Dostupni linkovi

SAD šalje dodatne trupe u Omanski zaliv zbog tenzija sa Iranom


Ovaj snimak, koje je američko Ministarstvo odbrane objavilo 17. juna, "predstavlja novi dokaz" koji optužuje Iran za napade na tanker 13. juna u Omanskom zalivu.

Američka vojska će poslati dodatnih hiljadu vojnika na Bliski istok zbog novih tenzija s Iranom.

Vršilac dužnosti ministra odbrane Patrick Shanahan izjavio je da je raspoređivanje vojske odgovor na ono što su iranske snage opisale kao "neprijateljsko ponašanje".

Američka mornarica je takođe podijelila nove slike koje govore o povezivanju Irana sa nedavnim napadima na naftne tankere u Omanskom zalivu.

Iran je u ponedjeljak objavio da se više neće pridržavati dijela sporazuma iz 2015. o ograničavanju nuklearnih ambicija.

U saopštenju se navodi da će do 27. juna probiti granicu zaliha uranijuma postavljenu međunarodnim nuklearnim sporazumom Teherana i velikih sila.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani je danas izjavio da Iran neće voditi rat ni protiv jedne države.

"Iran neće voditi rat protiv nijedne države. Oni sa kojima se suočavamo je grupa političara sa veoma malo iskustva. Uprkos svim naporima Amerike u regionu i njihove želje da presjeku naše veze sa svijetom i da Iran ostane izlovan, nisu uspjeli u toj namjeri", naglasio je Rouhani u govoru emitovanom na državnim medijima.

Ne propustite pročitati:

XS
SM
MD
LG