Dostupni linkovi

Tramp upozorio Rusiju da se ne meša u izbore u SAD


Donald Tramp i Sergej Lavrov
Donald Tramp i Sergej Lavrov

Predsednik SAD Donald Tramp upozorio je Rusiju da ne pokušava da se meša u američke izbore i pozvao je da reši konflikt sa Ukrajinom, tokom sastanka sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim, saopšteno je iz Bele kuće.

Sa Lavrovim je takođe razgovarao američki državni sekretar Majk Pompeo, koji je poručio da je "neprihvatljivo" bilo koje strano mešanje u američke izbore i upozorio Rusiju i druge da će Trampova administracija zaštititi integritet glasanja.

Pompeo je na konferenciji za novinare sa Lavrovim, s kojim je u Stejt departmentu između ostalog razgovarao o kontroli naoružanja, Ukrajini, Siriji i Venecueli, rekao da će administracija sprečiti mešanje u izbore.

“Jasno sam stavio do znanja da je to neprihvatljivo i jasno sam Rusiji izneo naša očekivanja. Trampova administracija će uvek raditi da zaštiti integritet naših izbora", naglasio je Pompeo.

Uoči susreta sa Donaldom Trampom u Beloj kući, Lavrov je ponovo odbacio optužbe da se Rusija mešala u američke predsedničke izbore 2016. godine. Rekao je da je Moskva želela da objavi detalje komunikacije sa Vašingtonom koji bi, kako je naveo, oslobodili Rusiju od optužbi da se mešala u izbore, ali da su Sjedinjenje Države to blokirale.

"Sugerisali smo našim kolegama: da bi se uklonile neosnovane sumnje trebalo bi da objavimo blisku komunikaciju od oktobra 2016. godine do novembra 2017, kako bi sve postalo jasno mnogim ljudima. Nažalost, ova administracija je to odbila da uradi", rekao je Lavrov.

Lavrov je takođe kritikovao "talas sumnji koji je obuzeo Vašington" u vezi sa mešanjem u izbore i ponovio zahtev da se dokazi za takve aktivnosti predaju Moskvi.

“Sve spekulacije o našem navodnom mešanju u unutrašnje procese u Sjedinjenim Državama su neosnovane. Niko nam nije dao dokaz zato što ne postoji", rekao je ruski šef diplomatije.

“Mislimo da nema grešaka kada je reč o onome što se dogodilo", naveo je Pompeo komentarišući zaključak da se Kremlj mešao u američke izbore.

U saopštenju Bele kuće o susretu Trampa i Lavrova, takođe se navodi da je američki lider naglasio svoju podršku efikasnoj globalnoj kontroli naoružanja koja ne uključuje samo Rusiju već i Kinu.

Tramp je pozdravio angažovanje Rusije u oblastima od zajedničkog interesa, uključujući i pozitivne korake koje dve zemlje mogu da preduzmu a koje se odnose na uhapšene građane. Pozvao je Rusiju da podrži SAD u naporim da spreče Iran da razvije nuklearno oružje i obezbede denuklearizaciju Severne Koreje. Prema saopštenju, Tramp i Lavrov takođe su razgovarali o odnosima sa Kinom, a Tramp je naglasio potrebu za poštenom i recipročnom trgovinom sa tom zemljom. Tramp je istakao da će bolji odnosi sa Rusijom omogućiti veću trgovinu između dve zemlje, prenosi Glas Amerike.

Poseta ruskog šefa diplomatije Vašingtonu, prva od maja 2017. godine, je međutim u senci zvaničnog iznošenja optužbi u procesu opoziva Trampa i predsednikovih kritika na račun internog izveštaja Sekretarijata za pravosuđe, u kojem se navodi da je FBI opravdano otvorio istragu o vezama između Trampovog izbornog štaba u kampanji 2016. godine i Rusije.

Poslednji sastanak američkog lidera i ruskog šefa diplomatije održan je ubrzo nakon što je Tramp otpustio tadašnjeg direktora FBI-aja Džejmsa Komija, a zatim kasnije naveo da je to uradio zbog istrage o Rusiji.

Američki predsednik je tada bio kritikovan zbog medijskih izveštaja da je ruskim zvaničnicima rekao da je odluka da otpusti Komija "oslobodila velikog pritiska". Tramp je bio optužen i da je tokom sastanka preneo poverljive informacije o planiranoj operaciji protiv takozvane Islamske države. Bela kuća je odbacila te optužbe.

XS
SM
MD
LG