsednikom Trampom.

Nakon razgovora iza zatvorenih vrata, Lavrov i Tramp izneli su drugačije tvrdnje oko toga šta je rečeno o ruskom mešanju u američke izbore.

"Predsednik Tramp upozorio je protiv bilo kakvih ruskih pokušaja mešanja u izbore u Sjedinjenim Državama", objavila je Bela kuća o tome šta je razgovarano.

Međutim, Lavrov je rekao da je razgovor bio fokusiran na kontrolu naoružanja, Siriju, Avganistan i Severnu Koreju. "Nismo razgovarali ni o čemu drugom", rekao je.

Nakon susreta sa američkim državnim sekretarom, šef ruske diplomatije Lavrov još jednom je ponovio da Rusija nije imala nikakve veze sa američkim izborima 2016. godine i da je Moskva spremna da, kako bi to i dokazala, objavi informacije iz "tajnog komunikacijskog kanala" između Rusije i SAD-a, od oktobra 2016. do novembra 2017 godine.

Međutim, Pompeo je odbacio tu ideju i rekao da Vašington ima dovoljno dokaza koji pokazuju suprotno.

"Smatramo da smo sa ruskim kolegama podelili mnogo činjenica koje pokazuju šta se dogodilo na izborima 2016. godine", bio je jasan Pompeo.

Ponovio je i američki stav da Krim kojeg je Rusija pripojila pripada Ukrajini, kao i da Rusija mora ispuniti svoje obaveze iz Mirovnog sporazuma iz Minska i povući se iz istočne Ukrajine, gde je u borbama između ukrajinskih snaga i separatista koje podržava Rusija, od aprila 2014. godine, ubijeno više od 13.000 ljudi.

"Ponosan sam na sve što je ova administracija uradila na odbrani suvereniteta i bezbednosti zemlje. Ponovio sam ministru Lavrovu da Krim pripada Ukrajini i da rešenje ukrajinskog konflikta počinje ispunjenjem dogovora iz Minska", naglasio je Pompeo.

Uprkos tome što nije došlo do značajnijeg približavanja stavova u vezi sa pitanjima koja ometaju odnose dve zemlje, kao što su denuklearizacija Severne Koreje, promena vođstva u Venecueli, mir u Ukrajini ili sprečavanje Irana u razvitku nuklearnog oružja, vidljivi napredak ostvaren je u ekonomiji i trgovini.

Trgovinska razmena između SAD i Rusije je porasla za trećinu od kada se Tramp se uselio u Belu kuću - sa 20 milijardi dolara u vreme Baraka Obame na sadašnjih 27 milijardi.

Zašto je Ukrajina važna za SAD?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

Špijunski slučaj Velan

Bez obzira na napredak u ekonomskim odnosima dve zemlje, optužbe za špijunažu dodatno su zaoštrile odnose između Moskve i Vašingtona.

Pompeo je pozvao Rusiju da oslobodi Amerikanca Pola Velana koji je Moskvi uhapšen u decembru 2018. pod optužbom za špijuniranje. Velen to negira i žali se na zlostavljanje u zatvoru.

Prema rečima Lavrova, istraga u ovom slučaju je završena u septembru, a optužnica je Velanu već uručena.

"Od njega i njegovih advokata sada zavisi kada će obavestiti sud da su se upoznali sa optužnicom. Nakon toga će početi suđenje i zatvorićemo ovaj slučaj", rekao je Lavrov.

Odnosi pogoršani od aneksije Krima

Od ruske aneksije Krima 2014. godine odnosi Moskve i Vašingtona su na najnižem nivou još od doba Hladnog rata.

Lavrov trenutnu atmosferu u odnosima dve države čak poredi sa "makratizmom" pedesetih godina prošlog veka, odnosno "histerijom" koja je u Vašingtonu vladala prema komunizmu.

"U takvim okolnostima je teško ostvariti napredak u bilateralnim odnosima", požalio se Lavrov.

Pompeo se, međutim, nada da će se to u skorije vreme promeniti.

"Trebalo bi da imamo bolje odnose nego u poslednjih nekoliko godina i na tome radimo", rekao je Pompeo na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Lavrovim i dodao da dve zemlje, uprkos postojećim tenzijama, nastavljaju saradnju u borbi protiv terorizma i trgovine drogom.

On je u to ime pozvao Rusiju da odustane od podrške venecuelanskom lideru Nikolasu Maduru i omogući održavanje izbora u toj zemlji.

Inače, Pompeo i Lavrov su razgovarali i o unapređenju saradnje u oblasti nuklearnog naoružanja. Šef ruske diplomatije je naglasio da je Kremlj spreman da potpiše produženje "Novog START-a", poslednjeg preostalog nuklearnog sporazuma između dve zemlje koji ističe u februaru 2021. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG