Dostupni linkovi

SAD šalju trupe, Rohani kaže da Iran neće rat


Ovaj snimak, koje je američko Ministarstvo odbrane objavilo 17. juna, "predstavlja novi dokaz" koji optužuje Iran za napade na tanker 13. juna u Omanskom zalivu.

Američka vojska je objavila da će poslati dodatnih 1000 trupa na Bliski istok dok rastu tenzije sa Iranom. Vršilac dužnosti ministra odbrane, Patrick Shanahan, (Patrik Šanahan) je to nazvao odgovor na “neprijateljsko ponašanje” iranskih snaga. Iranski predsjednik poručuje da oni neće voditi rat niti sa jednom državom.

Sve se dešava dan nakon što je Teheran objavio, da će za deset dana preskočiti dozvoljenu granicu za obogaćivanje uranijuma, što je uzrokovalo alarm u međunarodnoj zajednici.

U utorak se oglasio i Kremlj pozivom objema stranama na uzdržanost, i ne preduzimanju koraka ka destabilizaciji Bliskog istoka.

Iranski predsjednik Hasan Rohani je u utorak rekao da Iran neće voditi rat protiv bilo koje nacije, u govoru koji je uživo prenosila državna TV.

„Uprkos svim američkim naporima u regionu, i njihove želje da pokidaju naše veze sa cijelim svijetom, kao i namjere da drže Iran izdvojenim od svih, nijesu u tome bili uspješni. Iran neće voditi rat niti sa jednom nacijom“, tvrdi iranski predsjednik.

Rohani: Iran ne želi rat
Rohani: Iran ne želi rat

Dok rastu tenzije između SAD i Irana, u ponedjeljak veče su tri rakete pogodile vojnu bazu u Iraku, u kojoj se nalazi američka vojska, sjeverno od Bagdada. Američka vojska je rekla da je to bila „direktna vatra“, ali da nije bilo povrijeđenih. Niti jedna grupa nije preuzela odgovornost za napad, ali stiže u momentu kada su zvaničnici Sjedinjenih Država upozorili na povećanu opasnost po američke interese u Iraku, od strane milicija koje podržava Iran.

Vršilac dužnosti ministra odbrane SAD, Patrick Shanahan je objavu o raspoređivanju dodatnih trupa na Bliski istok dao kasno u ponedjeljak, ali je u saopštenju naveo da „SAD ne traže konflikt sa Iranom“ već da je akcija preduzeta da se „osigura bezbjednost našeg vojnog personala koji radi kroz region i da se zaštite naši nacionalni interesi“.

„Nedavni iranski napadi, potvrđuju pouzdane i kredibilne obavještajne podatke koje smo dobili o neprijateljskom ponašanju iranskih snaga i njima bliskih grupa koje predstavljaju prijetnju osoblju i interesima SAD širom regiona“.

Shanahan: SAD ne traže konflikt sa Iranom
Shanahan: SAD ne traže konflikt sa Iranom

Patrick Shanahan je rekao da će vojska nastaviti da prati situaciju i da u skladu sa tim prilagođava broj trupa.

On nije dao detaljnije informacije o tome gdje će tačno dodatne američke snage biti stacionirane. Najava stiže, nakon što je američki predsjednik Donald Trump već prošlog mjeseca objavio da će SAD u regionu Bliskog istoka rasporediti dodatnih 1.500 trupa.

Američki državni sekretar, Mike Pompeo, je u nedjelju rekao da SAD ne žele rat sa Iranom, ali da i pored toga „razmatraju punu skalu opcija“.

Pompeo će se danas susresti sa američkim vojnim komandantom odgovorenim za američku Bliskoistočnu centralnu komadu.

Neposredno prije objave, Pentagon je objavio pustio nove snimke, za koje kažu, da dovode u vezu Iran sa napadima na dva naftna tankera prošle sedmice u Omanskom zalivu. Vašington je optužio Iran da su oni napravili rupe na tankerima sa minama. Na snimcima se vide ostaci neeksplodirane mine na naftnom tankeru u vlasništvu Japana, koje, kako se tvrdi, uklanjaju pripadnici Iranske revolucionarne garde. Pentagon je već pustio video lošeg kvaliteta, koji pokazuje isti događaj. Na posljednjim snimcima se navodno vide i šteta od rupe na brodu koja je iznad vodene linije.

Tanker u Omanskom zalivu
Tanker u Omanskom zalivu

Iran negira umiješanost u napad i tvrdnje naziva „neutemeljenim“. Ulje na vatru juče je dolio Teheran porukom da će sljedeće sedmice prekoračiti dozvoljeni nivo obogaćivanja uranijuma, predviđen nuklearnim sporazumom iz 2015.

Nakon što su se SAD prošle godine povukle iz nuklearnog sporazuma i uvele sankcije Teheranu i priprijetile sankcijama, svima koji budu sarađivali sa njima, Iran je pojačao proizvodnju uranijuma.

Sporazum iz 2015. predviđao je da Teheran ograniči nuklearni razvoj u zamjenu za ukidanje sankcija. Zvaničnici EU su još juče iskazali zabrinutost i pozvali na uzdržanost i dijalog.

Nakon najave raspoređivanja novih američkih snaga na Bliskom istoku, Kremlj je danas pozvao sve strane na uzdržanost, poručivši da ne žele da vide destabilizujuće korake u regionu. Kremlj je na pitanje o najavi Irana o probijanju limita proizvodnje obogaćenog uranijuma, saopštio da se i dalje nadaju da će se Teheran pridržavati obaveza preduzetih sporazumom iz 2015.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije, Sergej Rjabkov je pak pozvao SAD odustanu, od kako je rekao, provokativnih planova za Bliski istok. Rjabkov je akcije SAD nazvao „nepromišljenim i nesmotrenim napumpavanjem tenzija u jednom eksplozivnom regionu.“

Ako Vašington ne želi rat, to treba i da pokažu, poručio je ruski zvaničnik.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je saopštilo da oni razumiju odluku Irana da krenu sa povećenjem proizvodnje obogaćenog uranijuma, ali da su zabrinuti zbog toga. Iz Moskve su takođe saopštili da je potrebno pronaći način da se Iranu ponovo dozvoli izvoz nafte, prenosi RIA NOVOSTI.

Govoreći u Pekingu, kineski državni savjetnik Vang Ji je rekao da SAD ne treba da koriste „ekstremni pritisak“ za rješavanje spora sa Iranom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG