Dostupni linkovi

Rusija predložila SAD-u produženje START-a


Rusija je zvanično predložila SAD-u da na pet godina produže njihov Sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja ili Novi START pre njegovog isteka u februaru 2021. godine, ali da bi Moskva bila zadovoljna i sa kraćim produženjem, rekao je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

Novi START je poslednji veći sporazum o kontroli naoružanja između Moskve i Vašingtona. Ovim sporazumom ograničen je broj raspoređenih strateških nuklearnih bojevih glava na po 1.550.

Rusija je tokom prošlog mjeseca upozorila da više nema dovoljno vremena za pregovore između Moskve i Vašingtona o punoj zameni Novog START-a.

"Predložili smo SAD da produžimo sporazum za pet godina kao što je to i predviđeno ili, ukoliko to iz nekog razloga ne bude povoljno po Vašington, onda na kraći vremenski period", naglasio je Rjabkov, prenose ruski mediji.

Američki predsednik Donald Tramp rekao je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu 2017. godine da je Novi START loš po SAD.

Američki zvaničnici izjavili su da će Tramp naredne godine doneti odluku da li će produžiti sporazum, koji je 2010. godine potpisao njegov prethodnik Barak Obama.

XS
SM
MD
LG